4 BİN YILLIK ÇİĞKÖFTE HER DERDE DEVA

Şanlıurfa'nın vazgeçilmez lezzeti olan etsiz Çiğ Köfte, diğer iller de olduğu gibi Kayseri`de de son yıllarda büyük önem kazandı. 4 bin yıllık tarihi olduğu bilinen çiği köftenin bir çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor.

Binlerce yıllık Anadolu uygarlığının zengin sofralarından, günümüze ulaşan çiğköftenin doğuşu ile ilgili çeşitli hikyeler söylenir. Çiğköftenin doğuş öyküsü, Hz.İbrahim dönemine dayandığı biliniyor. Çiğköfte, günümüzden 4000 yıl önce, Peygamberler diyarı olarak bilinen Urfa yöresinde hüküm süren Kral Nemrut kendisini Allah'a inanmaya çağıran Hz. İbrahim'i ateşe atar. Bu öyle büyük bir ateştir ki, Urfa yöresindeki bütün odunlar toplanarak dev bir yığın hazırlanmış, halkın da ateş yakması yasaklamıştır. İşte ateş yakmanın yasak olduğu o günlerde bir avcı, avladığı bir ceylanı evine getirerek hanımından yemek hazırlamasını ister. Ateş yakamayan, odun bulamayan kadın, ceylan'ın but tarafından ayırdığı eti, taşla iyice ezerek, kıyma kıvamına getirir. Sonra da eti bulgur, biber ve tuzla karıştırarak yoğurur. İşte sofraların vazgeçilmez çeşnisi ve vazgeçilmez tadı olan çiğ köfte de böylece ortaya çıkmış olur. Çiğ etle yapılan köftelerin servisi, saklama koşulları ve müşteriye ulaştırılması oldukça zor olduğundan zor şartlar nedeniyle etli çiğ köftede insan sağlığı için tehlikeli bakteriler oluşturduğu için etsiz çiğ köftenin ortaya çıktığı belirtiliyor.
ŞİFA KAYNAĞI
Tarih boyunca hakanların ve hükümdarların sofralarından eksik olmayan çiğ köftenin uzmanlar tarafından tamamen bir şifa kaynağı olduğu ifade ediliyor. İçeriğindeki bulgur sayesinde yüksek miktarda lif içeren çiğköfte, lifle besinler sayesinde hem doyurucu özellik taşıyor hem de sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlıyor. Lifli bir besin olduğu için kilo kontrolünü kolaylaştırır. Kansızlığı gidererek kan dolaşım hızını düzenler. Bu sebeple kalp damar rahatsızlıklarına yakalanma riski azalmış olur. Soğuk havalarda yemek özellikle faydalı olan çiğ köfte grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Doğal bir antioksidan ve bol miktarda C vitamini içerir. Kanın temizlenmesine önemli katkı sağlar.
ÖZEL HABER: SEHER GÖZÜKÜÇÜK




Bakmadan Geçme