4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü
Bugün 4 Nisan Sokak Hayvanları Günü… Bu haberde sessiz dostlarımız için neler yapabileceğimizi derledik. Gelin hep beraber bu günde patili dostlarımızı unutmayalım ve onlar için neler yapabileceğimize bakalım.
2010 yılında Hollanda'da bulunan sokak hayvanı vakıflarının girişimiyle ilan edilen bu özel günde amaç, sokak hayvanlarının yaşadıkları sorunlara ve çözümlerine dikkat çekmeyi sağlamak.
Peki hayatımızın bir parçası olan sahipsiz hayvanlar için ne yapmalıyız?
Sahipsiz dostlarımız ne yazık ki sokakta çoğu zaman işkence ve eziyete uğruyor. Onlara biz sahip çıkmalı, onları korumalıyız. Bu bize düşen sorumluluktur. Onlar için neler yapabiliriz?
Su ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olmalıyız
Hayvanların sağlığı için işlek olmayan tenha yerlere su koymalıyız. Özellikle yaz günleri bizler ne kadar suya ihtiyaç duyuyorsak onlar da öyle bu yüzden ihmal etmemeliyiz.
Karınlarını doyurmalarında destek olmalıyız
Mama konusunda ‘Hayvanlar bir şekilde yiyecek bulur' demeliyiz. Çünkü buldukları yemekler bozuk çürük olabilir ve hastalanabilirler. Bu yüzden bir kap mama bir kap suyu et tırnak misali tenha yerlere koyarak karınlarını doyurmaya yardımcı olabiliriz.
Trafikte hayvanlara dikkat etmeliyiz.
Seyir halindeyken şehir merkezinde önümüze her an bir patili dostumuz çıkabilir buna dikkat etmeliyiz. Hatta bununla ilgili yola kenarlarındaki levhaları da es geçmemeliyiz.
Ayrıca 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre bir hayvana çarpan veya ona zarar veren sürücü hayvanı en yakın veterinere götürmek zorunda.
VE ONLARI SEVİN
Sahipsiz hayvanların da her canlı gibi şefkate ve sevgiye ihtiyaçları vardır. Mesela sokaktan geçerken bir hayvanın başını okşayarak onların çok mutlu ve huzurlu hissetmesini sağlayabiliriz. Böyle böyle hayvanlar insanlara karşı daha uysal ve evcil tavır sergileyebilir.
Tercih ve seçim şansı olmayan patili dostlarımıza yalnız bir gün değil her gün aynı özeni gösterelim, can dostlarımıza sahip çıkalım. 4 Nisan Sokak Hayvanları Günü Kutlu Olsun.
Kayseri'deki bazı belediyelerin sokak hayvanları için yaptığı uygulamaları da sizin için derledik, Kayseri Büyükşehir Belediyesi park ve bahçelere “Şamandıra” sistemli su kabı yerleştirdi. Park ve bahçelere yerleştirilen, şamandıra sistemi sayesinde canlılar sürekli ve temiz su imkanı buluyor.
Kocasinan Belediyesi, yaralı veya hasta olan sokak hayvanlarının hijyenik ve güvenli bir şekilde kliniğe ulaştırılıp, tedavi edilmesi için ‘Küçük Dostlar Ambulans' aracını 2017 yılında hizmete sundu.
Kocasinan sakinlerinin hayvan yaralanmaları durumunda Çözüm Merkezine ulaşmaları veya 222 70 00' nolu telefon numarasını aramaları yeterlidir.
Küçük Dostlar Ambulansı bu yılın başına kadar 6 bin 439 canı kurtardı. Talas Belediyesi de Sokak hayvanları için 2019 yılında Talas Patievini hizmete açtı.
Burada binlerce can dostumuzun barınma ihtiyaçları karşılandı, tedavileri yapıldı. Binden fazla köpek de sahiplendirildi. Son derece doğal ortama sahip toplam 7 bin m² alana kurulu Talas Pati Evi'ndeki canlar mutlu şekilde yaşamlarını sürdürüyorlar.
Melikgazi Belediyesi ise sokak hayvanları ambulansı ile hasta ve bakıma muhtaç hayvanların sağlık bakımlarını anında yapıyor.