50 yıl sonra yeniden gündemde - Bölgesel asgari ücret çözüm mü kriz mi?

Yeni yılda yapılacak asgari ücret zammı, işçiler arasında büyük bir merak konusu olurken, 50 yıl sonra iş dünyasında 'bölgesel asgari ücret' tartışması yeniden gündeme geldi. Detaylar haberimizde...

Yeni yılda yapılacak asgari ücret zammı, işçiler arasında büyük bir merak konusu olurken, iş dünyasında ‘bölgesel asgari ücret' tartışması yeniden gündeme geldi. MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı'nın talebiyle alevlenen bu tartışma, uzmanlar ve sendikalar arasında farklı görüşlere yol açıyor.

Asmalı: ‘İstanbul ile Anadolu Aynı Değil'

Mahmut Asmalı, İstanbul'daki yüksek kira ve yaşam maliyetlerinin Anadolu'dan çok farklı olduğunu vurgulayarak, bölgesel asgari ücret modeline geçilmesi gerektiğini savunuyor. ‘Anadolu'da kira fiyatları daha düşük, geçim maliyetleri daha uygun' diyen Asmalı, farklı bölgelerde farklı ücret seviyeleri belirlenmesinin şart olduğunu söyledi. Ayrıca, kira farklarının 10 bin TL'ye ulaşmasını asgari ücrette düzenleme gerektiren bir sorun olarak nitelendirdi.

Uzmanlardan Tepki

Sosyal politikalar uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, bölgesel asgari ücretin eşitsizlikleri artıracağı ve üniter devlet yapısına aykırı olduğunu ifade etti. ‘Bölgeler arasında ücret farkları derinleşir, ayrıca uygulamanın teknik zorlukları büyük sorunlar doğurur' diyen Çelik, geçmişte vazgeçilen bu sistemin tekrar gündeme gelmesini eleştirdi.

Geçmişte Uygulandı, Vazgeçildi

1951-1974 yılları arasında uygulanan bölgesel asgari ücret, Bülent Ecevit'in başbakanlığı döneminde kaldırıldı. Anayasa Mahkemesi, bölgesel farklılıkların anayasal eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek bu uygulamayı sonlandırmıştı.

Tartışmalar Sürecek

Türkiye'de asgari ücret, çalışanların büyük çoğunluğunu ilgilendirirken, toplu iş sözleşmeleriyle ücretlerin çeşitlendirilmesi gerektiği öneriliyor. Çelik, ‘Asgari ücret ortalama bir ücret olmaktan çıkarılmalı, toplu sözleşmelerle sektör bazlı ücretler belirlenmelidir' dedi. Bölgesel asgari ücretin getirilip getirilmeyeceği ise önümüzdeki günlerde tartışılmaya devam edecek.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme