500 hasta böbrek nakli bekliyor

Erciyes Üniversitesi Organ Nakil Merkezi Müdürü ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Tutkun Talih, 'Kayseri'de sadece böbrek nakli bekleyen yaklaşık 500 hasta var. Vatandaşlarımız bu konuda duyarlı olursa, başkalarına yeni bir hayat sunabilir.' dedi.

“İSTENEN NAKİL SAYISINA ULAŞAMADIK”

'03-09 Kasım Organ Nakli ve Doku Bağışı Haftası' ile ilgili açıklamalarda bulunan Erciyes Üniversitesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Tutkun Talih, Kayseri'de yeterli donanıma sahip organ nakli merkezleri olmasına rağmen, istenilen nakil sayısına ulaşılamadığını ifade etti. Halihazırda Erciyes Üniversitesi'nde yalnızca böbrek nakli bekleyen hasta sayısının 500 civarında olduğunu belirten Talih, konuyla ilgili duyarlılık düzeyinin artması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı. Talih, “Türkiye, organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli ekiplere ve nakil merkezlerine sahip. Ülkemizde yaklaşık 27 bin kişi karaciğer veya böbrek yetmezliği nedeni ile organ bekliyor. Aşılması gereken en önemli sorun kadavra bağış oranındaki yetersizliktir. Unutmamak gerekir ki, her bağış yeni bir hayattır. 18 yaşından büyük, akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir ve organ bağışı kartı sahibi olabilir” diye konuştu.

'SALGIN NAKİL SAYISINI OLUMSUZ ETKİLEDİ'

Kovid-19 salgın sürecinin, her şeyi olduğu gibi organ nakli sayılarını da olumsuz etkilediğini kaydeden Talih, 'Pandemiden dolayı bir süre Sağlık Bakanlığı nakilleri durdurdu. O süreçte zaten olması gereken buydu. Bir süredir nakil işlemleri tekrar açıldı ancak geldiğimiz noktada eski haline döndü diyemiyoruz.' dedi.

'NEDEN: BİLGİ EKSİKLİĞİ'

Organ bağışının önündeki en büyük engelin, konuyla ilgili bilgi eksikliği olduğunu söyleyen Tutkun, 'Bu konuyla ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı, özellikle beyin ölümü gerçekleşen hastaların organ bağışından yana durmaları teşvik edilmeli. Vatandaşlara her fırsatta, organ bağışı yapmaları durumunda birilerine yeni bir hayat sunabilecekleri anlatılmalı.' ifadelerini kullandı.

14 YILLIK ÇİLE BÖBREK NAKLİYLE SONA ERDİ

ERÜ Organ Nakli Merkezi'nde biri 9 yıl, diğeri 14 yıldan bu yana diyaliz tedavisi olan iki hastanın, kadavradan yapılan böbrek nakli ile sağlıklarına kavuştuklarını belirten Talih, sözlerini şöyle tamamladı: '50 yaşındaki B.T. isimli hastamız, hipertansiyon nedeniyle kronik böbrek yetmezliği olan ve yaklaşık 9 yıldır, haftada üç gün diyalize giren bir kişi idi. Ailesi tarafından organları bağışlanan, Adana'da eşi tarafından vurularak vefat eden bir kadının böbreğini bu hastamıza naklederek, yeni bir hayat kazandırdık. Diğer nakil hastamız S.E. ise 16 yaşından beri yaklaşık 14 yıldır, haftada üç gün diyalize giriyor idi. Trafik kazası nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen bir kadının böbreği, Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesinden kliniğimize geldi. Her iki hastamıza da bağışlanan böbrekleri başarılı bir şekilde naklettik. Hastalarımız artık hiç diyalize girmiyorlar, yeni böbrekleri ile yeni ve daha konforlu bir hayata başlamış oldular. Vatandaşlarımız da organ bağışında bulunarak, yıllardır diyaliz tedavisi alan bu hastalarımız gibi başka hastalarımıza umut olabilir.” Selma Kara

Bakmadan Geçme