63 yılını 2 yılda 3 kitaba sığdırdı

Çocukluğunda başlayan yazarlık hayalini 2 yıl önce ilk kitabını yazarak gerçekleştiren Emişe Altun 3. kitabını da çıkardı. İlk kitabını 61 yaşında çıkaran Altun, 'Bu yaşımda azmettim 3. kitabımı da çıkarttım. Geç oldu ama yine de başardım. İmkanım olsa bir 3 tane daha çıkarırım' dedi.

Kayseri'de yaşayan 63 yaşındaki Emişe Altun ilk kitabını 61 yaşında çıkarmıştı. Sonrasında hayalini gerçekleştirmeye tüm zorluklara rağmen devam eden Altun 3. kitabını da çıkardı. Emmiler Köyü doğumlu Emişe Altun ilk kitapta görmediği desteği artık görebildiğini aktarırken gözyaşlarına hakim olamadı.

13 yaşında evlendirilen Altun, “Bu üçüncü kitabım. Ben aslında yıllardır yazıyorum ama bir iki ay arayla iki tane kitap çıkarttım. Diğer kitaplarım “Sonbaharda gelen sevda” ve “Kuğuların gözyaşları” Sonbaharda gelen sevdanın adı 61 yaşında yazar olup hayatımın son baharında kitap çıkartmamdan geliyor. Kuğuların gözyaşı da ben çocuk gelin oldum 13 yaşındaydım. Hatta on üç yaşıma değmemiştim beni şeye adliyeye götürdüler. Hakime diyeceksin ki, yaşım küçük değil ben evlenirim diyeceksin dediler. O kadar küçüktüm. O yüzden de o çocuk gelinleri anlattım. Yüzde 90 kendi hayatım. Yani başkaları da var ama çok küçük bir kısmı. Bu kitabımın adı da Adını Sen Koy. Gördüğüm şiddetleri yediğim dayakları, çektiğim eziyetleri yazdım. Böyle hikaye şeklinde yazdım öykü gibi oldu. Adını da koymadım. Zaten hepsi benim. 2 yıl içerisinde mi üçüncü kitabımı çıkarttım. İmkânım olsa üç tane daha çıkarırdım bu sene. Çünkü sürekli yazıyorum. Son kitabımdan bahsedersek konusu şiddet, kadınlara şiddet. Hepsi kendi hayatımdan. 1-2 tane de başkaları var kısa kısa. Ama kendi hayatım çok büyük kısmı. Kendimi bitirince başkalarını da yazacağım.” diye konuştu.

“Artık destekliyorlar”

İlk kitabı çıkarmak istediğinde büyük tepkilerle karşılaştığını kaydeden Altun, “İlk kitabımı çıkarmak istediğim zaman herkes karşı çıkıyordu. Çocuklarım karşı çıkıyordu, çevrem karşı çıkıyordu. Bu yaşta yazarlık ne diyorlardı? Hele çocuklarımın bana destek olmaması beni mahvediyordu. Kavuşlayamıyordum bir şey de bilmiyorum bir yere gidemiyorum. Bilgisayarın başına otursam yazdığımı görecekler diye tereddüt ediyordum. O yüzden ya deftere yazıyordum ya telefona yazıyordum. Ama ne yaparsam yapayım onlara muhtacım. Onların düzenlemesi gerekiyor çünkü. Bir yerleri göndermesi gerekiyor falan derken çok zorluklar geçirdim ama bunda biraz destek gördüm de bundan sonra hep destekleyeceklerine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

“Geç de olsa başardım”

Hep yazar olmak istediğini söyleyen Emişe Altun, “Şimdi kitaplarım ilk basıldığında düzenleyen beyefendiye gittik. İki tanesini düşündüler, baskıda bastırdım. Adamın eline kapandım. Sen bunu düzenledin, buraya getirdin beni yazar ettin diye. Ağladım çok ağladım hala da ağlıyorum. Çok güzel bir duygu bu, anlatılmaz ki. Sevdalının sevgilisine kavuşması gibi yazarlık. Mesela hasret kaldığın çocuğun uzaklarda birden kavuşuyorsun ya anlatılmaz yaşanır. Bu benim çocukluğumdan içimde ukdeydi. Yazar olmak istedim hep. Yazar olacak hayatımı yazacaktım. Ondan sonra da başkalarını yazacaktım. Beni okutmadılar. Ben okumak istedim. Okutmadılar. Yazar olayım dedim. Madem okutmadınız ben yazar olayım dedim. Bir gün hiç unutmuyorum 14 yaşındaydım 15 sayfaya yazdım annem geldi sobaya attı yaktı. Ondan sonra da zaten evlendim derken olmadı. Elime gazete geçecek de kitap geçecek de gizli saklı okuyacağım. İlkokul beşe kadar okudum ben sonra da hemen evlendirdiler. Annem okumamı hiç istemedi. Halı dokudum el işi yaptım. Ben okumak istiyordum. Ama yine de başardım bence. Geç de olsa ayağımın biri çukurda mezarda da olsa başardım.” diye konuştu.

“Kitabımı şair ve yazarların yardımıyla çıkardım”

Yakınlarından maddi destek görmediğini aktaran Altun, “Maddi olarak destek falan hiç kimseden görmüyorum. İlk kitabımda bir tanesi dedi ki ben senin kitabını bastırayım. O ilk bastırdığımda ilk o zaman 8 bin liraydı. Dedim ki bastırıp şey demezsin çok para dedim veririm teyze dedi. Ona heveslendim. Allah razı olsun. Sonra kitabımı düzenleyen Ahmet hocam dedi ki bak dedi o kadar kitabı ne yapacaksın? Baktım. Git 100-150 tane dijital baskı da bastır. Satıldıkça tekrar bastırırsın dedi. Allah'tan dediğini tutmuşum. Kızlarımın künyesini bozdurdum o ilk kitapta. İkinci kitabı da bir akrabamın yardımıyla çıkarttım. Üçüncü kitapta da WhatsApp grubumuz var yazar ve şairlerin olduğu. Bir hanımefendi durumumu biliyor ya aralarında para toplamışlar benim için. Bu kitabı da öyle bastırdım.” dedi.

>>Selma Kösedağ

Bakmadan Geçme