Ahmet Ercan iki kente deprem uyarısı yaptı!
Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Mersin ve Adana'da yapılaşma kaynaklı tehlikelere dikkat çekti. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de...
Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Mersin ve Adana’da yapılaşma kaynaklı tehlikelere dikkat çekti. Prof. Ercan, her iki kentin zemininin bina yapımına uygun olmadığını ve bu durumun deprem riskini daha da artırdığını belirtti. Ercan, özellikle Mersin’in sahil kesiminde yaşanan zemin sıvılaşmasının ciddi tehlike oluşturduğunu ifade etti.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ‘‘Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilir Şehirler’‘ başlıklı konferansında konuşan Ercan, depremlerin yıkıcı etkilerinin büyük oranda kötü zemin koşullarından kaynaklandığını dile getirdi. ‘‘İyi bir yapı sadece sağlam bir zeminde inşa edilebilir,’‘ diyen Ercan, Mersin ve Adana gibi bölgelerde tarım arazileri üzerine kurulan şehirleşmenin büyük bir hata olduğunu söyledi.
Mersin yerleşime uygun değil
Yerleşim yeri olarak Mersin’in uygun olmadığını defalarca kez sosyal medyada dile getirdiğini ifade eden Ercan, ‘‘Bilim insanlarının görevi toplumu uyarmaktır,’‘ dedi. Mersin ve çevresindeki binaların, Kahramanmaraş depreminin ardından ciddi hasar aldığını ve zeminin eskisi gibi olmadığını belirten Ercan, kentlerin acilen rezonans testlerinin yapılması gerektiğini vurguladı.
Yıkımların çoğunluğu zemin kaynaklı
Depremlerin doğal bir olay olduğunu, ancak insanların bilinçsiz yapılaşmalarla bu doğa olayını bir felakete çevirdiğini söyleyen Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, deprem yıkımlarının yüzde 65’inin zemin kaynaklı olduğuna dikkat çekti. ‘‘Kötü zeminde sağlam bina olmaz,’‘ diyen Ercan, yer denetim kuruluşlarının kurulması gerektiğini ve bu denetimlerin ardından uygun alanlarda inşa edilecek binalara ‘‘Yapı Güvenlik Belgesi’‘ verilmesi gerektiğini belirtti.
Fay yok risk çok
Mersin’de sahil kesiminin yapılaşmaya kapatılıp, Toros Dağları eteklerine doğru daha düşük katlı yapılar inşa edilmesi gerektiğini savunan Ercan, bu şekilde hem zemin riskinin azaltılacağını hem de şehirleşmenin daha güvenli olacağını belirtti. ‘‘Mersin’den fay hattı geçmiyor, ancak zemin sıvılaşması ve çalkalanma, yıkım için yeterli bir risk oluşturuyor,’‘ diye ekledi.
Mersin’in Kahramanmaraş depreminde 6 büyüklüğünde bir sarsıntı yaşadığını hatırlatan Ercan, bu durumun kentteki binaların yorgunluğuna yol açtığını ve bu nedenle yapı planlamalarının acilen gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.