Aile Hekimliği'nde radikal karar: Nöbet sisteminden, hekim seçme iptaline yeni düzenlemeler kesinleşti!

Yeni yönetmelikle aile hekimliği sistemi baştan şekilleniyor: Nöbet saatleri ve atama süreci değişti! Aile Hekimi sisteminde gerçekleşen yeniliklerin detayları Kayseri Anadolu Haber'de...

Sağlık Bakanlığı, Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği'nde önemli değişikliklere imza attı. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeyle birlikte, aile hekimliği sisteminde pek çok yenilik hayata geçirilecek. Adres değişikliği yapan vatandaşların aile hekimi ataması, nöbet sistemi ve kayıtlı kişi sayıları gibi konulara dair yeni kurallar getirildi.

Adres değişikliği yapanlara otomatik atama

Yeni yönetmelikle birlikte, ikamet adresini değiştiren vatandaşların aile hekimlerini güncelleme sürecine yeni bir sistem getirildi. Önceden, bireylerin kendi talepleri doğrultusunda hekim değişikliği yapması esas alınırken, yeni düzenlemeyle birlikte, ikamet adresini değiştirenler bir ay içinde yeni bir aile hekimi seçmezse, en yakın uygun hekim sistem tarafından otomatik olarak belirlenecek. Ancak, vatandaşlar bir ay sonrasında diledikleri takdirde tekrar aile hekimi değişikliği yapabilecekler.

Kayıtlı kişi sayısına yeni düzenleme

Bakanlık, aile hekimlerinin sorumluluğunda bulunan kişi sayısına da sınırlamalar getirdi. Entegre sağlık hizmeti verilen birimlerde en az 1650 kişi, cezaevi aile hekimliği birimlerinde en az 1000 kişi, diğer aile hekimliği birimlerinde ise en az 2700 kişi kayıtlı olacak şekilde bir düzenleme yapıldı. Böylece, aile hekimlerinin hasta yoğunluğu dengeli hale getirilerek hizmet kalitesinin artırılması amaçlanıyor.

Nöbet saatlerinde düzenleme

Aile hekimleri ve sağlık çalışanlarının nöbet sisteminde de köklü değişiklikler yapıldı. Yeni yönetmeliğe göre, bir hekimin haftalık nöbet süresi 30 saati aşamayacak. Hafta içi en fazla 8 saat, hafta sonu ise en çok 16 saat nöbet tutulabilecek. Nöbet ücretleri ödenecek ancak bu süreler için ek izin hakkı tanınmayacak. Acil sağlık hizmetlerinde görev yapan hekimler, aktif veya icap nöbeti sistemiyle çalışacaklar. Entegre sağlık hizmeti veren aile hekimleri ise nöbet zorunluluğundan muaf tutulacak.

Aile sağlığı merkezlerinde yeni standartlar

Yönetmelikte, aile sağlığı merkezlerinin taşınması ve yenilenmesine ilişkin de yeni kurallar yer alıyor. Buna göre, aile sağlığı merkezleri öncelikli olarak mevcut sağlık kuruluşları içerisinde açılacak. Kentsel dönüşüm, bina yıkımı ya da imar değişiklikleri nedeniyle taşınması gereken merkezler, öncelikle kamu binalarına yönlendirilecek. Ayrıca yeni yapılacak aile sağlığı merkezlerinde, Bakanlık tarafından belirlenen kurumsal kimlik standartları uygulanacak.

Ölüm belgesi ve adli ölü muayenesi görevleri

Aile hekimlerinin görev alanı genişletilerek, ölüm belgesi düzenleme ve adli ölü muayenesi gibi işlemler de kapsamlarına alındı. Ancak entegre aile hekimliği birimlerinde çalışan hekimler bu görevlerden muaf tutulacaklar.

Sözleşmeli aile sağlığı çalışanları için yeni kurallar

Yönetmelik değişikliği, aile sağlığı çalışanlarının sözleşmeli olarak görev yapabilmesi konusunda da yeni düzenlemeler getirdi. Ebe, hemşire, acil tıp teknisyeni ve sağlık memurları, kendi talepleri doğrultusunda ve Bakanlığın onayıyla sözleşmeli olarak çalışabilecek. Kamu personeli olmayan sağlık çalışanları, valiliklerin ihtiyaç bildirmesi ve Bakanlığın onay vermesiyle sözleşmeli kadroya atanabilecek. Ayrıca, aile hekimi ile aile sağlığı çalışanı arasında bir ay içinde anlaşmazlık yaşanması halinde, çalışan doğrudan il sağlık müdürlüğüne başvurma hakkına sahip olacak.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme