Aileler Dikkat! Beşinci Hastalık Yayılıyor... Kayseri'de de Görüldü!

Halk arasında Beşinci hastalık olarak bilinen ve özellikle çocuklarda görülen yanaklarında tokat izine benzer bir kızarıklık oluşmasına neden olan virüsün yayılmaya başlandığı öğrenildi. Kayseri'de de görülen hastalığa karşı uzmanlar uyarıyor. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

TAKİP ET

Teknolojinin geliştiği ve nüfus hareketliliğinin arttığı günümüzde bilinmeyen yeni hastalıklar ortaya çıkıyor. Özellikle göçmenlerin neden olduğu nüfus değişimleri sonucu, bağışıklık sisteminin daha önce karşılaşmadığı yeni virüsler çeşitli hastalıklara neden oluyor.

Son dönemlerde ülkemizde görülen rahatsızlıklardan biri de Beşinci hastalık olarak adlandırılan Parvovirüs B19'un neden olduğu hastalık, özellikle çocuklar arasında yayılmaya başladı. Çocukların yanaklarında tokat izine benzer bir kızarıklık oluşmasına neden olan bir DNA virüsü olan beşinci hastalık, ülkemizin pek çok ilinde olduğu gibi Kayseri'de de görülmeye başlandı. Aileleri uyaran uzmanlar, hastalığın bulaşıcı olduğunu belirtiyor. Kayseri Şehir Hastanesi'nde bu tür vakaların görülmeye başlandığı ve uzmanların aileleri uyardığı öğrenildi.

Memiroal.com.tr'de yayımlanan bilgilere göre, Parvovirus B19 yani beşinci hastalık belirtileri arasında yanaklarda tokat izine benzer parlak kırmızı döküntü, ateş, baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk hissi ve lenf bezlerinde şişlik görülür. Gribal enfeksiyon belirtileri görülen parvovirüs B19 virüsünü kaptıktan bir hafta sonra virüs kan dolaşımına girer. Virüsün bulaşmasından 10 gün sonra ise hemoglobin düşüklüğü görülebilir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu'nun derlediği bilgilere göre, yetişkinlerde meydana gelen parvovirüs B19 belirtileri, çocuklardaki gibi yanak döküntüsü olarak ortaya çıkmaz. Bunun yerine parvovirüs B19 enfeksiyonu geliştiği durumda yetişkinlerde eklem ağrıları görülür. Özellikle eller, bilekler, diz ve ayak bileklerinde eklem ağrıları meydana gelir.
Parvovirüs B19 virüsü yani beşinci hastalık, kişiden kişiye solunum ya da damlacık yoluyla geçerek bulaşır. Öksürme, hapşırma gibi etkenlere bağlı olarak yayılan virüs 10 gün sonunda ateş ve halsizlik şeklinde kendini gösterir. İlerleyen zamanlarda ise çocuklarda döküntü ve kızarıklık olarak kendini belli eder.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme