'Alıştık'

Dün doğalgaz, alkol ve elektrikte fiyat artışı yaşanırken benzin ve motorin fiyatlarında ise zam beklentisi 'alıştık artık' yorumlarını da beraberinde getirdi.

Doğalgaz ve elektriğe büyük zam

BOTAŞ, haziran ayında uygulanacak fiyat tarifesini açıkladı. Yeni tarifeye göre doğalgaza büyük zam yapıldı. Tarifeye göre konutta kullanılan doğalgaza yüzde 30, sanayi abonelerine yüzde 40 ve elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 17 zam yapıldı. Elektrikte ise mesken abonelerinin tarifesine yüzde 15, sanayi ve ticarethane abonelerinin tarifesine ise yüzde 25 zam yapıldı. Öte yandan memur, memur emeklileri ve SSK emeklileri temmuz ayında yapılacak zam oranını merak ederken, mayıs ayı enflasyonunun baz alınmasıyla 1 haziran itibariyle geçerli olacak zamlar; memur, memur emeklileri ve SSK emeklilerine yansımayacak.

Doğalgaz ve elektriğe yapılan yeni zamlar üzerine Kayseri Anadolu Haber olarak vatandaşın nabzını tuttuk. Olağanüstü oranlarda gelen zamlar tüketicileri canından bezdirmiş durumda.

“Faturalara yetişemiyoruz”

Faturaları ödemekte güçlük çektiğini dile getiren 48 yaşında bakkal dükkanı işletmecisi Tülin Akay, “Vallahi sıkıntı. Zaten bir kış boyunca bayağı bayağı ödedik. Doğal gaz faturası zor ısınıyoruz da zaten. Elektrik zaten al başına gidiyor. Sıkıntı büyük yani . Canımızı yaktılar yakıyorlar. Benim bakkal dükkanım var, esnafım. Elektrik zaten mahvediyor bizi. Doğalgaz deseniz öyle. Dükkanımızda doğal gaz yok ama elektrik özellikle yaz sezonunda. 2-3 tane dondurma, şey dolap çalıştırıyoruz. Zor yani, sıkıntı. Söyleyeceğim tek şey Allah sonumuzu hayır getirsin. Çünkü iyi bir yere gitmiyoruz sonumuz. Kötü yani böyle giderse. Ama inşallah düzelir ama zor. Seçimleri bekliyoruz. Seçimleri bekliyoruz yani. Girebilince. 2023'e bir girelim bakalım. Bekliyoruz.” dedi.

“Canımız yanıyor, karnımız doymuyor”

Hem Almanya hem Türkiye vatandaşı olan 77 yaşındaki Gülfer Çiçek ise, “Yeterince canımız yanıyor zaten. Karnımız doymuyor. Canımız da yanıyor. Paramız da yetişmiyor. Bu yaşa gelmişiz emek vermişiz karşılığını alamıyoruz. 77 yaşındayım. Emekli maaşıyla geçiniyorum. Eşim yok. Şunu da söyleyeyim ki. Allah razı olsun Almanya'dan. Oradan da emekli olmasam buradakiyle geçinemiyorum. Dün gece geldim yurtdışından. Almanya'da da hoş değil ama en azından sağlık hizmetleri hoş. Ben orada sağlığım için gittim de geldim. Check uplarıma şuna buna. Çocuklarım orada Alman vatandaşı. Ama ben çifte vatandaş. Hem oralı hem buralı. Vazgeçemiyorum oradan kızım. Vatanımı da bırakamıyorum. Şöyle bir şey ki. Çocuğuma da söylüyorum. Hani izinlerinize gelin, yatırımlarınızı Türkiye'nize yapın. Ama korunacak bir Türkiye değil. Hele bu durumda. Devletimizin yarısı mafyacı. Yarısı bilmem neydi. Benim burada Eskişehir Bağları'nda evim var. Almanya'da yaşıyorum ama Türkiye'me yatırım yapıyorum. Ben vatanımı çok seviyorum. Kızım var engelli. Ona Türkiye'ye gel diyorum burada yaşa diyorum ama Türkiye yaşanacak bir Türkiye değil ki. Gelmiyor. Kime ne diyeyim? Allah çoluğumuza çocuğumuza yardım etsin. Bizler bugün geldik yarın gidiyoruz. Ayağımız gidiyor da. Yeni nesillerimize Allah yardım etsin.”ifadelerinde bulundu.

“İllallah ettik artık”

Hergün gelen zam haberlerine yetişemediklerini söyleyen bir başka vatandaş, “Kardeşim her gün zam geliyor yani. İllallah ettik artık ya. Bak benim aldığım 3 bin 400 lira maaş. Allah'a hamdolsun evim kira değil. Ama benden aşağısını düşünmek lazım. Ne yapsın onlar. Bak bana her sene 190 lira, 180 lira doğal gaz geliyordu. 80 lira, 90 lira elektrik geliyordu. 60, 70 lira su geliyordu. Bak Allah şahit ben kimseyi karalamak amaçlı konuşmuyorum ama Allah rızası için doğruyu konuşuyorum. 900 lira. 1 milyon. 800 yüz lira. Aşağıya doğal gaz gelmiyor. 350, 400 lira elektrik geliyor. 200-250 lira su geliyor. Bir tane adamım ya. 60 yaşındayım. Yani çok özür dilerim ben her gün her gün çamaşır makinesi bulaşık makinesi kullanan bir insan da değilim. Buna nazaran herkesten Allah razı olsun milleti perperişan ettiler. Ya böyle bir şey yok ya. Şu mazota her gün zam geliyor. Bak sabahleyin 300 liralık mazot aldım. Allah şahit, yarım depo etmedi. Eskiden 130 liraya depo dolduruyordum. Vebaliniz boynuma yani yıldık artık. 1200 liraya doluyor. Bu ne olacak ne edelim bilmiyorum yani. Herkes birbirini yiyecek başka çaremiz yok. Allah herkesin yardımcısı olsun. Biz art niyetli bir insan değiliz ama geçinemiyoruz vallahi kardeşim. Geçinemiyoruz. Geçinemeyince ne yapacağız? Ya her gün zam, her gün zam olur mu ya? Kötü patatesin kilosu 10 lira ya. 10 liraya patates mi olur? Allah aşkına ya.” diyerek zamlara isyan etti.

Başka bir emekli vatandaş ise, “Emekliyim ben. Aylık yetmiyor. Aldığımız para yakıt parası, elektriği, su ancak ona yetiyor. Herhangi bir lüksümüz yok. Birikimin zaten imkanı yok. 100 gram kahve on dokuz lira. 13 liraydı. Şimdi 19 lira yapmışlar. Milletin mutfağına da bir şey girmeyecek.” diye konuştu.

“Ortalığın hali ateş pahası”

Elektrik tesisatçılığı yapan bir başka vatandaş ise, “Bir milyona beş yüz on liraydı. Bugün bir milyar altı yüz on beş lira. Çıkışın içinden abla nasıl olacak? Siz ne iş yapıyorsunuz? Ben de elektrikçiyim ablam emekliyim. Günlük ne bulduysak onu yiyoruz işte. Başka çare yok yani. Dün gelmiş doğal gaza yüzde 30 zam. Ben şimdi iş yapıyorum. İşçiliğimin karşılığını karşı taraf sorduğun zaman söylediğimde utanaraktan söylüyorum. Normalde yani bir arızaya 100 liraya, 70 liraya gidiyorduk. Şimdi 200 lira, 250 lira deyince müşteri zıplıyor. Yakıt olmuş 26 lira şu anda. Dokuzuncu aya kadar altı tane düğünüm var. 6 tane de küçük altın vermek zorundayım. Mecburum. Nasıl ödeyeceğim abla? Vallahi geçim zor. Ortalığın hali ateş pahası. Hayırlısı Allah'tan.” diye konuştu.

>>Selma Kösedağ-Tülay Pala

Bakmadan Geçme