Altın yükseliyor, dolar gücünü yitiriyor!
Ekonomist İslam Memiş, 5 Kasım'da gerçekleştirilecek ABD başkanlık seçimlerinin küresel piyasalara etkisi üzerine çarpıcı açıklamalarda bulundu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Ekonomist İslam Memiş, 5 Kasım 2024'te gerçekleştirilecek ABD başkanlık seçimlerinin küresel piyasalara etkisi üzerine çarpıcı açıklamalarda bulundu. ABD seçimlerine dair tahminlerini ve ekonomik öngörülerini paylaşan Memiş, seçimin iki aday arasında başa baş bir mücadeleye sahne olacağına dikkat çekti.
'ABD genelinde belirsizlik artıyor'
Memiş, seçimlerin sonuçlarının küresel ekonomiye büyük etkiler yapacağına vurgu yaparak; ‘ABD'nin 60. başkanını belirleyecek olan bu seçimde, Demokratların adayı Kamala Harris ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump yarışıyor. Son anketlere göre oylar yüzde 48 oranında eşit; bu durum ABD genelinde belirsizlik yaratıyor' ifadelerini kullandı.
'Çıkmaza giren bir tablo ile karşılaşacağız'
Seçimin ardından iki adaydan kim kazanırsa kazansın, savaşın ve ekonomik problemlerin çözülmesinin zor olduğunu ifade eden Memiş; ‘Her iki adayın da savaş ya da ekonomik sorunları çözmekte başarılı olacağına inanmıyorum. Tam tersine, daha da çıkmaza giren bir tablo ile karşılaşacağız' diye belirtti.
'Küresel ölçekte insanlar altına yönelebilir'
Memiş'e göre ABD seçimlerinden sonra en çok konuşulacak konulardan biri doların rezerv para olma statüsünü kaybetmesi olacak. Doların rezerv para statüsünün yitirilmesi durumunda, küresel ölçekte yatırımcıların altına yöneleceğini öngören Memiş, ABD'nin ise doları koruma stratejisinin savaş temelli olabileceğini ifade etti.
Dolar endeksi (DXY) ile ilgili de konuşan Memiş, şu anda 104 seviyesinin üzerinde olan endeksin yıl sonuna doğru 100 seviyesinin altına gerileyebileceğini belirtti. 97, 95 ve hatta 92 seviyelerine kadar düşüş yaşanabileceğini söyleyen Memiş, yatırımcıların doların son bir kez 104,70-104,90 seviyelerine çıkabileceğini göz önünde bulundurmalarını önerdi. Bu süreçte dolar endeksinin altın ile birlikte hareket etmesinin, ABD'nin güçlü dolar mesajını pekiştirme çabası olarak yorumlandı.