Altun: 'Sosyal medya suç odaklarının iştahını kabartıyor'

Bilişim güvenliği konusunda bir toplantı için Kayseri'ye gelen Bilişim Suçları Uzmanı İsa Altun, 'Sosyal medya suç odaklarının iştahını kabartıyor' dedi.

Bilişim suçları ve yazılım güvenliği ile ilgili bir toplantı için Kayseri'ye gelen İstanbul Bakırköy İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli Bilişim Suçları Uzmanı ve Polis Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İsa Altun ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Yaptığımız söyleşide çarpıcı bilgiler ile olaylara yer veren Bilişim Uzmanı Altun, 'Sosyal medya vatandaşların ilgi gördüğü bir alan ancak bu alan çeşitli suç odaklarının iştahını kabartıyor. Bugün sizi takip eden suçlular sizin sosyal medya üzerinden faaliyetleriniz, yer bildirimlerinizi izliyor ve evinize girip eşyalarınız, değerli varlıklarınızı çalabiliyor' dedi.
'BİR ÇOCUK 25 BİN LİRALIK SANAL KUMAR OYNADI'
Verdiği bilgilerde özellikle küçük kız ve çocukların internet ile bilişim suçlarında büyük mağduriyetler yaşadığını belirten Altun, çocukların odasında kesinlikle denetimsiz ve kontrol edilemeyen, güvenlik tedbirleri alınmamış bilgisayar ile internet bulundurulmamasını vurgulayarak, bir çocuğun internetteki sanal kumar sitelerinden babasının kredi kart bilgilerini alarak kumar oynadığını ve 25 bin Liralık borç açtığını ifade etti ve şimdi o çocuğun tedavi altına alındığını sözlerine ekledi.
İNTERNET OKYANUSA BENZER. HER TÜRLÜ YIRTICI VARDIR
Konu ile ilgili bilgilerde, 'İnternet okyanusa benzer. İçerisinde her türlü yırtıcı bulunur' diyen Altun, vatandaşlardan güvenli internet kullanmalarını, bu konuda internet kılavuzlarını okumalarını, öğrenmelerini tavsiye ederek, ebeveynleri de çocuklarını bilgisayar ile internetle başbaşa bırakmamaları konusunda uyardı. Bilişim suçlarında bilgisayarların 'IP' numaralarının rahatlıkla bulunulabildiğini ve her basılan tuşun bir iz bıraktığını kaydeden Altun, 'Suça karışanlar veya suç işleyenler kendilerini bu işten sıyrılır sanmasınlar. Artık her yerde kamera var, ayrıca bilişim dünyasında yapılan her şey kayıt altında. Bu yüzden sakınsınlar' şeklinde konuştu.
İSTATİSTİKLERDE KAYSERİ BİLİŞİM SUÇLARINDA EN AZ OLAN İL
Bilişim Suçları Uzmanı Altun, yapılan bilişim suçları istatistikleri sonuçlarına göre, Kayseri'nin iller içerisinde en az olan il olduğunu da ifade ederek, 'Kayseri, bilişim suçlarının azlığı bakımından Türkiye'ye örnektir' dedi. Paylaştığı diğer bilgilerde, hediye olarak verilen telefonlar içerisinde casus dinleme yazılımları bulunabileceğine de dikkat çeken Altun, 'Bu yazılımlar sadece telefonlar ile sınırlı değil. Saatler, rozetler hatta bilgisayar klavyeleri bile bu şekilde olabilmektedir. Bu casus yazılımlar yakınınıza bile olsa, yani ailenizden birine dahi olsa suçtur. Haberleşme hürriyetini ihlaldir. Ve cezası 2 yıldan başlar. Bu suça ortak olmasın vatandaşlarımız' ifadesinde bulundu. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme