Asgari ücrette ara zam olacak mı? Kayseri Hak-İş Sendikası'ndan önemli açıklamalar!
Yeni yılda geçerli olacak olan asgari ücret Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından açıklandı. Bu açıklamanın ardından özellikle sosyal medya üzerinden birçok vatandaş ve işçi, belirlenen ücret hakkında tepkilerini dile getirdi. Hak-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Serhat Çelik, konuya dair önemli değerlendirmelerde bulunarak, ara zam ihtimalini değerlendirerek, bu ücretin geçim şartlarıyla uyumunun sorgulanması gerektiğine dikkat çekti. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
2025 yılı asgari ücreti, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Vedat Işıkhan tarafından 22 bin 104 TL olarak açıklandı. Bu açıklamanın ardından özellikle sosyal medya üzerinden birçok vatandaş ve işçi, belirlenen ücret hakkında tepkilerini dile getirdi. Tepkilerin odağında ise asgari ücretin geçim standartlarına ne kadar karşılık geldiği ve enflasyon karşısındaki yetersizliği bulunuyor.
'Vasıflı çalışanlar farklı alternatifler bulacak'
Hak-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Serhat Çelik, konuya dair önemli değerlendirmelerde bulunarak, asgari ücretin belirlenmesinde kullanılan kriterlerin ve bu ücretin geçim şartlarıyla uyumunun sorgulanması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca insanları belirtilen rakama tepki göstermesinin normal olduğunu vurgulayarak şu ifadelere yer verdi; ' Bu ücret politikasıyla maalesef ülkemizde vasıflı çalışanların emek değerini görmüyor maalesef… Vasıflı çalışanlar maalesef herhalde bu gidişle farklı alternatifler bulmaya çalışacaklar.'
'Yüzde 30'luk artışı neye dayandırdılar?'
Çelik, açıklamalarında enflasyon oranlarına da dikkat çekerek, Türkiye'deki yüksek enflasyonun asgari ücretin alım gücünü nasıl erittiğini vurguladı. Çelik, 'Enflasyon yüzde 47 bir ay önceydi, hadi şimdi de düşse yüzde 45 düşer. Yüzde 45 oranında bir enflasyon olmuşken, insanların elindeki gelir imknları yüzde 45 oranında erimiş. Yani en azından eriyeni yerine koyma adına bir artış yapılabilirdi, ama yüzde 30'luk bir artışa neye dayandırdılar, anlam veremiyoruz' ifadelerini kullandı.
'Hepsi ev kirasına gidecek'
Çelik, asgari ücretin belirlenmesinde daha kapsamlı bir yaklaşım gerektiğini belirterek, asgari ücretin yalnızca tek bir kişinin değil, bir ailenin geçim şartlarına göre belirlenmesi gerektiğini ifade etti. 2021 yılındaki asgari ücretin onda biriyle kira ödenebildiğine dikkat çeken Çelik, şu anda ise asgari ücretin büyük bir kısmının yalnızca kira ödemeye gittiğini vurgulayarak; '2021 yılında asgari ücretin onda biriyle ev kirası ödenebiliyordu. Şimdi 22 bin lira olan asgari ücretin neredeyse tamamı, ev kirasına gidecek gibi bir durum var.'
'İşverenler vicdanlı davranmalı'
Çelik, asgari ücretin belirlenmesinin ardından işverenlere de önemli görevler düştüğünü belirtti. 'Bu ekonomi yönetimiyle zor gözüküyor ama kesinlikle olması gerekiyor' diyen Çelik, işverenlerin belirlenen asgari ücretin altında maaş vermemeleri gerektiğini ve hatta ücretleri bu seviyenin üzerine çıkarmalarının, iş verimini artıracağını ifade etti. Çelik, işverenlerin bu noktada vicdanlı davranarak, çalışanlarının alım gücünü iyileştirecek adımlar atması gerektiğini de ekledi.
'İşçiler sendikalara katılsın'
Ayrıca, sendikaların rolüne de dikkat çeken Çelik, Türkiye'deki işçilerin sendikalı olmasının önemine değindi. 'Türkiye'de artık 18 milyon sigortalı var. Herkesin sendikaya ihtiyacı var, çünkü asgari ücrete bağlı kalmadan çalışmanın tek yolu sendikalı olmaktır' dedi. Çelik, sendikaların, işçilerin haklarını savunma ve çalışma koşullarını iyileştirme konusunda daha etkin olabilmesi için daha fazla işçinin sendikalara katılması gerektiğini savundu.
'Ara zam ihtimali düşük'
Asgari ücretin geçim şartlarını karşılamadığına dair yükselen seslerin ardından, ara zam yapılması gerektiği de sıkça dile getirilen konular arasında yer alıyor. Çelik, ara zam yapılmasının gerekli olduğunu ancak bu konuda hükümetin ve ekonomi yönetiminin kararlarının oldukça zor olduğunu belirtti. Çelik; 'İşverenler bu noktada daha fazla sorumluluk almalı. Asgari ücretin belirlenen 22 bin liranın altında bir ücret ödenmemeli' dedi.