Askerler bizden sayılacak

Asker nüfusuna sahip olan il ve ilçelerin, askerlerinin nüfustan sayılması uygulaması yaygınlaştırılacak.

Konu ile ilgili açıklama yapan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Tunceli'nin 3 bin askeri bulunan Hozat' ilçesini örnek göstererek; 'Hozat'ta kim varsa hepsinin nüfusta gösterilmesini ve buna uygun İller Bankası'ndan katkı payı almasını doğru buluyorum' diyerek bu uygulamanın yaygınlaştırılacağı sinyalini verdi.
KAYSERİ AVANTAJLI Genel bütçeden belediyeler ve il özel idareleri için ayrılan paylar, büyük ölçüde nüfusa göre belirleniyor. İl özel idare payları belirlenirken de yüzde 50'lik kısmı için illerin nüfusu, kalanı için de ilin yüzölçümü, köy sayısı, kırsal nüfusu, gelişmişlik endeksi dikkate alınıyor. Buna göre etkenlerden en büyük payı içeren ölçüt olan nüfus miktarı, askerlerin de nüfusa alınması sayesinde daha çok önem arz edecek. Söz konusu durumda Kayseri'nin avantajlı olduğu görülüyor.
Zincidere 1.Komando Tugay Komutanlığı Usta Birliği, 1.Komando Tugay Komutanlığı Acemi Birliği, Kayseri Garnizon Merkez Komutanlığı, Erkilet 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı, 2. Hava İkmal Merkez Komutanlığı, Ana Tamir 2. Ana Bakım Merkezi Komutanlığı, General Süleyman Sabri Kışlası, General Adnan Doğu Kışlası gibi askeri kurum ve birlikler ile askerlik şubeleri ve Jandarma Bölge Komutanlığı da bulunan Kayseri'nin bir çok askeri barındırdığı düşünüldüğünde, Kayseri'nin nüfusuna büyük katkısı olacağı düşünülüyor. Bunun dolayısıyla da İller Bankası'ndan Kayseri'nin daha fazla ödenek alması öngörülüyor.
TÜRKİYE'DE ÖRNEĞİ ÇOK
Asker nüfusunun çok olduğu Manisa'nın Kırkağaç, Burdur, Tunceli, Kütahya gibi il ve ilçelerde bu duruma uyacak olan bir çok örnek görülürken, bunlardan Manisa Kırkağaç'ta askerlerin nüfusa eklenmesi ile bütçeden daha fazla pay alması sağlandı. Uygulamanın yaygınlaşması yönünde çalışma başlatıldı.
Kayseri ve tüm Türkiye'deki il ile ilçelerde askerlerin, alış veriş harcamaları ile bulundukları yerlere dolaylı katkı sağlamalarının yanında, bu yerlerin bütçeden daha fazla pay almaları konusunda da direkt bir katkıları söz konusu olacak. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme