Atatürk'ün Kayseri Lisesi ziyareti gündem oldu!

Mustafa Kemal Atatürk'ün Kayseri Lisesi'ni ziyaret ettiği görüntüler sosyal medyada gündem oldu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Youtube Kanalı
Abone Ol

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kayseri Lisesi ziyareti görüntüleri sosyal medyanın gündemine oturdu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Son dönemde, teknolojinin de gelişmesiyle, arşivlerde kalan videolar daha kaliteli bir hale getirilerek paylaşılıyor. Her biri bizi o dönemlere bir yolculuğa çıkarıyor.

Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1930'da Kayseri ziyaretinde çekilmiş görüntüleri gündem oldu.

Kayseri Lisesi öğrencileriyle bir araya gelen Atatürk'ün, o sırada çekilmiş görüntüleri yenilendi ve renkleri düzentildi.

Hem Atatürk'ün hem öğrencilerin mutluluğu görenlerin kalbini ısıttı.

Atatürk'ün Kayseriye Gelişleri - Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İlk ziyareti 19 Aralık 1919

Heyet-i Temsiliye Reisi Mustafa Kemal Paşa ve Heyet üyeleri, Kayseri-Kırşehir üzerinden Ankara'ya gitmek üzere, 18 Aralık 1919 Perşembe günü karlı bir havada, Sivaslılar'ın sevgi gösterileri arasında Sivas'tan hareket etmişler ve 19 Aralık 1919 Cuma günü akşamı da Kayseri'ye gelmişlerdir. Kayserililer hava soğuk ve karlı olmasına rağmen; Mustafa Kemal Paşa ve dava arkadaşlarını coşkulu bir şekilde karşılamışlardır. Beraberinde Rauf Bey ve diğer heyet üyeleri ile Çifte Kümbedler'de otomobilinden inerek Türk Bayraklarıyla süslenmiş cadde ve sokaklarda yediden yetmişe toplanan Kayseri halkının “YOLUNDA ÖLMEYE HAZIRIZ PAŞAM” sözleriyle alkışlanmışlar. Halkı selamlayarak geçen Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekiler ikametlerine tahsis olunan İmamzade Reşid Bey'in evine inmişlerdir.

İlk misafirlik sırasında Mustafa Kemal Paşa'nın yanında ev sahibi İmamzade Reşid Bey, Faik SeIenk ve İbrahim Safa Bey bulunmuşlardır. Mustafa Kemal'in yol arkadaşları arasında ise; Rauf Orbay ve Mazhar Müfid Kansu'dan başka, Hakkı Behiç Bey, Binbaşı Hüsrev Gerede, Dr. Refik Saydam ve Yaver Cevat Abbas Beyler'in bulundukları bilinmektedir. Mustafa Kemal ve arkadaşları geç saatlerde yemeklerini yemişler ve Kayseri ileri gelenlerini kabul etmişlerdir. Mustafa Kemal Paşa, Mazhar Müfid Bey ve Hüsrev Bey, İmamzade Reşid Bey'in evinde, Rauf Bey de Nuh Naci Bey'in evinde misafir edilmişlerdir.

Ertesi gün, 20 Aralık 1919 cumartesi sabahından itibaren Mustafa Kemal Paşa, belediyeyi ziyaret etmiş, Kayseri Halkı ile ve bilhassa din adamlarıyla Raşid Efendi Kütüphanesi'nde toplantı yapmıştır. Bu toplantıda; ilim adamları ile esnaf ve tüccardan ileri gelenler bulunmuştur. Toplantıya katılanlara Mustafa Kemal Paşa memleketin içine düştüğü bu kötü durumdan ancak, birlik ve beraberlik içerisinde, milletçe kurtulunacağını söylemiş ve onlardan yardımlarını istemiştir. Toplantıda bulunlar ise gerekeni yapacaklarını ve kendilerini destekleyeceklerini Atatürk'e bildirmişlerdir.

Raşit Efendi Kütüphanesi'ndeki bu toplantıdan sonra Kayseri halkı üzerinde büyük etkisi olan itibarlı din adamı Kızıklızade Hoca Kasım Efendi yi evinde ziyarete gitmişlerdir. Bu görüşmelerde Hoca Kasım Efendi, Atatürk'e şöyle hitap etmiştir:

“Doğudan mavi gözlü bir zat gelecek ve bu vatanı kurtaracak. Allah'ül-alem, o zatı muhterem siz olsanız gerektir.” Bu sözler ve ardından Hoca Kasım Efendi'nin yapmış olduğu dua Atatürk ve arkadaşlarını son derece memnun etmiştir. Mustafa Kemal Paşa, bu ziyaretten çok memnun kalmış ve ertesi gün Kayseri halkına hitaben, teşekkür ve memnuniyetlerini ifade eden ünlü beyannamesini hazırlamıştır.

20 Aralık 1919 gününü çeşitli toplantı ve görüşmelerle tamamlayan Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları, Kayseri'de ikinci tarihi günü ve geceyi de aynı evlerde geçirerek, 21 Aralık 1919 Pazar sabahı saat 9'da Kayserililere bir beyanname yayınladıktan sonra Ankara'ya gitmek üzere Mucur'a hareket etmişlerdir.

"ANADOLU VE RUMELİ MÜDAFAİ HUKUK CEMİYETİ HEYETİ TEMSİLİYE' SİNİN KAYSERİ AHALİİ MÜHTEREMESİNE BEYANNAMESİ” adıyla Heyet-i Temsiliye namına Mustafa Kemal imzasıyla yayınlanan bu beyanname Kayserililerin atadan evlada kalan ve iftiharla, şükranla taşıyacakları çok değerli bir belgedir.

İkinci ziyareti 13 Ekim 1924

Mustafa Kemal Atatürk ikinci defa; 13 Ekim 1924 tarihinde, eşi Latife Hanımla birlikte Erzurum dönüşünde gelirler. 14 Ekimde Kayseri Lisesini ziyaret ederler ve lisenin şeref defterine kendi el yazısı ile "Kayseri Lisesini, müdürüyle, muallimleriyle, bütün talebesiyle Cumhuriyetin ateşli, feyizli bir ocağı bulduk ... " diye yazarak imzalarlar.

O zamanlar lisede öğrenci olan Behçet Kemal Çağlar Atatürk hakkında ateşli bir nutuk verir. Daha sonra Behçet Kemal'le Ankara'da görüşen Atatürk "Ben bu genci Kayseri' den tanırım" demiştir.(Hakimiyeti Milliye Gazetesi 1246-1247 Sayılı Nüshası)

Üçüncü ziyareti 20 Eylül 1928

Mustafa Kemal Atatürk üçüncü defa; 20 Eylül 1928 de başvekil İsmet Paşa ile birlikte gelirler. Yeni Türk Alfabesi üzerinde görüşmeler yapılır. Belediye bahçesine karatahta koydurarak, Kayserililer ile yeni yazı üzerinde görüşmeler yapmıştır. Meydanda halkı imtihan eder ve Yeni yazıyı on günde öğrendiğini söyleyen bir Kayserili vatandaşı göstererek: "Bak ismet, on günde öğrenmiş" diyerek takdir etmiştir. Bu hareketiyle O, yeni yazının kolay öğrenildiğine işaret etmiştir. Aynı gün Kayseri'den ayrılırlar.

20 Eylül 1928 günü saat 14:30'da şehre gelen Atatürk ve İnünö'yü kalabalık bir halk topluluğu karşıladı. Şehir meydanında, C.H.P. Merkezinin önüne, yazı tahtası ve tebeşir kondu. Atatürk, etrafında toplanan halkın da burada yeni harflerle okuma-yazma öğrendiğini görmüş, yanlışlıklarını düzeltmiş çok memnun olmuştur.(Hakimiyeti Milliye Gazetesi 2587 Sayılı Nüshası)

Dördüncü ziyareti 19 Kasım 1930

Mustafa Kemal Atatürk, Kayseri'ye dördüncü defa 19 Kasım 1930'da teşrif etmiştir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 1930 yılının sonbaharında çıktığı uzun bir yurt gezisi esnasında beyaz trenle şehrimizi ziyaret etmiştir. Özellikle Kayseri Lisesini ziyaret eden, Atatürk burada derslere girmiş, öğretmen ve öğrencilerle sohbet etmiştir.20 Kasım 1930 günü sabahı Sivas'a gitmek üzere şehrimizden ayrılmıştır.(Anadolu Ajansı-Hakimiyeti Milliye Gazetesi)

Beşinci ziyareti 4 Şubat 1934

Mustafa Kemal Atatürk, Kayseri'ye beşinci defa 4 Şubat 1934'de teşrif etmiştir. Gelişinin ertesi günü şehirdeki faaliyetleri yerinde görmekten memnunluk duymuştur. Bu cümleden olmak üzere; Atatürk, Tayyare Fabrikası'nı, Talas'ı ve Kayseri Hunat Medresesi müzesini gezmiş ve ilgililerden bilgi almıştır. Hunat Hatun Türbesi kaidesi ve Camii'nin alınlığındaki Selçuklu taş işçiliğini takdir etmiştir. Müzeden çıkışında halk kendisini, fevkalade tezahüratla karşılamış ve alkışlamıştır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kayseri'ye ilk ziyaretlerini Heyet-i Temsiliye Reisi olarak, diğer dört ziyaretlerini ise, Cumhurbaşkanı sıfatıyla gerçekleştirmiş olup, her ziyaretlerinde Kayserililer onu sevgiyle çoşkuyla bağırlarına basmışlardır. O da Kayserililer'i takdir etmişlerdir.

Türk İstiklal Harbi'nin zaferle neticelenmesiyle başlayan yeni Türkiye'nin gelişmesinde Kayseri, örnek bir şehir olarak kalkınmış ve kalkınmaya devam etmektedir.(Hakimiyeti Milliye Gazetesi 4505-4506 Sayılı Nüshası-Cumhuriyet Gazetesi 3503-3504 Sayılı Nüshası)

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme