AVM'ler ne kadar güvenli!

Türkiye'de artan terör ve bombalı eylem girişimleri akıllara yeni yeni soruları getirirken alış-veriş merkezlerinin ne kadar güvenli olduğu konusunda zihinlerde soru işaretleri oluştu.

Çantasında tabancası olan bazı kişilerin AVM girişlerindeki kontrol noktalarından takılmadan geçtikleri iddia edilirken, bu konuda yapılan bazı araştırmalar ise hiç de güven verici çıkmıyor.
'ÇANTAMDA TABANCAM TESPİT EDİLEMEDİ'
Kapalı mekanlarda olası bir bombalı saldırının riskleri, sakıncaları ve boyutları açık mekanlara göre daha fazla olurken, hem ziyaretçisi hem de bina güvenliğinin korunması noktasında bazı vatandaşlar yeterli güvenlik önlemleri alınmadığını ifade etti. Kayseri'de bir vatandaş çantasında kendisine ait tabancası ile bir AVM'ye girdiğini, dedektör cihazından geçtiğini daha sonra el dedektörü ile çantasının dahi kontrol edildiğini ifade ederek, en sonunda ise hiç bir müdahale ile karşılaşmadan oradan geçtiğini söyledi ve tabancasının fark edilmediğini belirtti.
Bir süre önce İstanbul gibi güvenlik ile terör tehdidi yüksek olan bir şehirde ise toplam 7 büyük AVM'nin 5'inde güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğu bir vatandaşın çantasına büyük bir bıçak koyarak test etme girişimi ile ortaya konulmuştu. Bıçak gibi bir metal aletin rahatlıkla girebildiği AVM'lere daha başka saldırı araçlarının da sokulabileceği düşünülen bu yerlerde, güvenlik eksiği olduğu gündeme geldi.
Kayseri'de zaman zaman bazı AVM'lerde yaşanan bıçaklı kavgalarda da bu güvenlik açıklarının olduğu anlaşılırken, diğer taraftan ise bazı AVM'lerin içerisinde de balta, bıçak gibi saldırıya konu olacak araçların satışının yapıldığı eleştiri alıyor.
AVM'LERİN OTOPARK GİRİŞLERİ DENETİMSİZ
Konuya ilişkin olarak ise uzmanlar, AVM'lerin normal girişlerinin kısmen kontrol edildiğini ancak birçok AVM'nin otopark girişlerinde gerek araç ve gerekse şahısların hiçbir güvenlik kontrolüne tabi tutulmadığına işaret ederek, AVM'lerin güvenliğinin gerektiği gibi yapılmasının şart olduğunu vurguluyor. Bu konuda riskin yüksek olduğu yerlerde girişlere gerektiğinde çantaların kontrol edilmesi için x-ray cihazlarının dahi yerleştirilmesi gerektiğini bildiren uzmanlar, bunun aynı zamanda caydırıcılık da sağlayacağını paylaştı. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme