Aykut Hoca yüzümüzü güldürecek
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERAGEM) 'nde geliştirilen milli Kovid 19 aşısının Faz 1 çalışmaları, Ocak ayının ilk haftasında tamamlanacak. Çalışmalar yolunda gidiyor: uygulama yapılan 3 gönüllüde yan etki görülmedi.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, ERÜ Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERAGEM) 'nde geliştirilen milli Kovid 19 aşısının Faz 1 çalışmalarının, Ocak ayının ilk haftasında tamamlanacağını söyledi.
Erciyes Teknopark 'ta düzenlenen ve ERÜ 'ye ait beş ayrı patentin lisanslanacağı, Patent Lisans Protokolü imza töreninde konuşan ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, milli aşıyla ilgili açıklamalarda bulundu. ERAGEM 'de, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi tarafından üretilen milli Kovid-19 aşı çalışmasınında şu ana kadar 3 gönüllüye uygulama yapıldığını belirten Çalış, gönüllülerde herhangi bir yan etki görülmediğini ve çalışmaların yolunda gittiğini ifade etti. Ocak ayının ilk haftasında Faz 1 aşamasının sona ereceğini kaydeden Çalış, 'Bilindiği gibi aşı adayımızın ar-ge çalışmalarını tamamladık. İnaktif aşı adayının etik kurul izni ve Sağlık Bakanlığı'ndan alınan onayların ardından Erciyes Üniversitesi İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (İKUM) ilk dozu bir gönüllüye uygulanarak Faz 1 çalışmalarına başlandı. Ocak ayının ilk haftasınd Faz 1 çalışması sona erecek ve ardından Faz 2 'ye geçeceğiz. Daha sonra da Faz 3 'ü de geçerek milli aşımızı milletimizle, insanlığımızla buluşturmuş oluruz diye umut ediyoruz.' diye konuştu.
ERÜ 'DE CERN ÇALIŞMALARI HIZ KAZANDI
Üniversite olarak Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ve Fermi Ulusal Laboratuvarı ile işbirliği ağını genişlettiklerinin de altını çizen Rektör Çalış, atom çekirdeğinin yapısını incelemede kullanılan nötrino deneylerine Türkiye 'den katılım sağlayan ilk üniversite olduklarını belirtti. Deneylerle ilgili ar-ge çalışmalarına destek vereceklerini açıklayan Çalış, yakın zamanda ERÜ 'de bu deneylerin gerçekleştirilmesi için kontrol odaları kurulacağını kaydetti. Çalış, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ve Fermi Ulusal Laboratuvarı ile İş Birliği Ağımızı Genişletiyoruz. Uzun yıllardır Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ve ABD 'de Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı 'nda (Fermilab) akademik çalışmalarını sürdüren Dr. Emrah Tıraş'ın üniversitemize katılmasıyla birlikte, üniversitemiz deneysel parçacık fiziği ve nötrino fiziği alanlarında uluslararası proje ve deneylere katılım göstermeye başladı. Bu bağlamda Erciyes Üniversitesi ile Fermi Ulusal Laboratuvarı arasında bir anlaşma imzaladık ve üniversitemiz NOvA ve ANNIE uluslararası nötrino deneylerine katılımcı üye olan ülkemizden ilk üniversite oldu. Bu deneylerin aktif veri alması, verilerinin analizleri ve dedektör ar-ge çalışmalarına desteğimiz devam edecek ve yakın zamanda bu deneylerin kontrol odası üniversitemizde kurulacak.'
TÜBİTAK 'DA 2 ÇALIŞMA ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ
TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri 'nde ödüle layık görülen 18 çalışmadan 2 'sinin Erciyes Üniversitesi 'ne verildiğini belirten Çalış, '18 çalışmanın içinde 2 'sinin Erciyes Üniversitesinden olması bizi gururlandırdı. Bunlardan biri Fen Fakültemiz Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Soylak TÜBİTAK Bilim Ödülü 'ne, Mühendislik Fakültemiz Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümünden öğretim üyemiz Doç. Dr. Mustafa Önses de, TÜBİTAK Teşvik Ödülü 'ne layık görüldü. Hocalarımızı tebrik ediyorum.' dedi.
ERÜ DEVLET ÜNİVERSİTELERİ ARASINDA 11 'NCİ SIRADA
Çalış, yine TÜBİTAK tarafından 2020 yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite İndeksi sonuçlarında, ERÜ 'nün, tüm üniversiteler arasında 15, devlet üniversiteleri arasında 11 'nci sırada yer aldığını kaydetti. Time Higher Education dünya sıralamasında da önemli başarılara imza attıklarını söyleyen Çalış, 'Örneğin, Sağlık Bilimlerinde Erciyes Üniversitemiz, 26 üniversiteyle birlikte üçüncü sırayı paylaştı ülkemizde. Yine Yaşam Bilimleri alanında 6 üniversite ile 2 'nciliği, Mühendislik alanında 4 üniversiteyle 4 'üncü, Fizik Bilimi alanında 9 üniversiteyle 3 'üncü sırayı paylaşmış oldu.' diye konuştu.
SANAYİDE ÇALIŞANLARA ERÜ 'DE YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA KOLAYLIĞI
ERÜ olarak üniversite-sanayi işbirliğine önem verdiklerini vurgulayan Çalış, lisans mezunu olan sanayi çalışanlarının ERÜ 'de yüksek lisans ve doktora programlarında öncelikli olacağını ifade etti. Çalış, şunları söyledi:
'Bu konuda, Erciyes Üniversitesi olarak elimizi değil, gövdemizi taşın altına koyduk. Örneğin geçen yıl başlattığımız 100 Talep 100 Proje aşamasında önemli bir aşama kaydettik. Biz, 100 dedik ama şu anda 103 proje var. 103 talep doğrultusunda 30 proje için sözleşmemiz imzalandı. 30 projenin 18 'i BAP birimimizi tarafından fonlandı. 14 projede akademisyen-firma eşleşmesi sağlanmış durumda. Ayrıca projede başka fon havuzlarından da faydalanılmaktadır. 18 aylık bir süre vermiştik. Umuyoruz ki, bu zaman zarfı sonucunda sanayicimizin, ticaret erbabımızın ar-ge alanındaki beklentilerini karşılamış olacağız.'
İKİNCİ KULUÇKA MERKEZİ YOLDA
Teknopark 'ın üniversite-sanayi işbirliğinde önemli çalışmalar gerçekleştirdiğinin de altını çizen Çalış, 'Teknopark 'ımızda 244 ar-ge firması yer almakta. Kurulduğundan bu yana bin 409 ar-ge projesiyle, toplamda 1.3 milyarı geçkin bir ciro elde edilmiş durumda. Kuruluşundan itibaren hızlı bir ivmeyle de büyümeye devam ediyor. Tüm Türkiye 'deki teknoparklar içerisinde bu kadar doluluk oranı olan nadir teknoparklardanız. Bu çalışma temposu içerisinde geçen yıl başlattığımız Kuluçka Merkezi 'nin 1 'nci Etabını bitirdik. 16 iş yeri Kuluçka Merkezi 'nin de temelini attık, 2020 yılı sonunda da burası tamamlanmış olacak.' ifadelerini kullandı.
Çalış, lisansları alınan patentli çalışmalara dair şu bilgileri verdi:
'İki adet yeni nesil genetik tanımlama kiti patentini Detagen Genetik Tanı Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne, insansız hava araçları ve rüzgar türbinlerinin kanat performanslarının arttırılmasına yönelik üç adet patenti de MSG Teknoloji Şirketi'ne lisanslamış bulunuyoruz. Lisanslaması gerçekleşen bu buluşların hem firmalarımıza, hem üniversitemize hem de ülkemize hayırlı olmasını dilerim. Bu protokoller ile Erciyes Üniversitesi tarafından üretilen bilginin topluma faydalı ürünlere dönüşmesi sağlanmıştır. Erciyes Üniversitesi olarak şehrimize ve ülke ekonomisine sağladığımız katkının daha da artması için portföyümüzde yer alan patentlerimizi lisanslayarak bilginin ticari değere dönüşmesi adına çalışmalarımız devam edecektir.”
Konuşmaların ardından, Detagen Genetik Tanı Araştırma ve Uygulama Merkezi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Elkatmış ve MSG Teknoloji Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Serdar Genç ile Rektör Çalış arasında imzalanan lisans sözleşmesi ile beş ayrı patent ticarileştirildi.
Selma Kara