AYM kararı ile yeni dönem başladı!

Anayasa Mahkemesi (AYM) milyonlarca araç sahibini ilgilendiren zorunlu trafik sigortasına ilişkin bir karara imza attı. Peki zorunlu trafik sigortası nedir? Karara göre süreç nasıl işleyecek? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…

Devlet tarafından araç sahiplerine yaptırılması zorunlu kılınan trafik sigortasında yeni dönem başladı. Anayasa Mahkemesi (AYM) aldığı yeni kararla değişikliğe gitti. Buna göre ikinci el araç satışlarındaki 15 günlük zorunlu trafik sigortası süresi iptal edildi. İşte detaylar…

Milliyet'e konuşan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel ve Sigorta Komisyonu Başkanı (TÜKONFED) Turusan Bağcı konuya ilişkin merak edilenleri yanıtladı.
Ertemel, AYM tarafından alınan ve 9 ay sonra uygulanacak karara göre 15 gün süre iptal edilerek yürürlükten kaldırıldığını belirtti.

Önümüzdeki 9 aylık süreçte maddi hasarların eski sigortadan karşılanabileceğini kaydeden Ertemel, trafik kontrollerinde araçların sigortasız kabul edilerek kanuni işlem uygulanacağını söyledi.

Türkiye'de trafikte bulunan araçların yüzde 30'a yakınının trafik sigortasız kullanıldığını dile getiren Ertemel şunları kaydetti: ''Zorunlu trafik sigortası araç satın alan herkesin henüz trafiğe çıkmadan yaptırması gereken, kanuni esaslar çerçevesinde belirlenmiş zorunlu bir poliçe. Dolayısıyla AYM kararının yürürlüğe gireceği tarih öncesi ya da sonrası, araç satın alan herkesin bu sigortayı yaptırması kanuni zorunluluktur. Öte yandan trafik sigortasının sadece bir zorunluluk değil, maddi-manevi sonuçları olan kazalarda kayıpları en aza indirgeyen ve kullanıcı haklarını koruyan bir uygulama olduğu göz önünde bulundurulmalı ve azami önem gösterilmelidir.''

AYM'nin bu kararının piyasalar açısından olumlu olacak, sürecin başlangıcı olduğunu ifade eden Ertemel, ''Sektör mensupları tarafından aç-kapa sigorta olarak tarif edilen bu uygulama neticesinde, sadece devir maksatlı kesilen sigorta sebebiyle otomobil satıcısı meslektaşlarımız 15 gün boyunca hukuki sorumluluk altına girdiği gibi, kullanılmayan bu sigortalarda 15 günlük süre için önemli tutarlar tahsil edilerek meslektaşlarımıza maddi yük oluşturuyor. Öte yandan tahsil edilen tutarın yanı sıra aracın yeni sahibi sigorta kestirdiği takdirde, aynı 15 günlük süre için yeni alıcıdan da mükerrer ücret tahsil ediliyor. Özetle uygulama meslektaşlarımız açısından maddi ve manevi sorumluluklar doğurduğu gibi devir maksatlı kesilen bu sigortalar fazladan iş yükü de oluşturuyor. Süreç değerlendirildiğinde Bizlerin beklentisi bu kararın yeni ve sürdürülebilir uygulamalarla desteklenerek trafik sigortası yaptırma sürecinin beklentiler doğrultusunda düzenlenmesidir.'' ifadelerini kullandı.

Sigorta Komisyonu Başkanı (TÜKONFED) Turusan Bağcı da şunları söyledi: ''Eski uygulamada arabayı sattıktan sonra eski aracın sahibinin yapmış olduğu trafik sigortası 15 gün daha devam ediyordu. AYM bunu aykırı bulup iptal etti, biz de zaten iptalini istiyorduk. En önemli sebeplerden biri arabayı satmışsınız, hiçbir ilişkiniz yok, yeni alan trafik sigortası yapmıyor ve kaza yapıyor. 15 günlük süreden dolayı hem sigorta şirketine hem sürücüye dava açıp sürücüden icra, hacizle para almaya çalışılıyor, tüketiciler çok zor durumda kalıyordu. Arabayı sattıktan sonra poliçe yapma zorunluluğu yeni alan kişide olması lazım. Değişiklik 2024 yılının sonunda devreye girecek, o yüzden de devreye girmeden önce sigorta şirketlerine, kişilere, araç satıcılarına, çeşitli satış sistemlerine düzeltmeler yapmak, en önemlisi de bununla ilgili kanuni düzenleme ihtiyacı vardır. Düzenleme için AYM, 9 ay süre vermiş oldu. Düzenleme çıktıktan sonra aracı alır almak trafik sigortası yapmak zorundasınız çünkü herhangi bir teminatınız yok.''

Bağcı, yeni düzenlemenin aracı satan kişileri, tüketicileri, sigorta şirketlerini rahatlatacağını söyledi.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme