Bakan Pakdemirli Kayseri 'de merakla beklenen destekleri açıkladı
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarımsal destek ödemelerine ilişkin 'Merakla beklenen destekleri bugün açıklıyoruz, ödemelere bugün başlıyoruz.' dedi.
Pakdemirli, Melikgazi Belediyesi Tiyatro Salonu 'nda, 'Söz Sizde Tarım Orman Buluşmaları' kapsamında düzenlenen Kayseri Sektör Buluşmaları Toplantısı 'nda, tarım ve orman sektörlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kayseri 'ye yapılan yatırımlardan bahseden Pakdemirli, kentte ilk defa manda sütü işleyen bir işletmenin faaliyete geçtiğini ve buranın günlük bir ton süt işleme kapasitesi olacağını söyledi. 2 milyon 300 bin fidanı toprakla buluşturmayı hedeflediklerini ve Kayseri 'de 1,5 milyon fidanı üreteceklerini belirten Pakdemirli, sosyal ağaçlandırma projelerine devam edeceklerini aktardı.
Pakdemirli, 10 ayrı ilçede bulunan 25 mahallede de 2B orman kadastro çalışmalarını tamamlayacaklarını vurgulayarak 15 tarım kredi kooperatifi marketi açacaklarını ve tüm istihdamı bölge insanından sağlayacaklarını bildirdi. Çiğ süt desteklerinde de Kayseri 'ye düşen miktarın 185 milyon lira olduğunu anlatan Pakdemirli, 'Bütün imkanlarınızı seferber edin, yeter ki benim çiftçimin yüzü gülsün.' diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'a teşekkür etti.
Pakdemirli, şunları kaydetti:
'Merakla beklenen destekleri bugün açıklıyoruz, ödemelere bugün başlıyoruz. Toplam 2 milyar 674 milyon lira ödenecek. Mazot, gübre desteği 2 milyar 334 milyon 27 bin 194 lira, hububat desteği 138 milyon lira, süt desteği 184 milyon lira, kırsal kalkınma desteği 5,2 milyon lira, lisanslı depoculuk desteği de 12 milyon lira olmak üzere tek seferde ödenecekleri 21 Şubat saat 18.00 'den sonra ödemeye başlıyoruz.'
'193 ÜLKEYE TARIMSAL ÜRÜN İHRAÇ EDİYORUZ '
Toplantıda konuşan Bakan Pakdemirli, 'Ülke olarak 193 ülkeye bin 827 tarımsal ürün ihraç ediyoruz. 2002 yılında 1.8 milyar TL destek verilirken, 9 kat artışla 2019 yılında destekler 16.1 milyar TL 'ye çıktı. Bakanlık olarak 2019 yılında 12 yeni destek ve 32 desteğin de birim fiyatında artış sağladık. Bakanlık olarak yaptığımız 3 'üncü Tarım Orman Şurası 'nda 7 binden fazla paydaş, 21 çalışma grubu, 2 bin kişi ile 200 'ün üzerinde toplantı yaptık' dedi.
'TÜRKİYE TARIMDA KENDİNE YETEN BİR ÜLKE '
Türkiye 'nin tarımda kendi kendine yeten bir ülke olduğuna dikkat çeken Bakan Pakdemirli, saman ithalatı iddialarıyla ilgili, şunları söyledi:
'Bugünlerde bir polemik konusu başladı. 'Türkiye saman ithal eden ülkedir ' dediler. Türkiye 'de 2019 yılı saman ithalat verileri bin 953 ton. Karşılığında 85 bin ton saman ihraç etmiş. Bunların birçoğu da saman değil, yonca ve benzeri ürünler. İthalat, ihracatın 40 'ta biridir. Türkiye 'nin ihtiyacı 40 milyon ton zaten. Hakikatleri bükmeye çalışanlar var. Akıl tutulmalarını yaşamaktan vazgeçmek lazım. Ağzımızdan karnımıza giden yolda bereketli toprakların kutsal ürünlerini siyasete alet etmeyelim. CHP Genel Başkanının eline bir kağıt tutuşturuyorlar o da konuşuyor. Cumhurbaşkanı cevabı verince herkesin karnı ağrıyor. Türkiye tarımda kendi kendine yeten bir ülkedir. Kimsenin bu ülkede benim üreticimin, besicimin ve çiftçimin moralini bozmaya hakkı yoktur.'
Bakan Pakdemirli, bal ve pekmez görünümlü şurupların yasaklanmasıyla ilgili de millete daha sağlıklı yiyecekler yedirmek adına böyle bir tedbir aldıklarını söyledi.
Bakan Pakdemirli, toplantı öncesi salon girişinde bir stantta Kayseri pastırması dilimleyerek tadına baktı.
Öte yandan Pakdemirli, toplantı öncesi Kayseri Valisi Şehmus Günaydın 'ı ziyaret etti. Ziyaret, basına kapalı gerçekleştirildi.