Bakanlıktan Yeni Uygulama – Her Şey Değişiyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, kaşar peyniri olarak eritme peynirinin satışını engellemek ve tüketiciyi korumak amacıyla yeni bir düzenleme getirdi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanlığı, kaşar peyniri olarak eritme peynirinin satışını engellemek ve tüketiciyi korumak amacıyla yeni bir düzenleme getirdi.

Bu kapsamda, fosfat ve sitrat tuzlarının tespitine yönelik yeni analiz yöntemleri geliştirildi. Bu analizlerin, 30 Eylül'den itibaren ilgili laboratuvarlarda uygulanması planlanıyor.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgilere göre, gıda güvenilirliğini sağlamak ve tüketici haklarını korumak için çalışmalar aralıksız devam ediyor. Bu çalışmalarda özellikle kaşar peyniri üzerinde duruluyor.

Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği ve Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'ne göre, kaşar peynirinde fosfat ve sitrat gibi eritme tuzlarının kullanımı yasak. Ancak bu tuzlar, eritme peyniri olarak bilinen işlenmiş peynirlerde belirli limitler dâhilinde kullanılabiliyor.

Bu doğrultuda, eritme peynirinin kaşar peyniri olarak satılmasını önlemek amacıyla fosfat ve sitrat tuzlarının tespitine yönelik yeni analiz yöntemleri geliştirildi. Bu çalışmalar kapsamında, eritme tuzları ilave edilerek ve edilmeden üretilen kaşar peynirleri kullanıldı.

Fosfat tuzlarının analizinde fosfor ve azot, sitrat tuzlarının analizinde ise kuru maddede sitrik asit oranları esas alınarak iki yöntem belirlendi. Kaşar peynirinde eritme tuzu kullanımının tespiti için fosfor/azot oranı 0,15, sitrat tuzları tespiti için ise kuru maddede sitrik asit oranı yüzde 0,45 olarak belirlendi.

İlgili laboratuvarlar, bu analizleri yapabilmek için gerekli validasyon ve verifikasyon çalışmalarını Eylül sonuna kadar tamamlayacak. Bu laboratuvarlarda, yeni analizlerin 30 Eylül'den itibaren uygulanmaya başlanması hedefleniyor.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme