Baro Başkan Adayı Gürcan: 'Avukatlar bana 'benim baro başkanım' diyebilmeli'

Kayseri Barosu seçimleri için adaylığını açıklayan Kayseri Arabulucular Derneği Başkanı Avukat Kubilay Hasan Gürcan ile yaklaşan Baro seçimleri hakkında konuştuk.

Gerçekleşen görüşmede düşüncelerinden ve projelerinden bahseden Avukat Gürcan; 'Avukatlar bana 'benim baro başkanım' diyebilmeli' dedi.
BİZE KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
1969 yılında Kayseri'de doğdum. İlk ve ortaöğrenimimi Kayseri'de tamamladıktan sonra 1986 yılında Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kaydımı yaptırdım. Mezuniyetin ardından Serbest Avukatlık mesleğine başladım. Aralıksız devam eden Avukatlık mesleğimde bir dönem Barolar Birliği Delegeliği görevinde bulundum. Halen Kayseri Arabulucular Derneği Başkanlığını yürütmekteyim. Evli ve 2 çocuk babasıyım. Bu mesleği severek yapıyorum ve bütün safhalarına vakıf olmak gayretindeyim. 23 yılı aşkın zamandır avukatlık mesleğini yürütüyorum.
BARO VE AVUKATLIK HAKKINDA DÜŞÜNCELERİNİZ NELERDİR? Yargının kurucu unsurlarından birisi olan avukatların, halkı temsil ettiğine inanıyorum. Bu bağlamda da Baroların sosyal sorumluluk bilinci içerisinde topluma yararlı proje ve faaliyetler yürütmesi gerekir diye düşünüyorum. Örneğin toplumun temelini oluşturan aile kurumunun korunması adına artan boşanmaların önüne geçilmesi, aile içi şiddetin önlenmesi, ağır cezalara rağmen artan cinsel istismarla mücadele gibi.
Biz, Baromuz için, mesleğimiz için birlikte neler yapabiliriz kaygısını taşıyıp bunun mücadelesini vereceğiz. Kaldı ki, baro başkanı, tüm baro mensubu meslektaşlarını temsil edebilmeli. Her bir meslektaşım gönülden ve içten 'benim baro başkanım' diyebilmeli. Baro gücünü arkasında hissedebilmelidir.
Biz avukatlık mesleğimizi icra edelim, adaleti tesis edecek, hukuku toplumda yerleştirecek projelerimizi, çalışmalarımızı yapalım. Avukatlık mesleğini geliştirelim, besleyelim büyütelim istiyorum. Yani mesleğimizin meslektaşlarımın ve toplumun yararına olan faaliyetleri gerçekleştirmek niyetindeyiz. Baromuza, avukatlık mesleğine ve avukatlarımıza yaraşır bir yönetim sergileyeceğimizi düşünüyorum.
BİZE BARO İLE AVUKATLAR İÇİN PLANLADIĞINIZ PROJELERİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
Baro bir meslek örgütüdür. Dolayısıyla bizim kaygımız öncelikle mesleğimiz olacak, mesleğimizin itibarı, mesleğimizin ekonomik sorunları olacak. Avukat sayısı her geçen gün hızla artıyor. Bunun sebebi, çok fazla sayıda Hukuk Fakülteleri'nin açılmış olmasıdır. Kalitenin düşmemesi açısından Yeni Hukuk Fakültelerinin açılmaması, mevcut kontenjanlarının düşürülmesi, sınav sisteminin getirilmesi, ayrıca Baro nezdinde gerek stajyer eğitimine, gerekse hizmet içi eğitime büyük önem verilmesi gerektiğine inanıyorum.
Bu zamana kadar yapılan Baro faaliyetleri için geçmiş dönem Baro Başkanlarımıza ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum. Büyük emek ve gayretler sonucu ortaya konan faaliyetlerin üzerine yeni faaliyetler ekleyerek devam ettirmek arzusundayız.
SOSYAL TESİS İÇİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Sosyal Tesis, Avukat meslektaşlarım için büyük bir ihtiyaç. Bu amaçla halen yürütülmekte olan bir süreç söz konusu. Mevcut Baro Başkanımız sayın Fevzi Konaç'ın ve Baro Yönetim Kurulu üyelerinin bu konudaki gayretlerini biliyorum ve teşekkür ediyorum. Adliye ve büro ortamından uzaklaşıp meslektaşlarımızın nefes alabilecekleri bir sosyal tesise olan ihtiyacı çok önemsiyorum.
Barolar Birliği tarafından Talas'ta alınan taşınmazın Baro Sosyal Tesisi'ne bir an önce dönüştürülüp faaliyete geçmesi için gayret göstereceğiz.
AVUKATLAR İLE BARO ADINA BAŞKA NELER YAPMAYI HEDEFLİYORSUNUZ?
Çalışmalarımız içinde stajyerlerin mesleki ve sosyal yönden gelişmeleri, avukatlık mesleğine en iyi şekilde hazırlanmaları için gerekli altyapı çalışmalarını yapmak, Barolar Birliği bünyesinde yeni başlayan staj eğitim merkezinden tüm stajyerlerin yararlanmasını sağlamak, yerelde staj eğitimini verecek eğitmenlerin eğitilmesi, mesleğe yeni başlayan genç kardeşlerime pozitif ayrımcılık yapmak (ilk yıl aidat alınmaması, adli yardım atamaları gibi), meslektaşlarımızın taleplerine hızlı ve etkin cevap verebilmek, gerekli müdahaleleri anında yapabilmek adına Baro bünyesinde Avukat istihdam etmek, hakimlerden izinli raporlu olanların bilgilerini birkaç gün öncesinden adalet komisyonundan alıp, meslektaşlarımızı bilgilendirmek suretiyle zaman israfının önüne geçmek, cezaevinde yetersiz avukat görüşme odalarının artırılması ve iyileştirilmesi, kanunlarda yapılan değişiklikler, mevzuat ve içtihattaki önemli değişiklikler takip edilip bu konuda meslektaşlarımızı bilgilendirmek. Yukarda da bahsedildiği gibi topluma dönük, sosyal projeler yürütülmesi planlanmaktadır. Boşanan taraflarda ve en önemlisi çocuklarda gerçekleşmesi olası travmaların önüne geçilmesi, kamu sağlığını ve en önemlisi geleceğimiz çocuklarımızı tehdit eden uyuşturucu, kumar, sigara, alkol benzeri bağımlılık yapan konularda kurumlarla işbirliği yaparak önleyici tedbirler alınması gibi.
'Hayal edin birlikte gerçekleştirelim' projemiz var. Avukat meslektaşlarımız gerçekleşmesi mümkün mesleki yada sosyal hayallerini, isteklerini bizimle paylaştıklarında gerçekleşmesi için yoğun bir çaba harcayacağız.Avukatlar arasındaki birlik ve beraberliği pekiştirecek aktiviteler, toplantılar, eğitim çalışmaları gibi sosyal projelere ağırlık vereceğiz.Avukatın katibi, adliyede en büyük yardımcısıdır. Avukat katipleri görev ve sorumluluklarını iyi bilmelidir. Bu amaçla avukat katiplerinin de eğitimine önem veriyoruz.
T.B.M.M. VE TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ İLE İLİŞKİNİZ NASIL OLACAK?
Barolar Birliği ve TBMM ile etkin ve sonuca odaklı çalışmalar yapmak suretiyle; Bölge Adliye Mahkemesi'nin (İstinaf Mahkemesi'nin) en kısa zamanda Kayserimizde açılmasının sağlanması, Adalet Komisyonu'nda, Baro temsilcisinin yer alması, vatandaşlar için Adli Yardım Sigortası'nın getirilmesi, adli yardım vekalet ücretlerinin asgari tarifelerin 3 katı ödenmesi imkanının sonuna kadar kullanılması, kurum avukatları ve ücretli avukatların hak ettikleri saygı, itibar ve ücret haklarına kavuşması, İŞKUR tarafından stajyerlere verilen ücretlerden avukat stajyerlerinin de yararlandırılması, ayrıca avukatlara staj süresince kendi harcamalarını yapabileceği uygun bir ücretin karşılıksız olarak Avukat Kanunu'nun md. 27. mucibince Barolar Birliğince burs olarak karşılanması, meslek sorunlarımıza çözümler getirecek Avukatlık Kanunu'nun diğer barolarla güç birliği yaparak meclisten geçmesi, bir duruşma için saatlerce duruşma salonunda beklenmesi israfının sonlandırılması için çalışılacaktır.
Mecliste bulunan milletvekili avukat meslektaşlarımız ile istişareler yapıp, avukatlar lehine kanunlar çıkartmak için büyük çaba sarfedeceğiz. Mesela vekaletnamelerin barolar veya avukatlar tarafından düzenlenmesi için çalışacağız. İllerde kurulu bulunan noter sayısının artırılması için gayret göstereceğiz.
Anonim şirketler ve yapı kooperatifleri kanunlara uygun hareket etmek zorundadırlar. Ayrıca yaptıkları sözleşmelerde hata yapmamaları gerekir. İşbu hatalar şirket ve üyelerini parasal açıdan zor durumda bırakacağı gibi ceza-i sorumluluklarını da unutmamak gerekir. Avukat nezaretinde yapılan işlerde ihtilaf çok azdır. İhtilaf halinde ise çözüm çok daha kolay ve hızlıdır. Dolayısıyla, anonim şirketler ve yapı kooperatiflerinin avukatlara ihtiyacı vardır. Avukatlık kanununun 35.md'sinin avukatlar aleyhine değiştirilmesi yalnızca avukatları değil, şirketleri ve yapı kooperatiflerini de zor durumda bırakacaktır. Bazı şirket ve kooperatifler sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğunun kaldırılmasını küçük bir tasarruf olarak görse de uğrayacağı zararlar çok daha büyük ve telafisi imkansız olabilecektir. Bu konuda TBMM'de yapılan girişim ve çalışmalara müdahil olunması. 2 yılın sonunda arkamızda hoş bir seda bırakmak istiyoruz. Dürüst ve samimi olacağız. Üyelerimize saygıda kusur etmeyeceğiz. Çözüm odaklı çalışacağız. Her üyemiz bu Baro benim Barom diyebilecek, kendisini dışarıda hissetmeyecek, hiç kimse dışlanmayacak. Kısaca kendimizi birleştirici bir baro kucaklayıcı bir baro çözüme odaklı bir baro sosyal bir baro olarak tanımlayabiliriz.
Mesleğimiz ve meslektaşlarımızı küçük düşüren tutumlar içerisinde olan, mesleğimizi itibarsızlaştırmaya çalışan her kim olursa olsun karşısında bizi bulacaktır. Bu tür tutum ve davranışlara asla müsaade edilmeyecektir.
SON OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Ana hatlarıyla projelerimden bahsettim ama tabi bunlar ilk aklıma gelenler. Henüz ekibimi kurma aşamasındayım. Ekibimle birlikte daha neler yapabilirizin çalışmasını yapacağız.
Geriye baktığımızda, yılların ne çabuk geçtiğini görüyoruz. Ömrümüz aslında çok kısa, yaşamımızdaki çocukluk ve yaşlılık diye tabir edilen bölümleri çıkardığımızda geriye farkında olmadan geçirdiğimiz az bir zaman kalıyor. Bu zamanı doya doya yaşamak, keyfini çıkarmak varken birbirimizi üzmenin, kırmanın, parçalanmanın, bizim dışımızdakileri ötekileştirmenin hiçbirimize faydası yok.
Hepimiz aynı şeyi düşünmeyebiliriz, fikirlerimiz tabi ki farklı olabilecektir. Ancak bu bizim ayrışmamıza yol açmamalıdır. Farklılıkların güzelliği ayrıdır. Bunu yaşayabilmeliyiz. Doğruda, güzelde, hakta, adalette, ortak noktalarda buluşabilmeliyiz.
Baro levhasının ilk sıralarında yer alan üstatlarımızdan, yeni ruhsatını almış genç kardeşlerimize kadar tüm meslektaşlarımızın din, dil, ırk, mezhep, cinsiyet farklılıkları bir zenginliktir. Birbirimizle olan diyaloglarımızı koparmamalıyız. Biz birlikte varız ve bu durumda güçlü olabiliriz. Meslektaşlarımı ve kamuoyunu bilgilendirmede katkıda bulunduğunuz için Anadolu Haber ailesine teşekkür ederim.
Baro başkan ve kurullarının seçiminde aday olan ve olacak tüm arkadaşlara başarılar diler, seçim sonuçlarının hayırlar getirmesini, kazananın Kayseri Barosu olmasını temenni ederim. RÖPORTAJ: KAAN AKBAŞ

Bakmadan Geçme