Bebeklerin sancılı dönemi: KOLİK
Kolik, bebeklerin en yaygın rahatsızlıklardan biri olarak yeni anne olanların karşısına çıkıyor. Kolik hastalığı nedir? Sancıları ne kadar sürede geçer? Kolik bebeklere ne yapılmalı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde...
Kolik rahatsızlığı, bebeklerde sancıları genellikle 6 haftalıkken başlar ve en yaygın görülen bebek rahatsızlıklarından biridir. Peki kolik nedir?
Sağlıklı bebeklerde sık aralıklarla, uzun süreli ve yoğun görülen ağlama ve huzursuzluk durumuna kolik denir. Kolik yeni anne olan ebeveynler için sıkıntılı ve zor bir süreçtir. Genellikle bebek yaklaşık 6 haftalıkken başlar ve 3-4 aylık olmasıyla önemli ölçüde azalır. Genellikle üç veya daha fazla hafta boyunca, haftada üç veya daha fazla günde, üç veya daha fazla saat ağlama durumuna kolik bebek tanısı konulur.
Kolik neden olur?
Asıl nedeni ne yazık ki kesin olarak belirlenememiştir. Ancak kolik bebeğe katkıda bulunan bir kaç faktör var. Koliğe neden olduğu keşfedilen faktörler arasında sindirim sisteminin tam gelişmemesi, sindirim sistemindeki sağlıklı bakterilerin dengesizliği, aşırı beslenme, yetersiz beslenme, gıda alerjileri,aile içinde stres ve kaygı bulunmaktadır.
Kolik, altında yatan ciddi bir sağlık sorunu yoksa, bir çocuk için kısa ve uzun vadede tıbbi sorunlara neden olmaz. Bu rahatsızlık ebeveynler için streslidir. Kolik bebeği olan ebeveynler de doğum sonrası depresyon riskinde artış, emzirmenin erken kesilmesi, bitkinlik,öfke gibi sorunların görülmesine sebep olur.
Kolik nasıl önlenir?
Yapılan araştırmalarda çocuğun cinsiyetinin, erken doğum faktörlerinin, mama ya da anne sütü ile beslenmenin kolik gelişmesi riskinde değiştiren faktörler olmadığını göstermektedir. Hamilelik sırasında ve sonrasında sigara içen annelerden doğan bebeklerde kolik gelişme riski daha yüksek görülmüştür.
Kolik bebek tedavisinde, bebeği yatıştırmak için çeşitli stratejiler geliştirilmiştir. Bebeği kucağa alıp dolaşmak, yavaşça kucakta sallamak, bebeğin karnını ovmak, hafif bir sırt masajı yapmak, bebek arabasında yürüyüşe çıkarmak, arabada geziye çıkarmak, hafif ve sakinleştirici sesleri dinletmek ya da ılık bir banyo yaptırmak çare olabilir. Beslenme tarzında yapılacak değişiklerde koliğe iyi gelebilir. Bebeği dik pozisyonda biberonla beslemek, beslenme sırasında gaz çıkarmasını sağlayarak sindirim sisteminde gaz birikimini azaltmak bebeği rahatlatabilir.