Berberler isyan etti!

Günlerdir beklenilen haber geldi. Berber ve kuaförlerin haftanın bir günü kapalı olması uygulaması ertelendi.

Berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olması uygulaması 1 Ocak 2023'te başlayacak.

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, esnaf ve tacirlerden gelen talepleri dikkate alan Bakanlığın, 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren başlamak üzere berber, kuaför ve güzellik salonlarının haftanın bir günü kapalı olması yönünde karar aldığı anımsatıldı.

İşletmelerin haftanın hangi günü, hangi şartlarda kapanacağının belirlenmesinin ise yerel ve bölgesel ihtiyaçlar doğrultusunda ilgili meslek kuruluşlarının görüşü alınmak suretiyle valiliklere bırakıldığına işaret edilen açıklamada, "Gelinen aşamada, valilikler ile meslek kuruluşları arasındaki istişare süreçleri için daha uzun bir zamana ihtiyaç duyulduğundan uygulama başlangıç tarihi 1 Ocak 2023 olarak değiştirilmiştir." ifadesine yer verildi.

Konuyla ilgili Anadolu Haber'e açıklamalarda bulunan Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Rıfat Alparslan, Kayseri'de bulunan esnafın tamamı arasında oylama yaptırdıklarını ifade ederek, “Berberlerimiz pazar günü kapalıydı. Bayan kuaförü, güzellik salonları içinde yine pazar günü için oylama yaptırdık. Bizde çıkan kararı İçişleri Bakanlığına Ticaret Bakanlığına gönderdik. Bakanlığın aldığı karara göre 1 ekimden itibaren haftada bir gün berberler, kuaförler kapalı olmak zorundaydı. Ancak Bakanlığın dün açıkladığı karara göre bu süre 1 Ocak 2023'e kadar ertelenmiş oldu” dedi.

Başkan Alparslan, tatil günleri hakkında bilgi vererek, “Kayseri'de berberler pazar günü, kuaför ve güzellik salonları da pazar veya salı günleri kapalıydı. Bizim oylamamızdan çıkan karara göre kuaför ve güzellik merkezlerinin yüzde 73'ü Pazar günü tatil yapmayı tercih etti” ifadelerinde bulundu.

Kuaförler ise tatil dayatmasına karşı çıkıyor. Kayseri'de bir bayan kuaförü; “Bizler zaten yanımızda çalışan her personele haftada birer gün izin veriyoruz. Bu onların doğal, hak edilmiş hakkı. Elektrik, su, doğalgaz, dükkan kirası, personel masrafımız çok yüksek. Neden bir gün tatil mecbur bırakılıyor. İsteyen esnaf istediği gün açsın, istediği gün kapatsın dükkanını.” İfadelerinde bulundu.

Bir erkek berberi de; kendilerinin her Pazar mecburi kapattıklarını belirterek, “Yaz ayları bizim için düğün sezonudur. Damat Pazar günü geleceğim diyor. Biz o gün gelemezsin diyoruz. Hem biz mağdur oluyoruz hem de müşteri mağdur oluyor. Ben tüm çalışanlarımın hakkını fazlasıyla veriyorum. Mecburi kapanmayı kabul etmiyorum” diye konuştu.

Bir başka bayan kuaförü de haftalık kapanmayı olumlu bularak, “Bizim de bir evimiz, çocuklarımız, eşimizi var. Bir gün de olsa tatil yapmak bizim de hakkımız” diye belirtti.

>>Dilek Bayram

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme