Bölgesel asgari ücret tartışmalarına Kayseri'den yanıt geldi: İmkânsız!

Bölgesel asgari ücret tartışmalarına yönelik Kayseri Anadolu Haber'e özel açıklamalarda bulunan Türk İş Kayseri İl Temsilcisi İdris Güven, bölgesel asgari ücretin uygulamasının imkânsız olduğunu dile getirdi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Asgari ücretle çalışanlar, yeni yılda alacakları zam oranını büyük bir merakla bekliyor. Ara zammın kaldırılmasıyla birlikte yeni yıl için asgari ücret artışı daha da kritik hale gelirken, uzmanlar bölgesel asgari ücret uygulamasını tartışmaya açıyor. İstanbul ile Anadolu'daki hayat koşullarının bir olmadığının savunulmasıyla başlayan tartışmaya Türk İş Kayseri İl Temsilcisi İdris Güven de dâhil oldu. Güven, bölgesel asgari ücretin uygulanması imkânsız olduğunu söyledi.

Standart bir rakamda birleşmeli!

Bölgesel asgari ücretin uygulanması noktasında pek çok tartışmanın da yaşanacağının altını çizen Başkan Güven, “Bölgesel asgari ücretin uygulanması imkânsız. O zaman nasıl bir sonuç çıkacak biliyor musunuz? Bölgesel memur maaşı, bölgesel işçi maaşı bunu getirecek sonuçta bu sıkıntılı bir durum. Şöyle düşünün Van'da görev yapan basın mensubu bin lira alıyor. İstanbul'daki 20 bin lira Kayseri'deki 10 bin lira. Böyle mantık olmaz. Benim şahsi görüşüm bölgesel asgari ücret uygulaması adil bir uygulama olmaz. Asgari ücret asgari ücrettir. Sonuçta herkes aynı paraya geçiniyor. Şimdi ev fiyatları İstanbul'da tamam pahalı olabilir. Ya da yaşam standardı çok pahalı olabilir ama bir Van'da da aynı Kayseri'de de aynı artık.

Genel manada bakıldığı zaman herkes üç harfli marketlerden alışveriş yapıyor, çünkü ucuz. O mantıkla bakıldığında adil değil. Ev kirası konusunda bakarsan, adil değil sıkıntılı bir durum. Her yerde birileri bir şeylerden muzdarip oluyor. Asgari ücretin standart bir rakamda birleşmesinde fayda var. Ben bölgesel asgari ücret diye bir şeye inanmıyorum. Bu sefer bambaşka tartışmaları da beraberinde getirecek” dedi.

25 bin TL olur ama…

Asgari ücretle ilgili tahminde de bulunan Türk İş Kayseri İl Temsilcisi İdris Güven, “Tahminimce en aşağı 25 bin olabilir asgari ücret. Bize göre 30 bin TL'nin altında olmamalı. 25 bin TL tahmin ediyoruz ama yetmeyeceğini de bilerek söylüyorum bunu.

Türk İş asgari ücret tespit komisyonu toplantısına asgari ücretle çalışan asgari ücretle yaşamaya geçinmeye çalışan işçileri davet etti, onlar katılacak. Aralık ayını bekleyip göreceğiz ama bugünün şartlarında çok zor bir 2025 yılı bizleri bekliyor. Onu da özellikle söylemek istiyorum. Umuyoruz ki hepimiz için hayırlı sonuçlar ortaya çıkar” ifadelerini kullandı.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme