Bu binalara çıkmak yürek ister!

Yüksek yapılı binalar modern şehirlerin süsüdür diyebiliriz. Oldukça hayranlık uyandırıcı bu binalar yaşadığımız depremden sonra da sanki insanların bakış açısını biraz değiştirdi ve akıllara ya deprem olursa sorusunu getirdi. Peki bu yapılar ne kadar uzunluğa sahip ne kadar dayanıklı yada yapıların uzunluğu yaşanılabilir kısmına kadar mı ölçülüyor?  Aşağıya bakmanın yürek isteyeceği, bu yüksek binaları sizin için derledik. Buyurun başlayalım...

TAKİP ET

1- Burj Khalifa/DUBAİ

Dubai'deki 828 metre yüksekliğinde ve 160 kata sahip olan Burç Halife, 2010 yılında tamamlanan yapı bu güne kadar yapılmış en yüksek insan eseri yapıdır. 1 km yüksekliğindeki bu yapı, Dubai'nin kumlu zemininin 50 metre derinliğine çakılmış 192 beton kazık üzerine yayılmış 50 metre çapında ve 3,7 metre yüksekliğindeki temeli sayesinde depreme karşı dayanıklı kalabiliyor.

Öte yandan tursitlerin de akın ettiği bu yapının 124 ve 148. katlarında 2 adet seyir terası yer alıyor. Bu seyir terasların girişleri The Dubai Mall alışveriş merkezleri üzerinden yapılıyor. Burj Khalifa'ye giriş ücreti geçen yıl 36 euro idi.

Seyir terasına çıkmanın bedelinin ise ne kadar olduğu merak konusu...

2- Tokyo Skytree/JAPONYA

Bu bina da oldukça görkemli yapıya sahip. Japonya Tokyo'da bulunan bu yapının gözlem kulesidir ama içinde yaşanılmadığı için dünyanın en yüksek binaları listesinde yer almaz.

3-Shanghai Tower/ÇİN

632 metre uzunluğundaki Şanghay Kulesi, 127 kata sahip. Depreme dayanıklı şekilde inşa edilen yapı, gerekli olması halinde 15 dakika içinde tahliye edilebilecek şekilde tasarlandı. Bu devasa kulede binanın elektrik ihtiyacında kullanılması için rüzgar tribünleri mevcut.

Üst üste yığılmış dokuz silindirik binadan oluşan kulede toplam 320 otel odası, perakende alanları, restoranlar, kafeler ve bahçeler bulunuyor. Bina yükseldikçe kıvrılıyor ve ziyaretçilere şehrin 360 derecelik manzarasını sunuyor.

4- Abraj Al-Bait Clock Tower/SUUDİ ARABİSTAN

Osmanlı mirası Ecyad Kalesi'nin yıkılıp yerine inşa edilen, yedi binalık bir yapı kompleksidir. 601 metre uzunluğa sahip yapının yeri Kabe'yi içine alan Mescid-i Haram'ın yanındadır.

Ayrıca, ikonik saat kulesi de dünyanın en büyük saat kadranına sahiptir.

5-Ping An International Finance Centre/ÇİN

599.1 metre uzunluğu ile dünyanın en yüksek binaları arasında dördüncü sırada yer alan bu 115 katlık binada uçuş yollarını engelleyeceği endişesinden dolayı anten yoktur. Binada otel odaları, ofisler, perakende satış yerleri, üst düzey bir alışveriş merkezi ve üstte bir gözlem güvertesi yer alıyor.

6-Lotte World Tower/GÜNEY KORE

Güney Kore'nin başkenti Seul'deki bu yapı 555.7 metre uzunluğa ve 123 kata sahiptir. 13 yıllık planlama sonunda 2015 yılında tamamlanmış ama açılması 2017 yılını bulmuş.

9 büyüklüğündeki depreme dayanıklı olacak şekilde inşa edilen Lotte World Tower, 80 m/s rüzgarlara da oldukça dayanıklıdır. Bu görkemli binanın en üst katındaki lüks otelde kalmanın bir gecelik ücreti 22,000 TL'den başlıyor.

7-Freedom Tower/ABD

Türkçesiyle Özgürlük Kulesi, adını, 11 Eylül 2001'deki terörist saldırılarında yıkılan İkiz Kuleler'in kuzey kulesinden almıştır. 541 metre uzunluğundaki binada 54 kat vardır.

Depreme dayanıklı şekilde inşa edilmiştir.

8-Guangzhou Chow Tai Fook Finance Center/ÇİN

Adı kadar uzun bu bina 530 metre yüksekliğe ve 111 kata sahiptir. Çok amaçlı bina farklı işlevlere hizmet ettiği için farklı kat boyutlarında tasarlanmıştır.

9-Tianjin Chow Tai Fook Binhai Center/ÇİN

Sahip olduğu 100'den az kat ile dünyanın en yüksek binasıdır. 530 metre uzunluğuna sahip 97 katlıdır.

10-China Zun/ÇİN

109 kattan oluşan binanın tasarımındaki ilham kaynağı Çin'in Bronz Çağı'na ait olan “zun” isimli bir şarap kabıdır. Kap, üstte ve altta daha geniş ve ortada daha ince bir yapıya sahiptir. Binanın tasarımı da bu şekildedir.

Bu yapı, binanın sismik aktiviteye karşı dayanıklı kalmasını sağlar.

11-Shanghai World Financial Center/ÇİN

Şanghay Dünya Finans Merkezi ise Çin'de yer alan, 101 katlı 492 metre uzunluğa sahip bir gökdelendir. Yapıda Antik Çinlilerin dünyayı temsil etmek için kullandığı kare prizma kozmik kemerlerle kesişecek şekilde konum almaktadır.

Bu yapı, denge oluşturmak için yerle buluşan veya kesişen cenneti sembolize eder. Bina, ofis alanı ve gayrimenkulün yanı sıra çok sayıda turistik cazibe merkezi içermektedir. Örneğin ziyaretçiler, Sky Arena ve Sky Walk bölümlerinde şehrin muhteşem manzaralarıyla karşılaşabilir.

Derleyen: Hilal Tekeoğlu

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme