Bu İsmi Pek Çoğu Bilmiyor - Kayseri'nin Gurur Kaynağı Oldu!

Eğitimin yaygın olmadığı yıllarda, Kayseri'nin Tavlusun Köyü'nden çıkan o isim , Türkiye'nin mimarlık tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Kayseri'nin gururu olan o ismi tanıyor musunuz? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Kayseri'nin Tavlusun Köyü'nün tanınmış isimlerinden Mustafa Cevad Ağa'nın kızı olarak 1913 yılında İstanbul'da doğan Leman Cevad Tomsu, Türkiye'nin ilk kadın mimarıdır. 'Kafesçioğulları' lakabıyla tanınan bu aile, Tomsu soyadını Tavlusun Köy Meydanı'na verilen isimden almıştır. Eğitimin ve öğretimin Anadolu'da, özellikle Kayseri'de yaygın olmadığı bir dönemde, Leman Hanım ilk ve orta öğrenimini Erenköy Kız Lisesi'nde tamamlamıştır.

Lise sonrası İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü'ne kayıt yaptıran Leman Hanım, başarılı öğrencilik yılları ile dikkatleri üzerine toplamıştır. 1932 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Öğrenci Sergisi'nde yer alan ‘Yatılı Öğrenci Yurdu Projesi', Leman Hanım'ın ilk yayınlanmış çalışmasıdır. Mezuniyetinin hemen ardından ‘Gerede ve Emirdağ Cumhuriyet Halk Partisi Evleri Projesi'ni alarak dikkat çekmiştir.

1935 yılında Güzel Sanatlar Akademisi'nden Yüksek Mimar Diploması ile mezun olan Leman Cevad Tomsu, Türkiye'nin çeşitli yarışmalarında başarı elde etmiştir. Toplamda 5 birincilik, 1 ikincilik, 2 üçüncülük ve 6 mansiyon kazanarak alanında en iyilerden biri olduğunu kanıtlamıştır.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde profesörlük unvanını taşıyan Tomsu'nun eserleri arasında Kayseri Halkevi binası da bulunmaktadır.Leman Cevad Tomsu'nun hayatı, Türk mimarlık tarihindeki önemli yerini korurken, özellikle kadınların mimarlık alanındaki başarılarını simgeleyen bir isim olarak anılmaya devam ediyor.Leman Cevad Tomsu, meslek hayatı boyunca yirmiye yakın projeye imza atmış, 1975 yılında emekli olmuş ve 1988 yılında vefat etmiştir.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme