BU KARAR KAYSERİ'YE ÖRNEK OLMALI

Yaklaşık bir yıl önce Kayseri ulaşımında hayatımıza giren elektrikli scooterlar ne kadar güvenli? Başkent Ankara'da yeni alınan karara göre 15 yaş altı çocukların scooter kullanmaları yasaklandı. Sık sık yaşanan ölümlü ve yaralı trafik kazalarının önlenmesi için Kayseri'de de bu karar emsal teşkil etmeli.

Kayseri'de özellikle son yıllarda yaşanan trafik sorunu için birçok çözüm yolları deneniyor. İlk olarak Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş'nin sokaklara indirdiği bisikletler, ardından da mega kentlerde görmeye alışık olduğumuz elektrikli scooter trafikte nefes almamıza neden oldu. Yaklaşık bir yıldır özel bir şirket tarafından işletmeciliği yürütülen elektrikli scooterlar kent merkezinde özellikle de gençlerin gözde ulaşım aracı durumunda. İlk olarak 200 adet ile hizmete giren elektrikli scooter ulaşımı rahatlattığı kadar, dikkatsiz kullanıcılar nedeniyle trafik kazalarına da neden olmakta.

ANKARA'DA YASAKLANDI!

Başkent Ankara'da UKOME'nin aldığı yeni karara göre, 15 yaşından küçükler elektrikli scooter kullanamayacak ve azami hız 20 kilometre olacak. İşleticiler, oluşabilecek zararlar ile üçüncü kişilere verilebilecek zararlara karşı, kullanıcılara 'Ferdi Kaza' ve '3. Şahıs Kaza Sigortası' yaptıracak. Yolculuk sonunda kullanıcıya, kullanım süresi, kullanım tutarı ile saat ve tarihi yazan fatura kesilmesi de zorunlu olacak.

BİZ NEYİ BEKLİYORUZ?

Özellikle gençlerin tercih ettiği elektrikli scooter kullanımında Kayseri'de de, Ankara'da ki kullanıma uygun olarak bir düzenleme getirilmeli. Çok sayıda ölümlü ve yaralamalı trafik kazasının yaşandığı Kayseri'de, küçük yaştaki çocukların scooter tarzı ulaşım araçlarını kullanmalarına sınırlama getirilmesi öngörülüyor. Getirilen sınırlamaların kontrolleri ise trafik ekipleri tarafından sık sık denetlenmeli. Bu sayede özellikle kaldırımlarda yaşanan korku ve paniğin de önüne geçilmesine sebep olur.

özel haber: Dilek Bayram

Bakmadan Geçme