Bu lezzet Kayserililerin yeni gözdesi oldu!
Kayseri'de market reyonlarından manavlara kadar birçok yerde satışa çıkan 'Pezik turşusu' Kayserililerin yeni gözdesi oldu. Peki, Pezik turşusu aslında hangi yöreye ait? Pezik turşusu neyden yapılır? İşte haberin detayları Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…
Kayseri'de ulusal marketlerin reyonunda da yerel marketlerin reyonunda da ‘Pezik turşusu' sık sık görülmeye başlandı. Kayserililerin yeni gözdesi olan Pezik turşusu iddialara göre çok satılıyor. Peki, Pezik turşusunun özellikleri nelerdir?
Pezik turşusu Sivas yöresine aittir ve Sivaslılar tarafından ‘Dal turşusu' olarak bilinir. Sivaslıların en sevdiği lezzetlerden biri olan Pezik turşusu, halk arasında fakirin serumu olarak da adlandırılıyor. Pezik pancarın toprak üstünde kalan bitki kısmına söyleniyor. Pancarın üstüne yetişen bu bitkide B ve B6 vitamini, fosfor, nitrat ve çeşitli proteinler bulunuyor. Bu turşu Sivas'tan yola çıkarak ülkenin dört bir yanında sevilerek tüketildiği gibi Kayseri'de de yüksek miktarda tüketiliyor. Ulusal ve yerel marketlerde 5 kiloluk bidonlarda yer alan ‘Pezik turşusu' vatandaşlar tarafından talep ediliyor. Pezik turşusunun bidonları 339 TL'den satışa sunuluyor.
‘Yemeklerin yanında severek tüketiyoruz'
Market reyonlarında yok satan ‘Pezik turşusu' Kayserililer tarafından da çok seviliyor. Market reyonlarında ve turşu satan dükkanlarda yapılan görüşmelerde, ‘Yemeklerin yanında severek tüketiyoruz. Özellikle kısırın yanında tadı bir başka oluyor. Böyle bir şey olduğunu bilmiyorduk. Ama tadı çok lezzetli' yanıtını aldık.
Fakirin serumu!
Pezik turşusunun faydaları ise saymakla bitmiyor. Yüksek fayda içerdiği için de halk arasında fakirin serumu olarak adlandırılıyor. Pezik turşusu, insanların sindirim sistemine içerdiği B, B6 vitamini ile ve fosfor alanından çok zengin olması ile yardımcı oluyor. Şeker hastalığına kadar iyi gelen pezik turşusunun sivilceye bile faydası olduğu ifade ediliyor.