Bu sene yılbaşı biletlerine talep yok
2022'ye sayılı günler kala her köşe başı Milli Piyango bileti satıcılarıyla doldu. Kayseri'de tezgah açan Milli Piyango bileti satıcısı bu sene yılbaşı biletlerine talebin az olduğunu söyleyerek, 'Kimsenin hayali de yok, umudu da yok. Bu yüzden de artık eski talep kalmadı biletlere.' dedi.
Yeni yıla girilmesine sayılı günler kala sokaklarda Milli Piyango bileti satıcıları da yerlerini aldı. Ancak satıcılar geçtiğimiz yıllara göre bu yıl talebin oldukça az olmasından şikayetçi. Bu yıl büyük ikramiyenin 120 milyon olduğunu dile getiren bir bilet satıcısı, “Şu an büyük ikramiye 120 milyon. Fiyatlar da otuz, altmış, yüz yirmi. Talep geçen senelere göre çok az. Gerçekten çok az. Zaten gezdiğiniz zaman görürsünüz seyyar bayiler çok azaldı. Öyle olduğu için insanlar çıkmıyor, almıyor. Geçen sene tek bir şey bir kişiye çıktığı için insanlar tereddüte düştü. Dedi ki almayalım, çıkmıyor. Bu mantığı yürütüyorlar şu anda. İşler gitgide düşecek. Daha da düşmeye devam ediyor. İnşallah bu sene benim arzum, yine çeyreğe çıksın ama dört kişiye çıksın. Onu düşünüyorum. İnşallah çıkar, çıkarsa da seneye o zaman talep daha da çıkartacaktır. Bekliyoruz bakalım. Böyle hergün soğukta bekliyoruz. Mücadeleye devam ediyoruz.” diye konuştu.
“Şansım yok da yine de alayım”
Bilet alanlarının tek düşüncesinin borçlarını kapatmak olduğunu dile getiren bilet satıcısı, “Vallahi gelenler her zaman şu lafı söylüyor. Şansım yok da yine de bir tane alayım mantığı var. Ama hiç kimsenin bir hayali yok. Sadece borcunu kapatayım yeter. Adama ne çıksın diyorum. Yahu işte yüz milyar çıksa da borcumu banka borcumu kapatsam mantığı diyor. Herkes aynı düşüncede. Böyle toplu alan da yok zaten. Alan bir tane alıyor gidiyor. Toplu alan bana bir tane denk geldi. Bir defasında yüz tane çeyrek alanı gördüm. Yüz çeyreğin üstünü görmedim ama. Bizden alıp çıkanlar da oluyordur elbette ama biz bilemiyoruz. Herkes diyor ki çıkarsa geleceğim diyor ama gelen yok tabi. Ama mesela kazı kazanlara büyük ikramiye çıkıyor ama insanlar şimdi bir buçuk milyon adet kazı kazan içinde bir tane büyük ikramiye ve adam kazıyor, çıkmıyor, kazıyor, çıkmıyor. En sonunda diyor ki ya çıkmıyor. Ama işte bu zaten bir kişiye çıkıyor. Zaten herkese çıksa bu iş yapılmaz. Diğer tarafın da para kazanması lazım.” ifadelerini kullandı.
“Sebebi kurumun özelleşmesi”
Talabin az olmasının kurumun özelleşmesine bağlayan bilet satıcısı, “Talebin az olması da şu sebepten. Kurum özelleşti. Özele geçtikten sonra insanlar diyor ki ya özele geçti. Para vermezler mantığı yürütüyor. Çıkıyor ama işte basım çok alım az olduğu için ister istemez satılmıyor bile. Ondan dolayı çıkmadı geçen sene. Biz onun için olduğunu biliyoruz ama insanlar onu bilmiyor. Eskiden devletteyken az satılıyordu. Az basım yapılıyordu biletlerde. Şimdi çok acayip bilet var ortada zaten şu anda. Bitmesi de zaten imkansız. Ben biteceğini düşünmüyorum biletlerin. Son güne kadar da satış olacak. Son günlerde büyük ihtimal zaten bizim Türk milletinin büyük bir hayali. Bir de son gün mantığı var. Yine kuyruklar oluşacak her tarafta ve o zaman da bilet alamayacaklar. Ben geçen sene yine burada kuyruk oluşturmuştum. Bu sene yine hayalim bu.” dedi.
“Umudumuz yok”
Bilet alan bir vatandaş ise, “Biz emekliyiz. Geçimimiz biraz düzelir. Birkaç kesim akraba zarar edenlere şu piyasada düzeni bozuk olanlara yardım ederiz. Bizim ne hayalimiz olacak. Bu yaştan sonra ne yapacağız? Önceden 5 tane çeyrek alıyordum şimdi 1 tane çeyrek aldım. Çünkü umudumuz kalmadı artık. Ya çıkar ya çıkmaz bilemiyoruz. Hayal kurarak da almıyorum şu anda bunu. Hayalimizi çıkarsa kurarız. O zaman da ne yapacağımızı şaşırırız gerçi ama hayal kırıklığından iyidir.” dedi.
>>Selma Kösedağ