Bu sistem Kayserililerin de dikkatini çekti!
Yapay zeka her geçen gün insan hayatında yer edinmeye devam ediyor. Son dönemde gündem olan ''geleceğin hapishanesi'' ise Kayserililerin de dikkatini çekti. Peki yapay zeka ile hazırlanan bu yeni sistem nasıl olacak? Hayata geçirilecek mi? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...
Yapay zeka ile hazırlanan ''geleceğin hapishanesi'' sosyal medyada gündem olurken binlerce etkileşim aldı. Kayserililerin de dikkatini çeken bu sistemle suçlular yaşattıkları acıyı sahte anılarla hapishanede tekrar yaşayacak. Sistemde kullanılan beyin implantlarıyla simülasyon ortamında VR gibi cihazlarla ve yapay zeka tarafından üretilen kayıtlarla suçluların pişmanlık ve suçluluk duygularını tetikleyecek.
Bilim adamı Hashem Al Ghaili, bir suçlunun serbest bırakılmasını yıllar ya da on yıllar yerine dakikalar içinde hızlandırılabileceğini iddia ettiği 'geleceğin hapishanesi' için bu konsepti açıkladı. 'Cognify' adı verilen bu konsept, suçlunun birine karşı işlediği suçun, kurbanın bakış açısından göstermek amacıyla tasarlandı.
Kullanılan beyin implantlarıyla simülasyon ortamında VR gibi cihazlarla ve yapay zeka tarafından üretilen kayıtlarla suçluların pişmanlık ve suçluluk duygularını tetikleyecek terapi birkaç dakika sürecek. Ancak bu zaman suçlulara yıllarca sürüyor gibi gelecek ve işledikleri suçlara ilişkin algılarını derinden etkileyecek.
Mahkumluk artık psikolojik savaş olacak!
Bu sistem ile birlikte mahkumlara empati yapabilecekleri anılar yüklenecek. Örneğin, bir suçlu birini öldürdüyse, hapishanede hazırlanan alanlara getirilip sisteme bağlanacak. Burada mahkuma kurbanın gözünden anılar şeklinde yüklenecek. Suçlu burada aslında psikolojik bir savaş verecek.
Bu sistem ilerleyen zamanlarda mahkumların gerçeklik algısını veya zihinlerini olumsuz etkileyebilir. Bu türdeki endişeler nedeniyle açıklama yapan Hashem Al-Ghaili, şunları kaydetti: ''Herhangi bir teknolojiye aşırı endişe duymak, ilerleme şansımızı zorlaştırabilir. Her teknolojinin riskleri bulunur, ancak katı etik standartlar, yasal çerçeveler ve denetim mekanizmaları ile bu risklerin üstesinden gelebiliriz.''