Bu yemeği hiç duydunuz mu ? Pırtımpırt yemeği - Nefis Yemek Tarifleri - Kayseri Mutfağı
Kayseri'nin Develi ilçesine ait olan Pırtımpırt yemeği, bu yöreye ait bir ev yemeğidir. Türk Mutfağı'nda da kendine yer bulan bu yemek, MasterChef yarışmasına da konu olmuştur. Kayseri Mutfağı'na ait bu yemek nasıl yapılır? İşte malzemeleri ve tarifi...
Pırtımpırt yemeği Kayseri'nin Develi ilçesine ait özel bir ev yemeğidir. Taze asma yaprakları, nohut ve gendime ile hazırlanan bu yemek, yöresel lezzetler arasında kendine özgü bir yere sahiptir.
İşte Pırtımpırt'ın adım adım hazırlanış şekli:
Malzemeler:
1 su bardağı nohut
1 çay bardağı gendime (iri buğday veya yarma)
2 çorba kaşığı tereyağı
2 adet soğan
Yarım kilogram taze asma yaprağı
Yarım kilogram kemikli et (isteğe bağlı)
1 çorba kaşığı domates salçası
Su
Tuz (isteğe bağlı)
Adım 1: Nohut ve gendimenin Hazırlanışı
1 su bardağı nohut ve 1 çay bardağı gendime akşamdan ıslatılır.
Ertesi gün suyu değiştirilir ve ayrı tencerelerde haşlanırlar.
Haşlandıktan sonra süzülürler.
Adım 2: Asma Yaprağının Hazırlanışı
Yarım kilogram taze asma yaprağı yıkanır ve haşlanır.
Haşlandıktan sonra asma yaprakları kevgirle süzgece alınır, suyu süzülür ve ince ince doğranır.
Adım 3: Diğer Malzemelerin Hazırlanışı
2 adet soğan soyulup küp şeklinde doğranır.
2 çorba kaşığı tereyağı büyük bir tencerede eritilir.
Doğranmış soğanlar tencereye eklenir ve pembeleşinceye kadar kavrulur.
İsteğe bağlı olarak yarım kilogram kemikli et de tencereye ilave edilir ve kavurmaya devam edilir.
Adım 4: Sosun Hazırlanışı
1 çorba kaşığı domates salçası bir kaşık suyla ezilip tencereye eklenir.
Karışım kısık ateşte kavurulur.
Adım 5: Pişirme
Doğranmış asma yaprağı, haşlanmış nohut ve gendime tencereye eklenir.
Tuz eklenirse bu aşamada eklenir.
Üzerini örtecek kadar su ilave edilir.
Tencerenin kapağı kapatılarak yemeğin pişmesi için orta ateşte bırakılır.
Yemeğin malzemeleri iyice karışıp yumuşayana kadar pişirilir.
Adım 6: Servis
Pırtımpırt yemeği sıcak olarak servis edilir.