Bunu Yapana 25 Kuruş Verilecek!

Ülke genelinde 2025'te uygulamaya girecek depozito iade sistemiyle şişeler ve kutular geri dönüşecek. Bunu yapana da 25 kuruş ödeme yapılacak. Peki, bu ödemeler nasıl yapılacak? Nerelerde kullanılacak? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Türkiye genelinde ‘Depozito Yönetim Sistemi' çalışmalarında sona yaklaşıldı. Ülke genelinde 2025'te uygulamaya girecek depozito iade sistemiyle şişeler geri dönüşecek. Dönüşen her şişe için 25 kuruş ödeme yapılacak.

Milliyet'in haberine göre, Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından yönetilen ‘Depozito Yönetim Sistemi' çalışmalarında sona yaklaşıldı. 2025 yılında uygulamaya konulması hedeflenen depozito iade sistemi ile 0.1 litre ile 3 litre arasında bulunan tek kullanımlık ambalajlı alkolsüz içecek, su şişeleri, alkollü ve alkolsüz biralar, malt içecek, enerji ve sporcu içecekleri, şarap, meyve suları vb. ürünlerin ambalajları geri dönüşecek.

Çevre Bakanlığı, ilk etapta 5 bin noktada iade sistemi kurmayı planlıyor. Makinelerin kurulum noktaları için tespitler devam ederken, uygulamanın belediyeler, Millet Bahçeleri ve üniversitelerden başlaması planlanıyor. Uygulama yürürlüğe girdikten sonra zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller ve restoran/kafeler de uygulamaya dahil edilecek. Vatandaşa iade ettiği şişe veya kutu başına 25 kuruş depozito ödenecek.

Ödemeler nasıl alınacak?

Vatandaşların en merak ettiği konuların başında ödemeleri nasıl alacağı geliyor. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, depozito bedeli, Bakanlığa bağlı Türkiye Emlak Katılım Bankası'nın altyapısı üzerinden açılacak ‘e-cüzdan' hesabında toplanacak. Biriken paraları vatandaşlar alışverişlerde kullanabilecekler.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme