Bünyan'da sel felaketlerine son vermek için Meclis'ten talep!

Bünyan'da son yıllarda artan sel ve taşkın felaketlerinin ardından, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na 20 milletvekilinin imzasıyla Meclis Araştırma Önergesi sunuldu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde..

Bünyan'da son yıllarda artan sel ve taşkın felaketlerinin ardından, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na 20 milletvekilinin imzasıyla Meclis Araştırma Önergesi sunuldu. Önerge, ‘Bünyan'da çeşitli dönemlerde yaşanan ve can kaybı ile maddi zarara yol açan sel ve taşkın olaylarının nedenlerinin araştırılması ve bir daha yaşanmaması için alınacak önlemlerin belirlenmesi' amacıyla sunuldu.

Kayseri şehir merkezine 40 kilometre uzaklıkta yer alan Bünyan, el dokuması halılarıyla ünlü bir ilçe olarak biliniyor. Batıda Pınarbaşı, güneyde Tomarza ve Talas, doğuda Kocasinan ve Melikgazi, kuzeyde ise Sarıoğlan ve Akkışla ilçeleriyle komşu olan Bünyan, 30 bin 834 kişilik bir nüfusa sahip. İlçede Bahçelik Sulama Projesi'nin kısmen hayata geçirilmesiyle birlikte sulu tarım yaygınlaşmış, tarımsal çeşitlilik de önemli ölçüde artmış durumda. Tarım ve hayvancılık, ilçenin kalkınmasında başlıca sektörler arasında yer alırken, domates, elma, kayısı ve ilaç sanayisinde kullanılan gilaburu gibi ürünler öne çıkıyor.

Ancak, son yıllarda Bünyan'da yaşanan sel ve taşkın felaketleri, ilçede ciddi sorunlara yol açtı. Özellikle Güllüce, İğdecik, Kahveci, Koyunabad, Sultanhanı ve Yünören mahallelerinde meydana gelen felaketler, tarım arazileri, hayvan çiftlikleri ve yerleşim alanlarında büyük maddi hasar oluşturdu. Son olarak, 25 Eylül 2024'te yaşanan sel felaketi, birçok hayvanın telef olmasına ve bir vatandaşın hayatını kaybetmesine neden oldu. Bu felaketlerin tekrarlanmaması için acilen önlem alınması gerektiği önergede vurgulanıyor.

Devlet Su İşleri (DSİ) 12. Bölge Müdürlüğü tarafından sel ve taşkın felaketlerinin önlenmesine yönelik projeler geliştirilmiş durumda. Ödeneği beklenen projeler arasında şunlar yer alıyor:

İğdecik Mahallesi Acı Dere Taşkın Kontrolü Projesi: 30 milyon TL maliyetli proje, 15 Kasım 2024 tarihinde ihale edilmesi planlanıyor.

Süyün Mahallesi Kuru Dere Taşkın Kontrolü Projesi: 20 milyon TL maliyetli proje, 15 Kasım 2024'te ihale edilecek.

Güllüce Mahallesi Kaklıkboğazı Deresi Tavukçu Dereleri Taşkın Kontrolü Projesi: 60 milyon TL maliyetli proje tamamlanmış olup, ihale süreci yatırım programının ardından başlatılacak.

Yeni Süksün Mahallesi Boğaz ve Suçikan Deresi Taşkın Kontrolü Projesi: 30 milyon TL maliyetli proje tamamlanmış, ihale süreci yatırım programı sonrasında gerçekleşecek.

Bünyan'da sel ve taşkın olaylarının nedenlerinin detaylı olarak incelenmesi ve bir daha yaşanmaması için gerekli önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması talep ediliyor.

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabında şu açıklamayı yaptı: ‘Bünyan ilçemizde yaşadığımız elim sel felaketinin ardından; Bünyan'da muhtelif zamanlarda meydana gelen ve can ve mal kaybı ile sonuçlanan sel ve taşkın olaylarının sebeplerinin ve bir daha yaşanmaması için alınabilecek tedbirlerin araştırılması amacıyla TBMM Başkanlığına, 20 vekilimizin imzası ile Meclis Araştırma Önergesi sunmuş bulunuyoruz.'

Bünyan ilçemizde yaşadığımız elim sel felaketinin ardından; “Bünyan'da muhtelif zamanlarda meydana gelen ve can ve mal kaybı ile sonuçlanan sel ve taşkın olaylarının sebeplerinin ve bir daha yaşanmaması için alınabilecek tedbirlerin araştırılması amacıyla” TBMM Başkanlığına, 20… pic.twitter.com/WLd5QOtfdX — BAKİ ERSOY (@bakiersoymhp) October 16, 2024

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme