Büyük proje için imzalar atıldı

Kayseri'de elektrik ve biyogaz üretecek, çevreci tesis 'Beydeğirmeni Biyogaz Tesisi' projesinin imzaları atıldı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Kayseri'nin en büyük dönüştürülebilir enerji ve tarım projesi olan Beydeğirmeni Besi Bölgesi'ne ilk fazda kurulması planlanan 4.5MW biyogaz tesisi ve 4.5MW hibrid güneş santrali ile sonrasında projeye entegre olarak 45 bin ton kapasiteli gübre tesisi, 80 dönüm biyogaz ve sera tesisi yapımı sözleşmesi Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ile ihaleyi kazanan yatırımcı firma Renesco Holding CEO'su Başar Beyazoğlu arasında imzalandı.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda düzenlenen imza törenine Başkan Büyükkılıç'ın yanı sıra Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, önceki dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Kayseri milletvekili Taner Yıldız, AK Parti Kayseri Milletvekilleri İsmail Tamer ve Hülya Nergis, AK Parti Kayseri İl Başkanı Şaban Çopuroğlu ile Renesco Holding CEO'su Başar Beyazoğlu katıldı.

20 MİLYON METREKÜP DOĞALGAZ REZERVİNE EŞ DEĞER
İmza töreninde konuşan Büyükkılıç, proje tamamlandığında, 20 milyon metreküp doğalgaz rezervine eş değer üretim yapılacak ve 15 bin hanenin elektriğinin sağlanacağı tesisin 29 yıl sonra tekrar Belediye'ye devredileceğini dile getirdi. Büyükkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Gerçekten çok önemli ve çok anlamlı bir projeyi şehrimize kazandıracağız. Çevrecilik anlayışı ile de bu çalışmaları yürüteceğiz. Yılda 20 milyon metreküp doğalgaz rezervine eş değer üretim yapacağız. Aynı zamanda enerji bağlamında katkı sağlayacağız. Proje hakkında söylenecek çok söz var ama bu 4,5 megavat biyogaz tesisimizde hayvansal atıkları dönüştürerek, biyogazdan elektrik üreteceğiz. Hayvansal atıkların değerlendirilmesiyle çevre kirliliğine de engel olmaya çalışacağız. Bu yatırım ile 15 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacak. Yıllık 20 milyon metreküp eş değer üretim ile ülkemizin cari açığına katkı sağlayacağız. İkinci fazda yapılacak olan 45 bin ton kapasiteli gübre fabrikasıyla Kayseri'nin gübre ihtiyacı karşılanacak. Yine 80 dönümlük sera ile de 400'e yakın özellikle hanım kardeşlerimizin çalışacağı sera projesiyle istihdam sağlanacak.”

BELEDİYE KASASINDAN BİR KURUŞ ÇIKMAYACAK
Projenin yap-işlet-devret modeliyle yapılacağını ve belediyenin kasasından tek kuruş çıkmayacağını kaydeden Büyükkılıç, kazan-kazan politikasıyla Belediyenin yıllık ortalama 5 milyon TL kazanımı olacağını ifade etti.

Törende konuşan önceki dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, “Böylesine güzel bir teşebbüsten dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Memduh Büyükkılıç'ı tebrik ediyorum. Burada tabii ki hem enerjinin, hem de hibrit sistemin, hem de güneş sisteminin hep beraber yaşayacağı bir alanı oluşturuyoruz. Çünkü Türkiye, son 18 yılda büyüyen, değişen ve gelişen bir ülke olarak bunun enerji karşılığını mutlaka yatırımlarla beraber gerçekleştirmesi gerekiyordu. Yenilenebilir enerji, temiz enerji ile birlikte bunu yapmamız gerekiyordu. Türkiye, Çin'den sonra dünyada en önemli, en büyük büyüme hızına sahip olan ülkedir. Ve enerji arz güvenliğinin sağlanmasına son derece önem verdik. Türkiye'nin büyümesinin, daha büyük bir büyüme hızı ile beraber enerji sektörünün büyümesine gayret ettik” şeklinde konuştu.

'YERLİ VE YENİLENEBİLİR KAYNAKLARI ÖNEMSİYORUZ'
Toplantıda konuşan önceki dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, hükumet olarak yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını önemsediklerini, bu kapsamda, 2002 yılında yaklaşık 32 bin megavat elektrik üretimi yapılırken, bu rakamın şu anda yaklaşık 94 bin megavatlara ulaştığını ifade etti.

Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

'2002 yılında 12 bin 300 megavat civarında olan yenilebilir enerji kaynaklarında kurulu güç şu anda 47 bin megavatlara çıkıyor. Bunun yaklaşık 850 megavatı da bugün konuştuğumuz biyokütle santralleri ile alakalı enerji santrallarınındır. Doğalgazın da yaygınlaştırılması için tabi ki çok çaba sarf ettik. Bu konuda Cumhurbaşkanımızın bu idarenin güçlenmesi için koyduğu iradeyi bir kez daha buradan söylemek istiyorum. 2002 yılında 6 ilde ve 2 ilçede doğalgaz vardı. Bunu niçin söylüyorum? Çünkü biraz önce Memduh Başkanımız bahsetti, burada kaydedeceğimiz tasarruf, ithal edeceğimiz doğalgazın engellenmesi ile alakalı bir tasarruftur. Son derece faydalı bir iştir. Şu anki geldiğimiz noktada 81 ilde ve 560 tane ilçede de doğalgaz bulunmaktadır. 3.3 milyon civarında olan abone sayısı bugün itibariyle 16.3 milyon aboneye ulaşmıştır. Dolayısıyla bizim yerli kaynaklarımıza, yenilenebilir kaynaklarımıza ve biyogaz, atık madde ve organik maddelerle alakalı enerji üretilen yapıya son derece önem verdiğimizi bir kez daha söylemek isterim.'

TEMİZ ENERJİ ÜRETECEK
Yıldız, Beydeğirmeni'nin çevresindeki 30 kilometrelik hinterlanda da katkı sunacak tesisin, hayvansal ve bitkisel atıkları da kullanmak suretiyle temiz enerji üreteceğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ile ihaleyi kazanan yatırımcı firma Renesco Holding CEO'su Başar Beyazoğlu arasında yapım sözleşmesi imzalandı.

BU HABERLE İLGİLİ OLARAK ŞUNLARI DA İNCELEYEBİLİRSİNİZ.

>> Selma Kara

Bakmadan Geçme