ÇATAK Programı Kapsamında Üçkuyu Mahallesin de Taş Toplama Etkinliği Gerçekleştirildi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla başlatılan Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) Programı kapsamında Kayseri İli İncesu ilçesi Üçkuyu mahallesinde taş toplama-çiftlik gübresi uygulaması yapıldı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Program Sorumlusu Ziraat Mühendisi Serkan Yılmaz "Toprak ve suyun korunmasının zorunlu hale geldiği hassas bölgelerde uygulanmak üzere hazırlanmış olan ÇATAK Programı ile aşırı taştan verim alınamayan tarlalardan yüzlerce ton taş toplanıp çiftlik gübresi uygulanarak ıslah edilen tarım arazilerinde toprağın işlenmesi kolaylaşacak. Toprak işlemenin kolaylaşması çiftçi için tohum yatağını hazırlamakta da rahatlık anlamına gelir. Kaliteli bir tohum yatağı elde edilmesi verime olumlu yönde etkiler. Diğer taraftan, taşların tarladan uzaklaştırılması ile toprak işleme, ekim ve hasat makinalarının aşınmasının azalacağı için bakım ve onarım masraflarını da düşürecektir. Kullanılan çiftlik gübresi ile bitkilerin gelişimi için gerekli besin maddeleri sağlanacak, toprağın yapısı tarıma daha uygun hale gelecek, toprağın su tutma kapasitesini artacak topraklar daha kolay tava gelecek ve işlenmesi kolaylaşacak dolayısı ile yakıt sarfiyatı azalacaktır "dedi.
İncesu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Temizsoy ise "İlçemizde ilk defa uygulanmaya başlayan ÇATAK programı özellikle taş problemi olan çiftçilerimiz tarafından yoğun ilgi ile karşılanmıştır. İlçemiz sınırları içerisinde 1200 dekara ulaşan başvuru sayısı Mühendis arkadaşlarımızın özverili çalışmaları neticesinde anında değerlendirilerek şartları uyan üreticilerimizin programdan faydalanmaları sağlanmaktadır. Taş toplama ve Çiftlik Gübresi uygulaması yapan üreticilerimiz yılda bir defa olmak üzere 3 yıl süre ile hibe sözleşmesindeki taahhütlerini yerine getirmesi koşulu ile dekara 60 TL destek alacaklardır" dedi.
Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen üreticilerin İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvurmalarını istedi, ayrıca başvuruda bulunmak isteyen üreticilerimiz için son başvuru tarihinin 30 Eylül 2017 olduğu hatırlatmasını yaptı. HABER-FOTO: İHA