Çayı böyle içmek kansere sebep olabilir
Türkiye'de çay en çok tüketilen içeceklerin başında geliyor. Birçok vatandaşın vazgeçilmez içeceği olan çayın demleme ve tüketim şekli kansere yol açabiliyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…
Milyonların en sevdiği içeceklerin başında gelen çay, tüketim ve demleme şekline göre kansere kadar yol açabiliyor.
Türkiye'de genellikle günün her saatinde severek tüketilen içeceklerin başında çay geliyor. En çok siyah formu tüketilen çayı doğru tüketmemek vücutta ciddi hastalıkların riskini artırabiliyor. Özellikle yanlış sıcaklıkta tüketilen çayın gırtlak ve yemek borusunda kansere yol açabileceği Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından açıklandı. DSÖ, 2016 yılında yayımladığı raporda 70 santigrat dereceyi aşan sıcaklıkta tüketilen içeceklerin kanserojen olabileceğini ifade ediyor. İran ve Çin sıcak çay tüketiminin en yaygın olduğu bölgeler arasında yer alıyor. Bu bölgelerde yapılan çalışmalar çok sıcak çay içme alışkanlığının yemek borusunda kansere yol açabileceğini ifade etti. 2019 yılında tekrarlanan çalışmada 60 santigrat derece üzerindeki sıcaklıkta çay içenlerde yemek borusu kanseri görülme riskinin arttığı görüldü.
Çay nasıl demlenmeli, nasıl içilmeli?
DSÖ'den yapılan açıklamaya göre mutlaka çay şekersiz tüketilmeli. Sağlık açısından risk faktörü oluşturmaması için 5-8 dakika demlenmiş, açık olan bir çay tüketilmesi gerekmektedir. Kaynar çayı bir iki dakika beklettikten sonra tüketmenin sağlık açısından daha faydalı olduğu biliniyor.
Çayı demlerken ise çayın üstüne kaynar suyu dökmek yerine kaynama sıcaklığına gelen suyun üzerine çayı eklemenin sağlık açısından daha uygun olduğu söyleniyor.