CHP'li Genç'ten açıklama, 'Düzenin kıskacında eziliyoruz!'

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, 2024 yılının Ocak-Eylül döneminde bütçe açığının 1 trilyon 74 milyar TL'yi aşmasının ardından iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdi. Detaylar haberimizde...

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, 2024 yılının Ocak-Eylül döneminde bütçe açığının 1 trilyon 74 milyar TL'yi aşmasının ardından iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdi. Genç, bu durumun geçen yıla göre yüzde 109,5'lik bir artış temsil ettiğini vurgulayarak, ‘Bütçe açığı, adeta bir uçuruma dönüşerek ülkemizin geleceğini tehdit ediyor' dedi.

Ekonomi politikaları eleştirildi

Genç, yazılı bir açıklama yaparak, 2017'den 2024 yılı sonuna kadar yapılan yap-işlet-devret projeleri için 187,5 milyar TL ödendiğini belirten Genç, 2025 yılı bütçesinden bu projelere 202,3 milyar TL ayrıldığını ifade etti. Bu projelerin, kamu kaynaklarının israfı anlamına geldiğini ve yalnızca belirli grupların yararına olduğunu vurguladı.

Faiz ödemeleri hızla artıyor

Genç, bütçeden yapılan faiz ödemelerinin 2024 yılı itibarıyla 912 milyar TL'ye ulaştığını, bu rakamın yıl sonunda 1 trilyon 298 milyar TL olmasının öngörüldüğünü belirtti. Daha endişe verici bir şekilde, 2025 yılında bu rakamın 1 trilyon 950 milyar TL'ye yükselebileceğini söyleyerek, ‘Bu, her 100 liralık vergi gelirinin 17,5 lirasının faize gitmesi anlamına geliyor. Halk, bu faize dayalı düzende eziliyor' dedi.

Dış borç ve bireysel borçlar artıyor

Türkiye'nin dış borç yükü de artmaya devam ediyor. 2024 yılı itibarıyla önümüzdeki 12 ayda ödenmesi gereken dış borç miktarının 231,2 milyar dolar olduğu ifade edildi. Ayrıca, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 3,7 trilyon TL'ye ulaştığını belirten Genç, ‘İcra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında 2024 itibarıyla yüzde 103,6'lık bir artış yaşandı. Yüksek faizler ve enflasyon, vatandaşları daha da zor durumda bırakıyor' şeklinde konuştu.

Acil önlemler çağrısı

Aşkın Genç, Türkiye'nin ekonomik sorunlarının sadece makro düzeyde değil, mikro düzeyde de derinleştiğini vurgulayarak, ‘Bütçe açığı, faiz ödemeleri, borç yükü ve kontrolsüz kamu harcamaları ülkenin geleceğini ipotek altına alıyor. Acil olarak yeni ve etkili politikalar gereklidir; aksi takdirde bu çöküşün bedelini hep birlikte daha ağır ödeyeceğiz' ifadelerini kullandı.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme