CHP'li Genç'ten Sert Çıkış: 'Güvenlik Tehdidi Kapıda mı?'

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Irak vatandaşlarına yönelik vize serbestisi kararını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Detaylar haberimizde..

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Irak vatandaşlarına yönelik vize serbestisi kararını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya yönelik soru önergesi veren Genç, serbest vize uygulamasının ardından Türkiye'ye giriş yapan Irak vatandaşları arasında suç veya terörle bağlantılı kişilere rastlanıp rastlanmadığını sordu.

Aşkın Genç, Türkiye'nin uzun yıllardır terörle mücadele ettiğini vurgulayarak, vize serbestisi kararının güvenlik riski taşıyabileceğini belirtti. Özellikle Irak gibi istikrarsızlık yaşayan ve terör örgütlerinin aktif olduğu bir ülkeden gelen kişilere yönelik bu tür bir uygulamanın kapsamlı bir değerlendirme gerektirdiğini ifade eden Genç, uygulamanın gerekçelerinin şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.

‘Vize Serbestisi Güvenlik Risklerini Artırabilir'

Genç, Türkiye ve Irak arasında askeri ve güvenlik iş birliği çerçevesinde alınan vize serbestisi kararının Türkiye'nin ulusal güvenliği açısından riskler barındırabileceğine dikkat çekti. Türkiye'nin güvenlik politikalarına duyulan güvenin artması için bu kararın terörle mücadeleye etkilerinin açıkça ortaya konması gerektiğini savundu.

Önergesinde, uygulamanın güvenlik boyutlarının yanı sıra, ekonomik, diplomatik ve insani gerekçelerinin de kamuoyuna açıklanması gerektiğini belirten Genç, şu soruları yöneltti:

Vize serbestisi kararının gerekçesi nedir ve hangi saiklerle alınmıştır?

Uygulamanın başladığı tarihten bu yana Türkiye'ye giriş yapan Irak vatandaşı sayısı nedir?

Türkiye'ye giriş yapan Irak vatandaşlarının güvenlik kontrolleri nasıl yapılmaktadır ve bu kişiler arasında terörle bağlantılı faaliyetlere rastlanmış mıdır?

‘Ülkemiz Göçmen Deposu Haline Geldi'

Açıklamasında, Türkiye'nin göçmen politikalarına da değinen Genç, Türkiye'nin büyük bir göçmen deposu haline geldiğini vurguladı. Genç, ‘Irak'ın nüfusunun yarısına denk gelen 23 milyon kişinin vizesiz Türkiye'ye girebilecek olması büyük bir güvenlik ve sosyal sorun yaratabilir' diyerek, bu karardan duyduğu endişeyi dile getirdi.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme