Çiftçiler maliyetlerden ve fahiş fiyatlardan dertli!
Çiftçiler ortak bir açıklama yaparak, üretim sezonunda maliyetlerdeki artışın kendileri olumsuz etkilediklerini söyledi. Öte yandan çiftçiler, ürünleri makul fiyata sattıklarını ancak tüketiciye aşırı fiyat farkıyla ulaştığını belirterek, bu durumdan rahatsızlık duyduklarını söyledi.
Çiftçiler yaptıkları ortak basın açıklamasında pandemi döneminde üretime izin verildiği için yetkililere teşekkür etti ve üretim seferberliğine katkı sunmaya devam edeceklerini belirtti. Açıklamada, “Biz çiftçiler olarak pandemi döneminde üretim yapmak için sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulduk. Bizlere bu kapsamda destek veren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Sayın içişleri Bakanımız Süleyman Soylu'ya, Sayın Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli'ye ve Genel Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar'a teşekkür ederiz. Biz çiftçiler olarak bu pandemi döneminde Sayın Cumhurbaşkanımızın üretim seferberliğine katıldık ve gecemizi gündüzümüze katarak üretim seferberliğine katılmaya devam edeceğiz.” denildi.
“Devletimiz ve milletimiz için üretme mecburiyetimizin bilincindeyiz” ifadelerine yer verilen açıklamada, maliyetlerdeki artışa dikkat çekilerek fiyat karşılaştırılmasına yer verildi: “2021 yılı üretim sezonunda özellikle gübre, ilaç, mazot, elektrik fiyatlarının artmasından dolayı çiftçilerimizin girdi maliyetleri çok yüksek seviyelere çıkmıştır. Bu da çiftçilerimizin üretimine olumsuz yönde etki etmektedir. Bizim anlamadığımız Euro ve Dolar kurlarının düşmesine karşın özellikle bahar gübrelerindeki aşırı artışın nedenini anlamış değiliz. Biz çiftçiler olarak devletimizden beklentimiz gübre fiyatlarının makul seviyelere çekilmesidir.
Örneğin geçen yıl ve bu yılki fiyatlar:
2020
DAP 2.400,00 TL
ÜRE 2,000,00 TL
26 LIK NİTRAT 1.200,00 TL
SÜLFAT 1.200,00 TL
15-15 2.000,00 TL
2021
DAP 3.600,00 TL
ÜRE 3.050,00 TL
26 LIK NİTRAT 2.050,00 TL
SÜLFAT 1.700,00 TL
15-15 2.650,00 TL”
Ürünleri makul fiyata sattıklarını vurgulayan çiftçiler, tüketiciye ürünlerin fahiş fiyat farklarıyla ulaşmasından dert yanarak şu ifadelere yer verdiler: “Biz çiftçiler olarak ürünlerimizi makul fiyattan satmaktayız. Ancak tüketiciye bizim ürünlerimiz aşırı fiyat farkı ile satılmaktadır. Bizler üretimde zorluk yaşarken ne yazık ki aracı kurumlar çok fazla kazanmakta ve tüketici bizim ürünlerimizi daha pahalıya almaktadır. Buda üreticiler olarak bizleri rahatsız etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın tüketicinin daha ucuza ürün alabilmesi için başlatmış olduğu çalışmaları sonuna kadar destekliyoruz.”
Açıklamada çiftçilerin sattığı ürün fiyatlarıyla tüketiciye ulaşan fiyatları şöyle karşılaştırıldı: “Örneğin bizim sattığımız ürün fiyatları ve market fiyatları:
Çiftçinin sattığı fiyat (kg)
NOHUT 4.25 TL
MERCİMEK 6.00 TL
K. FASÜLYE 8.00 TL
PATATES 1.20 TL
SOĞAN 1.00 TL
Tüketicinin aldığı fiyat(kg)
NOHUT 13.00 TL
MERCİMEK 12. 00TL
K. FASÜLYE 16.00 TL
PATATES 2.50 TL
SOĞAN 2. 50 TL
Biz üreticiler para kazanamazken aracı kurumlar aşırı kar elde etmektedir. Buda bizi vicdanen rahatsız etmektedir.”
Yapılan ortak açıklamada şu isimlerin imzaları yer aldı: “Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş, Sarıoğlan Ziraat Odası Başkanı Kazım Güneri, Sarız Ziraat Odası Başkanı Mehmet Erkek, Akkışla Ziraat Odası Başkanı Sedat Eraslan, Yeşilhisar Ziraat Odası Başkanı Hamza İkiz, Yahyalı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Genç.”