Çiftçiler tedirgin!

Kayseri'de son günlerde etkisini gösteren sağanak yağmur çiftçileri olumsuz etkiledi. Türkiye'de de birçok ilde hayatı felç eden yağmur çiftçileri tedirgin ediyor.

Kayseri'de birkaç gündür etkisini gösteren sağanak yağmur hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Sokaklar adeta dereye dönerken, araçlar sürüklenip, bazılarının ev ve iş yerleri su baskınlarına maruz kaldı. Yollarda ilerlemekte zorlanan, trafikte uzun süreler beklemek zorunda kaldı. Sağanak yağışların vurduğu Kayseri'de çiftçiler de tedirgin bekliyor. Aşırı yağışlarla birlikte özellikle ekmeklik buğdaylarda sıkıntılar başladı.


Yağmur çiftçileri üzdü

Geçtiğimiz yıla göre yağışın çok daha fazla olduğunu belirten Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş , “Biliyorsunuz ki her şeyin fazlası zarar. Yağışın da öyle. Biz çiftçiler olarak bazen yağsın deriz dua ederiz bazen çok yağdı deriz şikayetleniriz. Bu son günlerde de aşırı yağış olması özellikle ekmeklik buğdaylarda ve nohutlarda sıkıntı yarattı. Bu durum buğdaylarda sarı pas hastalığına sebep oldu. Biz ilaçlamalara devam ediyoruz. Zamanını geçirdik ama neyi kurtarabilirsek o kar. Nohutta da bir antraknoz hastalığı mevcut. Biz bunlarla mücadeleye devam ediyoruz” dedi.


“Sigorta pas hastalığını kapsamıyor”

Çiftçileri sigorta yaptırmaları konusunda uyaran Güneş, “Zarar gören çiftçilerimiz hasar tespit hattını arayarak kayıt bırakmaları ve eksper talep etmeleri gerekmektedir. Ancak sigorta yaptırmayan çiftçilerimiz sigortadan faydalanamamaktadırlar. Ayrıca bu sıralar pas hastalığı ortaya çıkmıştır. Bu hastalık sigortayı kapsamıyor. Çünkü bu duruma ilaçlama yapılmadığı takdirde rastlanıyor. Bu yüzden biz çiftçimize düzenli ilaçlamayı tavsiye ediyoruz. İlaçlama yapılmazsa aşırı derecede verim kaybı yaşarız” ifadelerini kullandı.
Güneş ayrıca barajların dolu olduğunu da belirtirken, “Bu yıl göletler ve barajlar neredeyse doldu. Yemliha Barajı geçen sene bu zaman yüzde 27 civarındaydı, şu anda yüzde 30 civarında. Sulamaya ve elektrik üretimine yetecek şekilde dolular” diye konuştu.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme