CINGI, TBMM'de Erciyes Rüzgârı Estirdi

AK Parti grubu adına TBMM Genel Kurulunda söz alarak meclis kürsüsünden milletimize hitap eden Kayseri Milletvekili Dr. Murat Cahid Cıngı, ülkemizin kış turizmi potansiyeli ve Erciyes'in bölge ekonomisine kattığı değeri bir kez daha hatırlattı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde..

Ülkemizde kış turizminin tarihi ve genel durumu hakkında konuşan Cıngı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde başlattığı Erciyes Master Planıyla; Erciyes'in kat ettiği yolu, vizyonunu, ağırladığı turist sayılarını ve Kayseri'ye kazandırdığı gelirinde altını çizdi.

Konuşmasında, kış turizmini bir kamuoyu hâline gelmesi ve çocuklarımızın; kayak, snowboard gibi sporları öğrenmesi öneminin vurgulanması için TBMM'den başlanarak geçtiğimiz günlerde milletvekillerinin istifadesine sunulan “Erciyes'te Eğitim” kampanyasına dikkat çekerek değinen Cıngı; “Bazı milletvekillerimizin popülist reaksiyonlara rağmen başarılı olmuş ve birçok milletvekilimiz aileleriyle beraber Erciyes'te kayak öğrenmişlerdir. Kendilerine teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullanarak, kampanyanın amacını vurguladı.

Konuşmasına devam eden CINGI, Türkiye'nin kış turizmi bir devlet politikası haline getirilirse yıllık 10 Milyar Dolarlık bir ilave turizm geliri olarak ülkemize kazandırılacağının da önemini vurguladı.

CINGI'nın konuşması TBMM kayıtlarına aşağıdaki gibi geçti;

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; sizleri ve ekranları başında bizleri takip eden bütün vatandaşlarımızı saygıyla selamlıyorum. Bu vesileyle de Erzincan'da meydana gelen göçük sebebiyle rahmetli olan madencilerimize başsağlığı diliyor, Erzincan ve tüm milletimize taziye dileklerimi iletiyorum.

Değerli milletvekilleri, ülkemizde turizmin ne kadar önemli bir sektör hâline geldiğini ve turizm gelirimizin 60 milyar dolara yaklaşarak gayrisafi millî hasılamıza ne kadar katkı sağladığını hepimiz biliyoruz. Yaz turizmindeki başarı hikâyemizden sonra artık ülkemizin barındırdığı muhteşem dağları hareketlendirerek kış ve dağ turizmine ağırlık verme ve yaz turizm tecrübesini kullanarak kayak turizmi adıyla anılan kış ve dağ turizmimizi de canlandırma dönemine girmiş bulunuyoruz. Ülkemizde 1930'lu yıllardan bugüne Kayseri Erciyes, Erzurum Palandöken, Bursa Uludağ, Bolu Kartalkaya, Kastamonu-Çankırı Ilgaz, Kars Sarıkamış, Kocaeli Kartepe, Isparta Davraz ve Sivas Yıldız Dağı gibi kayak merkezlerimiz en azından asgari şartları taşıyarak halkımıza hizmet verir hâle gelmiştir.

Bunun yanı sıra da Antalya'da Saklıkent, Çankırı'da Yıldıztepe, Ardahan'da Yalnızçam, Bayburt'ta Kop Dağı, Gümüşhane'de Zigana, Erzincan'da Ergan Dağı, Denizli'de Bozdağ gibi kış turizm merkezlerimiz de gelişmeye gayret ederek yatırımcıları beklemektedirler. Dolayısıyla, Türkiye'de kış turizmini bir kamuoyu hâline getirmek ve çocuklarımızı kayak ve “snowboard” öğrenmeye teşvik etmek gibi bir sorumluluğumuz da bulunmaktadır. Bu konuyu milletvekillerimizle beraber halkımızın gündemine taşımak için Meclisimizde yaptığımız “Erciyes'te Eğitim” kampanyamız, bazı milletvekillerimizin popülist reaksiyonlara rağmen başarılı olmuş ve birçok milletvekilimiz aileleriyle beraber Erciyes'te kayak öğrenmişlerdir. Kendilerine teşekkür ediyorum.

Son dönemde, daha ziyade belediye, özel idare, mahallî yönetimlerce ortaya konan kayak merkezi yatırımlarının bölgesel kalkınma ve turizm geliri açısından katkılar değerlendirildiğinde, tüm ülkeyi içine alacak makro planlamayla sistemli ve profesyonel bir şekilde kurulacak kış turizm merkezleri, ülke turizminin sadece yaz mevsimine sıkışıp kalan turizm hareketliliğini tüm yıla yayması açısından önem taşımaktadır. Türkiye'de sistemli ve verimli bir kış turizm merkezinin en belirgin örneği Çevre Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki'nin Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı olduğu dönemde “Erciyes Master Planı” adı altında yapılan Erciyes Kayak Merkezidir. Proje 2012 yılında hizmete girdikten birkaç yıl sonra yabancı turisti çekmeye başlamış ve kısa bir süre içerisinde Rusya, Ukrayna, Polonya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerden charter seferlerle direkt turisti şehrimize getirmeyi başarmıştır.

Bunun yanı sıra, Erciyes'te Japonya'dan Hindistan'a, Almanya'dan Filipinler'e varıncaya kadar çok sayıda ülkeden farklı turistleri görmek mümkün hâle gelmiştir. Erciyes'te yapılan verimli yatırımlarla Kayseri bir turizm şehri olmaya doğru evrilmiş, Kayseri'nin 6 bin yıllık medeniyet tarihî boyunca, ta Hititler ve Asurlular'dan kalma tarihî eserlerimiz de gün yüzüne çıkarılarak, şehrimizi bir turizm şehri hâline getirme süreci başlamıştır. Bunun yanı sıra, dağda yapılabilecek aktiviteler kapsamında oluşturulan bisiklet, trekking, zirve tırmanışları gibi sportif faaliyetler neticesinde, geçtiğimiz on yılda 100'ün üzerinde yabancı bisiklet takımı Erciyes'te kampa gelmiş, yüzlerce uluslararası bisiklet yarışı düzenlenmiştir. Yine, Büyükşehir Belediyemiz tarafından, Erciyes'te ülkemizin en fonksiyonel yüksek irtifa spor kompleksi hayata geçirilmiş, bu kamp merkezi barındırdığı 8 futbol sahası, olimpik yüzme havuzu, basketbol, voleybol, hentbol antrenman sahaları ve atletizm sahalarıyla şehrimizdeki bütün sportif branşlara hizmet etmekte ve tüm dünyadan takımları, kulüpleri bölgemize çekmektedir. Yapılan sondajlar neticesinde kayak merkezi içinde sıcak su bulunmuş ve bundan sonra da Erciyes bir termal turizm ve kür merkezi olarak vereceği hizmeti çeşitlendirmiş bulunmaktadır. Sağlam bir altyapı oluştuktan sonra yapılan Avrupa Kupaları, Dünya Kupaları ve muhtelif şampiyonalar, sosyokültürel ve sportif faaliyetler de tüm dünyaya canlı yayınlarla ulaşmış, dışsal faydalar olarak Kayseri markasının global ölçekte bilinmesine büyük bir ivme kazandırmıştır.

Bu vesileyle, ülkemizde ilk kez 9-10 Mart'ta Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde düzenlenecek ve 82 ülkede canlı yayınlanacak Erciyes Kar Motosikleti Dünya Şampiyonası'na tüm milletvekillerimizi ve halkımızı davet etmek istiyorum.

Değerli milletvekilleri, sonuç olarak, burada sayamayacağımız birçok önemli unsurla beraber Erciyes, Kayseri'ye ve bölgeye yıllık 150 milyon doların üzerinde bir turizm geliri getirme fırsatını yakalamış bulunmaktadır. Dolayısıyla, kış turizmi için bir ülke master planı mantığıyla hareket edilir ve muhteşem dağlarımız Avusturya, Fransa, İsviçre'de olduğu gibi turizme kazandırılırsa bunun hem ülke ekonomisine hem de bölgesel kalkınmaya çok önemli katkılar yapacağı açıktır. Türkiye'nin kış turizmi bir devlet politikası hâline getirilirse yıllık 10 milyar dolarlık ilave turizm geliri elde etmek hayal olmayacaktır. Özellikle doğu bölgelerimizdeki muhteşem dağlarımızın değerlendirilmesi, sosyokültürel başka problemlerin de çözümüne katkı sağlayacak, kış ve dağ turizmi, ülkemizin dünya turizmindeki yerini perçinleyecek ve sektöre farklı bir dinamizm getirecektir.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme