ÇOBANLIK MÜLTECİLERE KALDI
İşsizlik rakamlarının arttığı günümüzde 'iş beğenmeme' konusunda da başı çekiyoruz. Pandemi sonrasında tarım ve hayvancılığa büyük önem verilirken, özellikle yerli çoban bulmak imkansız hale geldi.
“6 bin liraya çalıştıracak eleman bulamıyoruz”
Sanayi ve ticaret kendi Kayseri 'de çalıştırılacak eleman bulmak neredeyse imkânsız hale geldi OSB'lerde her fabrikanın kapısına 'eleman aranıyor' afişi olmasına rağmen iş beğenmemezlik her geçen gün biraz daha artıyor. Son dönemlerde hayvan tüccarları ise çoban bulmakta büyük sıkıntılar çektiklerini ifade ediyorlar. 6 ila 10 bin lira arasında maaşa karşılık yerli çoban bulamadıklarını belirten tüccarlar, bu açığın mülteciler tarafından kapatıldığını dile getirdiler
Sanayi ve ticaretiyle ön planda olan Kayseri ekonomisi, tarım ve hayvancılıkta 6 bin liraya çalışacak çoban bulamıyor. Tarım ve hayvancılıktan geçimini sağlayan üreticiler yerli çoban bulamadığı için, Afganistanlı ve Suriyeli çobanlarla çalışıyor.
Ülke ekonomisinin olmazsa olmazı olan tarım ve hayvancılık sektöründe son zamanlarda baş gösteren çoban sıkıntısı sektörü olumsuz yönde etkiliyor. 5 ile 7 bin TL arasında maaş artı sigorta, ayrıca yiyecek, içecek ve barınma ihtiyaçlarının karşılanmasına rağmen yerli çoban bulamayan üreticiler, kapılarını Afganistanlı ve Suriyelilere açtı. Tarım sezonunun açılmasıyla tarlada çalışacak personelde bulamayan üreticiler yine çareyi mültecilerde buldu.
“6 bin liraya çalıştıracak eleman bulamıyoruz”
Çalıştıracak yerli çoban bulamayan besici ve çiftçiler, devletin bu konuda destek olmasını istiyor. Besici Aziz Aydın da 6 bin lira maaş, kalacak yer ve yiyecek verdiği halde yerli çoban bulamadığının altını çizdi. Eskiden genelde güneydoğuda ki illerden çalışmak için çoban geldiğini ancak şimdi onların olmadığını dile getiren Besici Aziz Aydın, “Gerçekten eleman bulmak çok zorlaştı. Neden kaynaklanıyor? Onu da bilmiyoruz. İşsizlik çok fazla deniliyor. Ama biz burada şu anda çiftliğimizde 6 bin liraya çalıştıracak eleman bulamıyoruz” dedi.
Çalışma saatlerinin çok esnek olduğunu da belirten Aydın, “Çalıştıkları sabah üç saat, akşam üç saat. Akşama kadar kira yok, elektrik yok, su yok, yiyecek dertleri yok. Ama eleman bulamıyoruz” diye konuştu.
Devlet büyüklerinin bu konuda çalışma yapmasını isteyen Üretici Aydın, “Bu eleman konusu çok sıkıntılı. Bunu da büyüklerimiz nasıl çözerler, nasıl ederler onu da bilmiyoruz. Çiftliklerde çalışacak personelin sigortasını veya primini karşılarsa veya belki yerli elemanlarında talebi olabilir diye düşünüyorum.” İfadelerinde bulundu.
“Asgari ücretten fazla kazanıyorlar”
Suriyeli ve Afganların ilk geldikleri zaman düşük maaşa çalıştıklarını, ancak artık onların da asgari ücretten fazla kazandığını dile getiren Aziz Aydın şu şekilde konuştu:
“Yabancı uyruklu arkadaşlar yerleştikten sonra bizim piyasada Afgan ve Suriyeli sayısı üç katına çıktı. Bizler yerli çoban istiyoruz en azından dilimiz aynı olur ama hem bulamıyorum hem de artık yabancılar bu işi öğrendi. Çünkü bunlar bu çiftliklerde sürekli çalıştığı için artık bu işin püf noktalarına hakimler.”
>>Dilek Bayram- Muhammed Kösedağ