ÇOCUKLAR TEHLİKEDE

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda, Kayseri Barosu'ndan önemli bir uyarı geldi: çocukların karıştığı suçların yanı sıra mağdur çocuk sayısı da her geçen gün artıyor.

ÇOCUKLAR GELECEĞİMİZ AMA

Türkiye, bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutluyor. Yurdun dört bir yanında düzenlenen törenlerle kutlanan bayramda, geleceğimizin teminatı olarak görülen çocukların daha iyi koşullarda yetiştirilmesinin önemine vurgu yapılıyor. Bununla beraber, çocuklar, temsili olarak Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Meclis Başkanlığı, Bakanlık, Valilik gibi makamlara oturtularak, onlara verilen önem ortaya konuyor. Ancak son yıllarda ortaya konan rakamlar, çocuklarımızın karşı karşıya bulunduğu büyük tehlikeye de dikkat çekiyor.

ÇOCUKLAR HEM SUÇLU HEM MAĞDUR

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir açıklama yapan Kayseri Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Bilge Sarıtaş Ercan, Türkiye'de çocukların faili olduğu suç olayları sayısında büyük artış meydana geldiğini söyledi. Bununla beraber çocukların cinsel suçlar başta olmak üzere birçok olayın mağduru da olduklarını ifade eden Ercan, “Polise ve topluma yansımayan birçok olayın da olduğunu düşünüyoruz. Toplumda bastırılan, gizlenen olayların sayısı bilinmiyor. Geleceğimizin teminatı çocuklarımız için ciddi önlemler almalıyız” dedi.

Kayseri Barosu'ndan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda, geleceğimizin teminatı olan gençlerle ilgili çok önemli bir uyarı geldi.

Türkiye'de çocuk suçlularla birlikte, birçok olumsuz olayın mağduru haline gelen çocukların sayısının da her gen arttığını belirten Kayseri Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Bilge Sarıtaş Ercan, en çok meydana gelen olayların başında cinsel suçlar ve kasten adam yaralama olduğunu kaydetti.

Bazı devlet kurumlarının bu konuyla ilgili istatistik ve raporlar tuttuğunu hatırlatan Ercan, ancak polise, adliyeye ve topluma yansımayan olayların da olduğunun bilindiğini vurguladı. Çocuklara uygulanan suçların başında cinsel istismar, şiddet ve sokakta çalıştırılmaları geldiğini belirten Ercan, “Türkiye'de çocukların karıştığı olaylara baktığımızda ilk suç olarak kasten yaralama karşımıza çıkıyor. Cinsel suçlar, hırsızlık, intihara teşebbüs olaylarında da her geçen gün artış meydana geliyor. Burada toplumun aile yapısı bozuldukça, suça karşıma oranları da artıyor. Suça bulaşan çocukların aile yapısı tamamen bozulmuş olabiliyor” diye konuştu.

Ailelerin çocuklarıyla iyi iletişim kurması gerektiğine vurgu yapan Avukat Ercan, “Suçların nedenlerine baktığımızda en önemlisi yanlış arkadaş seçimidir. Yanlış arkadaş kurbanı olan çok sayıda çocuk var. İnternet ve televizyonun etkisi de çocukları yanlış yönlendirebiliyor. Bu nedenle bu konuda ciddi önlemlerin alınması, yeni bir anlayışın geliştirilmesi gerekir. Hem aileye, hem sivil topluma hem de devlete çok ciddi görevler düşüyor” diye konuştu.

Bakmadan Geçme