Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi tıkandı, bürokrasi hortladı!

Türkiye'de bürokrasiyi azaltacağı ve hızlı hareket edilmesini sağlayacağı iddiasıyla 2017 yılında uygulanmaya başlanan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, tıkanma noktasına geldi. Ticaretten, sanayiye, eğitimden sağlığa pek çok konuda büyük sorunlar yaşanıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde...

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin devre dışı kaldığını söyledi. Genç, ''Biz istiyoruz ki Türkiye Büyük Millet Meclisi, geçmişte ülkenin gelişimine nasıl katkı verdiyse yine aynı şekilde parlamenter demokratik sisteme geçilsin. O doğrultuda çalışmalar yürütülsün, hak hukuk adalet yeniden tesis edilsin'' dedi.

Müsteşarlık kaldırıldı

Türkiye'de 2017 yılında yapılan referandum sonucu Anayasa değişikliğine gidildi ve parlamenter sistem kaldırılarak, yerine Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi getirildi. Bu sisteme geçilmesinin en önemli nedeni, pek çok alanda halkın önünü tıkayan bürokrasiyi ortadan kaldırmak ve hızlı karar alma mekanizmalarını uygulayarak, ekonomik ve sosyal refahı artırmaktı.

Parlamenter sistemde yürütmenin başı olan Başbakan ve Bakanlar Kurulu'nun görev yetki ve sorumlulukları, yeni düzenleme ile birlikte; Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara geçti. Bakanlara da 4'e kadar bakan yardımcısı atama yetkisi verildi. Daha önce devletin en yüksek bürokratı olan Müsteşarlık kaldırıldı.

Bürokrasi daha çok arttı

Aradan geçen süre zarfında, yeni sistem bürokrasiyi azaltmak yerine artırdı. Ekonomiden sağlığa, eğitimden tarıma pek çok alanlarda birçok sorun ortaya çıkmaya başladı. Bakanlar arasındaki koordinasyon problemi, sürekli değişen bakan ve bakan yardımcılarının sistemi yeterince tanıyamaması, bakan yardımcılarının eski müsteşarlar gibi kamu mevzuatına hakim olmamaları ve daha çok siyasetle ilgilenmeleri, pek çok alanda tıkanmaya neden oldu.

Oy kaybının nedeni

AK Parti'de pek çok ismin de yapılan son seçimlerde oy kaybına neden olarak gösterdiği bu hususlar, sanayi, ticaret, eğitim ve sağlık alanında geriye gidilmesine neden oldu. 31 Mart Yerel seçimlerinde oy kaybına neden olan sorunların başında, sistemden kaynaklı dışarıdan atama ile getirilen bakanların ve bakan yardımcılarının iyi çalışamaması, halktan uzak milletvekili, parti yöneticileri ve üst düzey bürokratların kibirli davranışlar içine girerek sorun çözmekten uzak bir keyfiyet içinde olmaları gösteriliyor.

Pek çok sanayici, işadamı, esnaf ve vatandaş, ekonomik sorunların yanı sıra işsizlik ve gıda enflasyonunun da sistemden kaynaklı olduğunu düşünmeye başladı. Özellikle çözüme yönelik tutum sergilemesi gereken bu kişilerin, sürekli siyasetle uğraşması, daha üst mevkiye gelmek için çaba göstermesi, sorunu daha da içinden çıkılmaz bir hale getirdi.

Ekonominin ve ticaretin içinden geldiği gerekçesiyle bakanlığa getirilen pek çok ismin ortaya koyduğu yönetim anlayışı da sorunlara çözüm getirmedi. Ekonomiyi düzeltmesi için kurtarıcı olarak getirilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat gibi isimler de çare olmadı.

Bakmadan Geçme