Cumhuriyet Meydanı'ndan kaç tane var?

Kayseri hariç pek çok ilde Cumhuriyet Meydanı bulunuyor. Peki bu ismi taşıyan Türkiye'de kaç il var? Kayseri'deki Cumhuriyet Meydanı'nın önceki ismi neydi? Meydanda günümüze kadar neler değişti? Detaylar Kayseri Anadolu Habeer'in Kayseri haberlerinde....

Cumhuriyet kavramı kısaca, 'Halka ait olan devlet' olarak tanımlanıyor. Kayseri hariç pek çok ilde bulunan Cumhuriyet meydanları, şehrin en önemli simgelerinden biri olan Atatürk anıtlarını barındırıyor. Bu meydanlar resmi törenlerin ve kutlamaların yanı sıra vatandaşların bir araya gelerek sosyal veya kültürel etkinliklerin gerçekleştirdiği alanlar olarak öne çıkıyor.

Hukuk Açısından Monarşi ve Cumhuriyet Kavramlarının Tanımı Sorunu makalesinde yer alan bilgilere göre, Cumhuriyet kelimesi Arapça 'Cumhur' kelimesinden geçmiştir. Cumhur toplu halde bulunan halk anlamına gelmektedir. Cumhurf yani cumhura ise, 'millete, halka mahsus' demektir. Cumhuriyet kelimesi de Cumhurf'den türetilmiştir. Dolayısıyla cumhuriyet kelimesi köken olarak 'halka ait olan devlet' olarak tanımlanabilir.

Kayseri'de adı önceden At Meydanıydı!

Cumhuriyet meydanı Kayseri merkezinde, Hacı Kılıç Camii önünden gelen İstasyon caddesi, Sivas caddesi, Seyyid Burhaneddin Bulvarı ve batıdan gelen Osman Kavuncu caddesinin kavşak yerinde bulunmaktadır.

3. yüzyılda inşa edilen Roma surları ve daha sonra 7. yüzyılda Bizans Döneminde İç Kale şeklini alan surlar da Yine Cumhuriyet Meydanı'nda yer almaktadı. Önceden adı At Pazarı veya At meydanı olarak anılan meydanın ismi Cumhuriyet dönemiyle birlikte Cumhuriyet Meydanı adını adı. At pazarı ismi ise şehrin eski Tekke Önü semtine verildi.

Tarihçi-yazar Mehmet Çayırdağ'ın kitabından edinilen bilgilere göre, Mimar Sinan Cumhuriyet Meydanı'nda bir cami inşa etti. Günümüzde saat kulesinin olduğu tarafta bulunan cami zamanla yıkılarak kayboldu.

Cumhuriyet Meydanı bulunan iller!

Cumhuriyet Meydanı Kayseri hariç İzmir, Antalya, Hatay, Bartın, Kastamonu, Burdur gibi pek çok il ve ilçelerde bulunuyor.

Şehirlerdeki Cumhuriyet Meydanı, şehrin tarihi dokusuna ve kültürel yapısına uygun şekilde inşa ediliyor. Örneğin İzmir Cumhuriyet Meydanı denize nazı konumu ve geniş meydan yapısıyla dikkat çekerken Kayseri Cumhuriyet meydanı ise çeşitli medeniyetleri buluşturan meydan olamsıyla tarihi binalarla çevrili, modern ve geleneksel mimarinin bir arada bulunuduğu bir yapıya sahip.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme