Demirel: 'Yorgun uyanıyorsanız 'uyku apnesi' olabilirsiniz'
Kalp hastalığından reflüye, cinsel fonksiyon bozukluğundan beyin kanamasına pek çok hastalığa neden olan uyku apnesine bağlı gelişen ölüm oranı tüm dünyada olduğu gibi Kayseri'de de hızla artıyor.
Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Başhekimi Uzm.Dr. Mustafa Demirel, uyku sırasındaki solunum duraklamalarından kaynaklanan ve uyku düzeninin bozulmasına sebep olan önemli bir hastalık Uyku apnesinin tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabildiğine dikkat çekti.
Bu tür hastalarda solunumun ani olarak durduğunu ve bir süre öyle kaldığının altını çizen Mustafa Demirel, “ Sonra büyük bir eforla tekrar nefes alma çabasına girer kişi. Bu durum uykuda o kadar sık tekrarlanır ki kişinin uykusu sürekli bölündüğünden ertesi gün yorgun kalkar. Gece oksijensiz kalındığından Kalp de bu durumdan etkilenir ve ritm bozukluğu gelişebilir. Bir müddet sonra kalp yetersizliği gelişir. Dengesiz hormon salgılanması beyin kanamasına, damar tıkanıklığına yol açabilir. Felç ve kalp krizi riski artar. Bunların sonucunda bu hastalarda gece anim ölümler meydana gelebilmektedir” dedi.
Uyku apnesinin belirtilerini anlatan Özel Melikgazi Hastanesi Başhekimi Uzm.Dr. Mustafa Demirel, “Bu kişiler uyku bölünmesi yaşadığından yorgun uyanırlar. Gün içinde buldukları her an uyumak isterler. Özellikle iş yerinde ve direksiyon başında uyumamak için mücadele veriyorsanız hemen Özel Melikgazi Hastanemizin Uyku Laboratuarına başvurabilirsiniz. Bunun dışında dikkat bozukluğu, unutkanlık ve konsantrasyon güçlüğü başlamıştır. Özellikle orta ve şiddetli apne varlığında depresyon sık görülen bir belirtidir” dedi.
Mustafa Demirel, toplumda oldukça sık görülen bu hastalığın vatandaşlar tarafından ihmal edilmeleri nedeniyle birçok sıkıntıyla karşılaştıklarını ifade ederek, “ Genç yaşta kalp krizi geçiren hastaların yüzde 40-50 sinden uyku apnesi hastalığının olduğunu görüyoruz. Meydana gelen ölümcül büyük trafik kazalarının yüzde 10'nun da Uyku Apnesine bağlı olduğu ortaya çıkmıştır. Bu hastalar, Sadece gece uykusunda değil, gündüz araç sürerken de bir anda nefes durması yaşanarak uyku haline geçebiliyorlar. İlgili makamların özellikle toplu taşıma aracı kullanan şoförlere Uyku Apnesi testi yapmaları gerekiyor” diye konuştu.