Demirtaş'tan deprem açıklaması! Kayseri dahil 17 ili tek tek sıraladı
Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün en son deprem açıklamasından sonra meslektaşı Dr. Ramazan Demirtaş, içlerinde Kayseri'nin de olduğu illeri sıralayarak kaç şiddetinde deprem olabileceğini açıkladı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…
Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Antalya ve çevresinde, 7 ve üzeri deprem olabileceğini söylemesinin ardından meslektaşı Dr. Ramazan Demirtaş'ta içlerinde Kayseri'nin de olduğu illeri sıralayarak, deprem konusunda vatandaşları uyardı.
‘Her an 7 ve üzeri deprem olabilir'
Türkiye'nin farklı illerinde depremler devam ederken, Antalya ve Kayseri'de yaşayanları endişelendiren iki önemli deprem uzmanından ardı ardına uyarılar geldi. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın etkilediği bölgelerden biri olan Antalya'da, deprem bilimcisi Naci Görür, körfez dolgusunun potansiyel tehlikelerine işaret ederek, çevresindeki aktif faylarla ilgili endişelerini dile getirerek şöyle dedi; ‘Hem doğudan hem batında hem de kuzeyden aktif faylar ile çevrilidir. Bu fay kuşaklarında olacak bütün depremler Antalya'yı önemli ölçüde etkiler. 100 kilometrelik çap depremden etkilenir. Antalya'nın güneyinde Akdeniz'in içerisinde Kıbrıs Girit bölgesinde dalma batma zonu var. Gayet büyük depremler üretebilir. Girit yakınlarında 8 ve üzerinde depremler üretmiş. Her an 7 ve üzerinde deprem üretebilir.'
'Açıklamanın hiç bir bilimsel temeli yoktur'
Görür'ün uyarılarının yanı sıra, Deprem Bilimcisi Dr. Ramazan Demirtaş 7 ve üzeri depremin olabileceğini söylemesinin ardından içlerinde Kayseri'nin de olduğu 17 ili sıralayarak, sosyal medya hesabından deprem hakkında bilgi verdi. Paylaşımda; ‘Dün sohbet odasında söylemiştim, 4 Mart'ı bekleyin. X profesörden. Denizli'ye 7 ve üzeri deprem uyarısı. Yetmez! Eskişehir, Muğla, Erzincan, Kayseri, Tokat, Kahramanmaraş, Hatay, Kocaeli, Osmaniye, Bingöl, Konya, Erzurum, Aydın, Balıkesir, Burdur, Manisa, Hakkari'de 7 üzeri… Hatırlatayım 2- Denizli havzası ve civarındaki faylar 7.0 ve üzeri deprem üretmez.. 3- Bu fayların kayma hızları 1 mm/yıl'dan daha düşük, deprem tekrarlanma aralıkları 2 bin yıldan daha fazladır. 4- Diğer 17 ilden geçen hiç bir fayda 7 ve üzeri deprem riski yok.. 5- Bu illerden Kocaeli, Erzincan ve Hatay'dan geçen faylar zaten 1939, 1999 ve 2023 de 7,6, 7.9 ve 7.8 büyüklükte depremler üretmişlerdir. Bu depremlerin tekrarlanma aralıkları en az 300, 600 ve 1000 yıldır. 6- Faylar değil bu şekilde İL isimleri sayarak "7.0 ve üzeri deprem üretir" açıklamanın hiç bir bilimsel temeli yoktur.. 7- İller deprem üretmez, illerin deprem tehlike parametreleri yoktur. 8- Saydığı 18 ilden geçen faylara ait tek bir deprem tehlike parametresi var mı? 9- Dolayısıyla hiç bir fay/deprem tehlike parametresi içermeyen bu açıklama KORKU İKLİMİ oluşturmaktan öte hiç bir katkısı olamaz.. 10- Yeter artık... Korku depremleri üreterek halkın psikolojisini bozmaktan ve ekonomik spekülasyonlara yol açmaktan vazgeçin..' ifadeleri yer alıyor.
1-Dün sohbet odasında söylemiştim, 4 Mart'ı bekleyin
*X profesörden
*#Denizli'ye 7 ve üzeri #deprem uyarısı
* Yetmez!
*Eskişehir, Muğla, Erzincan, Kayseri, Tokat, Kahramanmaraş, Hatay, Kocaeli, Osmaniye, Bingöl, Konya, Erzurum, Aydın, Balıkesir, Burdur, Manisa, Hakkari'de 7 üzeri pic.twitter.com/6ynskDMbGG
— Dr. Ramazan Demirtaş (@Paleosismolog) March 4, 2024