Denizi olmayan Kayseri Avrupa'ya meydan okuyor - Norveç'e rakip olduk!

Evet Kayseri'nin denizi yok ama Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu alabalık yavrularının yüzde 40'ı Kayseri'den karşılanıyor. Öyle ki Norveç'e de rakip olduk. Peki Kayseri bunu nasıl başarıyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Kayseri'nin denizi olarak nitelendirilen Yamula Barajı, Kızılırmak Nehri üzerinde, Yemliha mahallesi yakınlarında 2000-2005 yılları arasında yapıldı. 2003 yılında su tutmaya başlayan barajda hasadı yapılan balıklar Avrupa'ya ihraç ediliyor. Türk somonu, Norveç Somonuna rakip oldu.

Balıkçılık denince ilk akla Karadeniz gelir. Ancak Kayseri'deki Yamula Barajı özellikle Türk somonu ve alabalık üretiminde iç sulardaki en önemli üretim merkezleri arasında öne çıkmaktadır. Kentteki barajlarda kurulan balık üreti tesislerinde yetiştirilen yaklaşık 5 bin ton Türk somonu ihraç ediliyor.

Dünya piyasalarında rakibi Norveç!

Denizi olmayan Kayseri'nin balık üretiminde rekor kırması ve avrupaya ihraç etmesi nedeniyle yetkililer de bölgeden elini çekmiyor. Gerek turizm gerekse ekonomik anlamda bölgede şehre katkısı için tüm tuşlara basılmış durumda. Türk somonu üretiminde başarı elde edildi.

Pınarbaşı ilçesindeki kuluşçkahane ve büyütme tesislerinde 300 ile 400 gram ağırlığa ulaşan somonlar Yamula Barajı tesisine getiriliyor. Burada 9-10 aylık üretim süresinin ardından belli bir kiloya ulaşan balıklar ihraç ediliyor. Dünya çapında ilgi gören bu üretim oldukça rağbet görüyor.

Dünya piyasalarında en büyük rakibin Norveç somonu olduğu ancak, fiyat, düşük kolestrol ile protein açısından Türk somonunun daha zengin olduğu ifade ediliyor,

Türk somonu Kanada gibi yeni pazarlara da girmeye başladı. Kayserili üreticiler ve denizde üretim işini yapanlar aynı sonuçlara ulaşıyor.

Kayseri bunu nasıl başardı?

Türkiye'nin en önemli projelerinden biri olan Yamula Barajı'ndan arazi sulama, içme suyu ve enerji elde ediliyor. Baraj,100 MW güç ile de yıllık 422 GWh'lik enerji üretimi yapmaktadır. İçinde balık avlanan, yelken yarışmaları yapılan barajın çevresi ise mesire ve piknik alanı olarak kullanılmaktadır. Bölgenin ekonomik katkısının yanı sıra sosyal alan şeklinde faydalanılabilmesi için çalışmalar yapılıyor. Buna ilişkin bölgede çeşitli etkinlikler de düzenleniyor.

Kadın balıkçılara 6 bin 700 TL destek!

Tarım ve Orman Bakanlığı 2025-2026 yıllarında sağlanacak desteker yüzde 43 ile yüzde 100 arasında arttırıldı.

Tebliğle deniz ve iç sularda küçük ölçekli balıkçılığın av, avcılık ve sosyoekonomik verilerin toplanması ve sürdürülebilir yönetiminin sağlanması amacıyla balıkçı gemisi sahiplerine gelecek yıl ve 2026'da verilecek desteklere ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.​

Buna göre, denizlerde avcılık yapan 12 metre altı ve iç sulardaki balıkçı teknelerinin dahil olduğu desteklemede, tekne boylarına göre birim destekleme tutarları 2024 yılına kıyasla yüzde 43 ile yüzde 100 arasında yükseltildi. Bu kapsamda, birim destekleme tutarları gelecek yıl en düşük 5 bin lira, en yüksek 12 bin lira olacak şekilde belirlendi.

Kadın balıkçılara ise söz konusu destekler, kadın balıkçılara yüzde 35 daha fazla olacak şekilde, en düşük 6 bin 700 lira, en yüksek 16 bin 200 lira şeklinde ödenecek.

Desteklemeden yararlanmak isteyen balıkçıların, Bakanlık tarafından yayımlanan duyuruları yakından takip etmeleri önem taşıyor.

Öte yandan, Bakanlık, küçük ölçekli balıkçılık sektörünün desteklenmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasının öncelikli konularının başında geldiğini belirtirken balıkçıların daha verimli ve bereketli av yapmalarına yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme