'Deprem öldürmez, bina öldürür'

Kayseri dün sabaha depremle uyandı. Sarıoğlan merkezli 4.7 büyüklüğünde deprem, Sivas'tan bile hissedildi.

Sarıoğlan ilçesinde saat 03.02'de yerin 16.70 kilometre derinliğinde 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin büyüklüğü AFAD verilerine göre 4.6, Kandilli Rasathanesi'ne göre 4.7 büyüklüğünde idi.

6 SARSINTI MEYDANA GELDİ

Kayseri şehir merkezinde ve Sivas'ta hissedilen depremde, gün gece 03:00 ile 03:14 saatleri arasında, 1.9, 1.3, 2.1, 1.2, 1.8 ve 4.6 şiddetinde 6 sarsıntı meydana geldi.

PANİĞE NEDEN OLDU

Depremden dolayı, Talas ilçesinde paniğe kapılan bir vatandaş oturduğu binadan aşağı inmek isterken, ayağının kayması sonucu düşerek yaralandı. Yaralı kadın ambulansla hastaneye kaldırıldı. Sivas'ın Gemerek ilçesinde bir ahırdaki ineklerin, deprem anında güvenlik kameralarına yansıyan görüntüleri de, depremin şiddetini göz önüne serdi. Ahırdaki hayvanların deprem anında ayağa kalktığı görüntüler kameralara yansıdı.

2008'DEN ÖNCEKİ BİNALAR RİSKLİ

Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamada bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Mustafa Umut Özdemir, Kayseri'de 2008 yılından önce yapılan binaların riskli olduğunu söyledi.

1999'DAN ÖNCEKİLER DAHA DA RİSKLİ

'Deprem öldürmez, bina öldürür.' diyen Özdemir, 'Bu deprem Ecemiş Fay hattının ürettiği bir deprem. Adana'dan başlayıp Bingöl'e kadar devam eden bu fay hattı geçmişte de deprem üretmiş olan bir fay hattı. Ancak biz biliyoruz ki, deprem değil binalar öldürüyor. Sen tedbirini alırsan depremin yıkıcı etkisi azalır. Bu bağlamda Kayseri üzerinden değerlendirdiğimizde ilimizde 2008 yılından sonra yapılan binalarda sıkıntı yok. Bunların çoğunluğu sağlam zemin üzerinde. Ama özellikle 1999'dan önceki binalarda durum daha riskli.' diye konuştu.

ZEMİN VE TEMEL UYUMU ÖNEMLİ

Depremlerin etkilerini aza indirmek için binanın üzerine oturduğu zemin ile bina temelinin uyumlu olması gerektiğinin altını çizen Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Depremin sismik etkilerini binaya yansıtan formasyonlar var. Bunların binaya etki değerleri farklı farklı. Bir kaya zeminle alüvyon zemin arasında deprem etkisi farklı. O nedenle eğer bina kaya zemindeyse yıkılmaz ama alüvyon zeminde iken binanın temeli bu zemine uygun inşa edilmezse yıkılır. Kayseri'de de zemini alüvyon olan bölgeler var. Bakın, Jağonya'da sürekli deprem oluyor ama binalar yıkılmyıro. Çünkü kullanılan malzemeyi zemine uygun yapıyorlar.'

EĞİTİM ŞART

Bina ve zemin uyumu ile yapıların sağlamlığının yanı sıra, deprem eğitiminin de önemli olduğunu vurgulayan Özdemir, çocukluk çağından itibaren bu eğitimlerin verilmesi gerektiğini belirtti. Özdemir, 'Dün 5 milyar yıldır var ve dünya var oldu olalı depremler oluyor. O nedenle bizim yapmamız gereken hem yapı anlamında hem de eğitimle ilgili tedbirler almak. Bizim ülkemizde insanlar, deprem anında üzerine eşya düştüğü için de ölüyor. Çocuklarımıza bakın, deprem anında nerede ve hangi pozisyonda durması gerektiğini bilmiyor. Depremlerle ilgili alınabilecek iki tür önlem var. İlki yöneticiler tarafından alınacak; kentsel dönüşüm gibi tedbirler, ikincisi ise deprem eğitimi. Depremle yaşamayı öğrenmek için çocuk yaşlardan itibaren bu eğitimlerin verilmesi gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

Selma Kara

Bakmadan Geçme