Deprem sonrası çocuklara psikolojik destek şart
Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 10 ili etkileyen iki büyük depremin ardından depremi hisseden tüm illerdeki vatandaşlar ve çocuklar da etkilendi. Psikolojik danışmanlık yapan Seadet Mercan durumdan fazlasıyla etkilenen çocuklarla nasıl iletişim kurulması gerektiği hakkında gazetemize bilgi verdi.
Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 10 ili etkileyen iki büyük depremin ardından depremi hisseden tüm illerdeki vatandaşlar ve çocuklar da etkilendi.
Özellikle depremin farkında olan çocuklar büyüklerine aynı soruları soruyor;
– Anne biz de ölecek miyiz
–Bizim evimizde yıkılacak mı?
–Lambamız mı sallandı? gibi…
Çocuklara karşı nasıl davranmamız gerektiğini Psikolojik Danışmanlık yapan Seadet Mercan'a sorduk.
-ÇOCUKLARA NASIL CEVAP VERMELİYİZ DEPREMİ NASIL ANLATMALIYIZ?
-Ülkece çok zor günlerden geçtiğimiz şu dönemde bu durumla baş etmek yetişkinler için güçken, çocukların dünyasında neler yaşandığı konusunda doğal olarak endişeleniyoruz, onların nasıl baş edeceğini düşünüyoruz ve onlarla nasıl iletişim kurmamız gerektiğini sorguluyoruz. Böyle bir durumda yapılabilecek en değerli şey yetişkinler olarak çocuklara olabildiğince sevgi ve şefkatle yaklaşarak güvende hissetmelerini sağlamak olacaktır. Bunun için de öncelikle kendi bedensel ve ruhsal sağlığımıza dikkat etmemiz gerektiğini unutmamalıyız. Çocuklar soru sormaya ve konuşmaya açıklarsa, rahat hissedebilecekleri bir ortamda onları özenle ve dikkatle dinlemeye, duygularını anlamaya ve yok saymamaya, sorularına dürüstçe ve yaşlarına uygun basit - net cevaplar vermeye önem göstermeliyiz. Eğer konuşmaya açık değillerse de onları zorlamaktan kaçının. Oyun oynamak çocukların duygularını dışa vurmalarını sağlar. Onlarla oyun saatleri düzenleyerek duygularını ifade etmelerine yardımcı olabilirsiniz.
-ÇOCUKLARI EKRAN KARŞISINDAN UZAK TUTMALI MIYIZ? YOKSA BİRAZ GÖRMESİNE İZİN Mİ VERMELİYİZ?
-Maruz kalınan görseller, haberler biz yetişkinler için bile yıpratıcıyken çocuklara karşı bu noktada daha hassas olmak gerekiyor. Onların yanında konuşulan şeylere, kullandığımız kelimelere her zaman dikkat etmek gerekirken, böyle bir durumda daha seçici olunmalı ve izlenilen içeriklere de dikkat edilmeli. Öte yandan, olumsuzluklar içindeki olumlu şeylere odaklanabilirsiniz. Örneğin, tüm dünyada ülkemiz için yardım kampanyalarının düzenlendiğini, toplumların birlik ve beraberlikle dayanışma içinde olduklarını, sivil toplum kuruluşlarındaki insanların hiç tanımadıkları insanlar için gece gündüz demeden gönülden yardım ettiklerini anlatabilirsiniz. Böylece kendilerini daha güvende hissedebilirler.
-ÇOCUKLARIN DEPREMİ YAŞADIĞI MEKÂNA HEMEN DÖNMESİ UYGUN MU?
-Rutinler bizi hayata bağlar. Bu nedenle, depremden doğrudan etkilenen bir aile değilseniz eski düzeninize dönmeye çalışın. Yemek saatleri, oyun saati, kitap okuma saati gibi rutinleriniz varsa bunları devam ettirin. Son olarak, çocukların endişeli ve üzgün duygu durumlarının 1 aydan daha fazla sürdüğünü gözlemlerseniz profesyonel bir desteğe başvurmanız gerektiğini unutmayın.
>>Gülşen Büyükçekiç