Devlet Bekletiyor, Özeller Yıldırıyor!

Sağlık problemi yaşayan bir vatandaş muayene olmak için ilk olarak en iyi doktor ve hastane aynı zamanda uygun ücret üçlüsünü önceliyor. Bunun için de ilk olarak şehir, devlet ve fakülte hastaneleri tercih ediliyor ancak muayene ve tetkik işlemleri için uzun süre bekleyen vatandaş, hızlı sonuç alabilmek adına özel hastanelere yöneliyor. Özel hastanelerdeki yüksek fiyat politikası vatandaşı yıldırıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Sağlık problemi yaşayan bir vatandaş muayene olmak için ilk olarak en iyi doktor ve hastane aynı zamanda uygun ücret üçlüsünü önceliyor. Bunun için de ilk olarak şehir, devlet ve fakülte hastaneleri tercih ediliyor. Ancak MHRS sisteminde bazı bölümlerde hiç randevu verilmezken; daha çok tercih edilen KBB, dahiliye, cildiye ve göz gibi bölümlerde 1 hafta ila 15 gün sonrası için randevu bulunabiliyor.

Fakülte hastanelerinde ise durum daha farklı. Ortak randevu sistemine bağlı olmayan bu hastanelerin her bölümü için randevu numaraları olabiliyor. Randevu almak isteyen bir vatandaş bazen 3-6 ay arası beklemek durumunda kalabiliyor. Muayene olduğunda ise bir tetkik için bir yıl sonrası için uygun sıra veriliyor.

Özel hastaneleri tercih ederek hızlı bir netice almak istediğinde de yüksek muayene ücretleri yıldırıyor. Devlet ve özel hastanelere ilişkin muayene ve diğer hizmet süreçlerini sizler için derledik.

Muayene ücretleri 2023 yılı Ağustos ayında gerçekleşen zam sonrasında değişiklik gösterdi. 25 Ağustos 2023 tarihinde yayımlanan Resmî Gazete mükerrerine göre, 5510 sayılı Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince muayene ücretlerine yüzde 50 oranında zam uygulandı.

Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nun aldığı zam kararının ardından hangi alanlarda fiyat artışı yaşandığı Ayaktan Başvurularda Ödeme Listesi'nde vatandaşa tebliğ edildi.

Tebliğdeki düzenlemelere göre, "Ayaktan Başvurularda Ödeme Listesi"nde yer alan vaka başı muayene tutarlarında artışa gidildi. "Hizmet Başı İşlem Puan Listesi"nde yer alan KVC-Kardiyoloji, organ doku nakli ve kemik iliği, yoğun bakım, hemodiyaliz, kan bileşenleri, doğum, yardımcı üreme tedavileri ve bununla ilişkin genel tetkikler, sünnet, kadavradan donör temini gibi işlem kodları da dahil olmak üzere tüm işlemlerde fiyat artışı yapıldı.

"Tanıya Dayalı İşlem Puan Listesi"nde yer alan KVC-Kardiyoloji, organ doku nakli ve kemik iliği işlemleri, yoğun bakım işlemleri ve hemodiyaliz işlemlerine ait işlem kodları da dahil olmak üzere tüm işlemlerde artışa gidildi. "Diş Tedavileri Puan Listesi"nde yer alan tüm işlem kodları da arttı.

Özel hastanelerde ise muayene ücreti tamamen değişiyor

Kayseri'de çeşitli sağlık problemleri yaşayan vatandaş, devlet hastaneleri ve fakülte hastanelerinde uygun randevu bulamamaktan şikayetçi. Muayene, tahlil ve tetkik işlemlerinin hızlı ve kolay biçimde halledilebilmesi adına Devlet hastanesi yerine özel hastaneyi tercih etmek zorunda kalan vatandaş özel hastanelerdeki fiyatlar muayene, yatış, ameliyat ve tahlil ücretleri gibi sebeplerden ötürü farklılık gösteriyor. Söz konusu nedenler kişinin sigortasının varlığı, türü, doktorun unvanı ve branşı ayrıca kurumun belirlediği tutardır. Muayene ücretinin yanı sıra katılım payı da alan özel hastaneler yüzde 200'e kadar ücret talep edebiliyor.

Kayseri'deki tüm özel hastanelerde uygulanan tedaviye yapılan tetkike göre değişiklik yapılmakla birlikte, Sigortalı özel hastane muayene ücretleri 400 TL ile 1.000 TL arasında değişiyor.

Özel hastanelerin sigortasız muayene ücretleri 400 TL ile 1.800 TL arasında değişiyor.

Unvana göre ücret değişiyor

Özel hastanelerde doçent ve profesör doktor muayene ücretleri ise normal muayenelerden oldukça farklı, örneğin; genel cerrahi muayene ücreti 350 TL'den, doçent doktora muayene bedeli 500 TL'den profesör doktor muayene ücreti ise 750 TL'den başlıyor.

Özel Hastanelerin İlave Ücret Almadığı Durumlar Nelerdir?

Başka bir hastaneden sevk ile gelen acil vakalar

Travma vakaları

Yanık tedavileri

Acile gelip, hastaneye yatış yapacak olan hastalar

Yoğun bakım hizmetleri

Acil tıbbi müdahale gerekli olan hastalar

Yeni doğan sağlık hizmetleri

Kanser tedavileri kapsamında olan kemoterapi, radyoterapi, izotop ve benzeri tedaviler

Hemodiyaliz tedavileri

Doğum işlemleri kapsamında yapılan cerrahi müdahaleler

Doku, organ ve kök hücre nakilleri ile ilgili olan hizmetler için özel hastanelerin ilave ücret talep etmesi yasaktır.

Diş tedavi fiyatlarında büyük artış!

Özel diş hastanesi muayene ve tedavi ücretleri ise diş hekimi muayene ücreti 415 TL- 600 TL arasında değişirken, uzman diş hekimi muayene ücreti 450 TL-700 TL, diş hekimi kontrol ücreti ise 400 – 600 TL arasında farklılık gösteriyor. SGK tarafından hem muayene hem de ilaç için katılım payı alınıyor. SGK Ayakta Tedavide Hekim ve Diş Hekimi Muayenesi Katılım Payı alınır.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme